DOC// Pe urmele investigațiilor CIJM. Mâna dreaptă a lui Alexandr Stoianoglo, ex-procurorul Ruslan Popov, rămâne fără 50 de mii de lei

Viorica Mija
22/02/2024
Sursa: CIJM

Fostul procuror general adjunct, Ruslan Popov, învinuit într-un dosar de îmbogăţire ilicită şi fals în declaraţii publice, în urma anchetelor Centrului de Investigații Jurnalistice, a pierdut în primă instanță procesul împotriva Procuraturii Generale. O decizie în acest sens a fost pronunțată marți, 20 februarie, de judecătoarea Violeta Chiselița. În noiembrie 2023, Ruslan Popov, care a deținut și funcția de adjunct al procurorului general Alexandr Stoianoglo, a pierdut procesul împotriva Centrului de Investigații Jurnalistice (CIJM). Popov a acționat în judecată CIJM după ce jurnaliștii portalului Anticoruptie.md au deconspirat afacerea sa din Mileştii Mici, pe care o gestiona, dar care era înregistrată pe numele tatălui său, un pensionar trecut de 70 de ani. Urmare a acestor anchete, Autoritatea Națională de Integritate a verificat averea ex-acuzatorului, iar Procuratura Anticorupție a pornit un dosar penal pentru îmbogățire ilicită. În consecință, Ruslan Popov și-a pierdut și funcția deținută în Procuratură.

Ruslan Popov a acționat Procuratura Generală în judecată, solicitând constatarea încălcării dreptului la informare, dar și încasarea de la instituția pe care a condus-o a unui prejudiciu moral de 50 de mii de lei și a cheltuielilor de judecată. Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, unde fostul acuzator a depus cererea, a considerat că acțiunea sa este una neîntemeiată. Decizia poate fi contestată la Curtea de Apel Chișinău.

Procesul în care Ruslan Popov este învinuit de îmbogățire ilicită bate pasul pe loc. Ultima ședință, cea din luna ianuarie, a fost amânată, deoarece nici inculpatul, nici apărărtorul său nu s-au prezentat. Următoarea ședință este planificată pentru data de 15 martie.

Fostului procuror i se mai incriminează săvârșirea a opt episoade de fals în declarația de avere și interese personale.

Reţinut la începutul lui octombrie 2021, Popov s-a aflat în arest preventiv aproape 30 de zile în izolatorul Centrului Național Anticorupție.

Iniţial, Judecătoria Chişinău a dispus plasarea sa în arest la domiciliu, însă peste câteva zile Curtea de Apel Chişinău a dat curs demersului procurorilor anticorupţie de a-l plasa în izolator.

Ulterior, Curtea de Apel Chişinău a modificat deciziile instanţei de fond în privinţa lui Popov, prelungindu-i arestul la domiciliu.

Procurorul Popov a fost suspendat din funcţie pe durata desfăşurării anchetei, iar în martie 2021 a depus cerere de eliberare din sistem, care i-a fost acceptată.

Acuzatorul pledează nevinovat.

Viorica Mija
22/02/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii