DOC// Un milion de lei pentru o… aluzie. Maia Sandu, acționată în judecată de ex-procurora Victoria Furtună

Viorica Mija
15/04/2024
Colaj CIJM

Fosta acuzatoare Victoria Furtună, care este bănuită că ar fi divulgat informații din cadrul urmăririi penale pe care o conducea, a acționat-o în judecată pe președinta Maia Sandu. O cerere în acest sens a fost înregistrată la sfârșitul săptămânii trecute la Judecătoria Chișinău. Furtună cere prejudicii morale de un milion de lei pentru comentariile șefei statului făcute cadrul unei conferințe de presă care a avut loc la Președinție, în luna martie.

În timpul conferinței, Maia Sandu a fost întrebată dacă declarațiile Victoriei Furtună despre o eventuală fabricare de dosare de către SIS și CNA ar fi adevărate, dar și despre decizia sa de a nu-l numi în funcție pe judecătorul Alexei Paniș. Fără a pronunța numele acuzatoarei, Sandu a dat de înțeles că răspunsurile trebuie căutate la instituțiile menționate și nu la Președinție.

„Vedem procurori care au comis abuzuri pe timpul lui Plahotniuc… acum nu au altă treabă, nu se preocupă de dosare, de corupție mare prin care a fost prejudiciat statul și cetățenii, în schimb se ocupă de judecători în raport cu care există întrebări. Să răspundă SIS și CNA, eu am dreptul legal să întorc la CSM dosarele judecătorilor în raport cu care am întrebări. Și eu am întrebări în raport cu integritatea unor judecători”, a răspuns președinta Maia Sandu.

Deși nu i-a pronunțat numele, ex-acuzatoare Victoria Furtună consideră că Sandu a făcut aluzie la ea, în contextul presupusei colaborări Vlad Plahotniuc.

Cu cât este mai înaltă poziția în stat – cu atât mai mare trebuie să fie responsabilitatea pentru tot ceea ce faci și ce spui. Funcția de președinte a țării nu conferă permisiunea de a face declarații false, lipsite de dovezi pentru a denigra intenționat pe cineva. Nu este prima dată când o face în raport cu diferite persoane, dar cu mine asta nu va trece. 1 000 000 de lei am solicitat în calitate de daune morale în cererea prealabilă expediată astăzi pe numele Maiei Sandu pentru defăimare intenționată”, a comentat Furtună.

Viorica Mija
15/04/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii