Doc // Verdict final în dosarul coruperii deputaților

Anticoruptie.md
20/08/2018
Vitalie Burlacu, în ziua în care a fost reținut de ofițerii CNA pentru tentativă de corupere a deputaților. Foto: deschide.md

Magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au pus punct în dosarul coruperii deputaților. Ei au respins recursurile declarate de inculpații Vitalie Burlacu și Irina Baglai împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău din aprilie 2017, lăsând în vigoare pedepsele aplicate de instanța de apel. Cei doi sunt recunoscuți vinovați de tentativă de corupere a unui parlamentar.

Fostul polițist Vitalie Burlacu, principalul figurant în dosarul privind coruperea deputaților, a fost condamnat la 11 ani și patru luni de închisoare cu executare, iar modelul Irina Baglai a fost condamnată la opt ani de închisoare cu executare în penitenciar de tip semiînchis.

„Colegiul penal reţine că instanţa de apel, în baza probelor administrate legal de către organul de urmărire penală, pe care suplimentar şi minuţios leau verificat în şedinţele de judecată, le-a dat o apreciere justă din punct de vedere al pertinenţei, concludenţei, utilităţii, veridicităţii şi coroborării reciproce, stabilind cu certitudine toate aspectele de fapt şi de drept, corect ajungând la concluzia privind vinovăţia inculpaţilor în săvârşirea infracţiunilor incrimnate, încadrarea juridică a acţiunilor acestora fiind justă”, scrie în decizia motivată a Curții Supremă de Justiție, citită la 18 august, prin care sunt respinse recursurile ordinare declarate de inculpați.

Potrivit Ziarului de Gardă, care citează Procuratura Anticorupție, în prezent, în detenție se află doar Vitalie Burlacu, fiind reținut încă în decembrie 2016. „Irina Baglai s-ar afla în libertate, cel puțin acest lucru denotă dintr-un răspuns al IGP, remis la o solicitare a ZdG. IGP ne-a informat că Irina Baglai nu este plasată în detenție, deși o sentință executorie pe numele acesteia există din aprilie 2017, și nici nu este anunțată în căutare națională. Potrivit IGP, instanța de judecată urma să ia o decizie privind anunțarea Irinei Baglai în căutare națională, dar nu cunoaște motivul pentru care acest lucru nu s-a întâmplat până în prezent”, mai scriu reporterii ZdG.

Fostul polițist Vitalie Burlacu și modelul Irina Baglai au fost reținuți la 7 martie 2014, în timp ce urmau să transmită 250 de mii de dolari unui deputat, pentru a părăsi fracțiunea din care făcea parte. După ce a fost eliberat din arest preventiv, Burlacu nu s-a mai prezentat la şedinţele de judecată. Procurorii l-au anunţat pe fostul angajat al Ministerului de Interne în urmărire generală, însă nu au putut obţine mandat de arestare, deoarece acesta s-a aflat în arest mai mult de un an. Procesul de judecată a durat în prima instanţă mai bine de doi ani, timp în care au fost numite 49 de ședințe, dintre care o treime au fost amânate din cauza că inculpaţii sau apărătorii acestora nu se prezentau.

Decizia în dosarul „coruperii deputaților” a fost dictată de Judecătoria sectorului Buiucani al Capitalei în iulie 2016, sentința fiind pronunțată în lipsa lui Burlacu. Atunci, Irina Baglai a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare, cu suspendare pe un termen de doi ani. 

În aprilie 2017, Curtea de Apel Chișinău a menținut decizia prin care Vitalie Burlacu, principalul figurant în dosarul privind coruperea deputaților, a fost condamnat la 11 ani și patru luni de închisoare cu executare. Totodată, magistrații au recalificat acțiunie complicei acestuia, modelul Irina Baglai, condamnând-o la opt ani de închisoare cu executare în penitenciar de tip semiînchis. Ambii urmează să achite și câte o amendă de 400.000 de lei și, respectiv, 350.000 de lei.

Anticoruptie.md
20/08/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii