Dosarul contrabandei cu valută la Leușeni: Șoferul camionului, trimis în judecată

Anticoruptie.md
03/06/2020

Șoferul autocamionului, care a încercat să introducă ilegal în țară, la 18 aprilie curent, suma de peste 1,5 milioane de euro, a fost trimis pe banca acuzaților. Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a anunțat miercuri despre finalizarea anchetei.

Bărbatul are vârsta de 36 de ani și este domiciliat în municipiul Chișinău. Acestuia i se incriminează tentativa de contrabandă, comisă în calitate de autor. Așa cum fapta a fost comisă la punctul vamal Leușeni, conform competenței teritoriale, procurorii au trimis dosarul spre examinare Judecătoriei Hâncești, sediul central. În ceea ce privește beneficiarul și organizatorul schemei de contrabandă, dosarul penal a fost disjuns într-o procedură separată, iar investigațiile continuă, de comun cu Serviciul Vamal, se arată într-un comunicat emis de PCCOCS.

Procuratura menționează că, pe lângă suma de bani nedeclarată, învinuitul nu a declarat nici alte bunuri transportate – utilaj tehnic (ștanțe și cuțite pentru ștanțe) folosit la tăierea hârtiei și cartonului, astfel încât suma totală a tentativei de contrabandă, la care se adaugă camionul (cap-tractorul) sechestrat, depășește 1.650.000 de euro.

În prezent bărbatul se află în arest la domiciliu. Dacă va fi găsit vinovat, acesta riscă pedeapsa cu închisoarea pentru un termen de la trei la 10 ani, inclusiv cu confiscarea bunurilor în folosul statului.

Amintim că lotul cu valută în sumă de peste 1,5 milioane de euro a fost depistat în cabina unui tir la punctul vamal Leușeni la 18 aprilie. Ulterior, oamenii legii au depistat încă 50 de mii de euro, după ce autocamionul a fost supus percheziției repetate, a fost dezasamblat torpedoul și a fost descoperit încă un lot de bancnote.

Totodată, ofițerii subdiviziunilor specializate ale Serviciului Vamal au descoperit peste 80 de tone de ambalaje pentru țigări în urma perchezițiilor efectuate în dosarul penal respectiv. 

Precizăm că în dosar figurează doi suspecți. Unul dintre ei este șoferul tirului, iar cel de-al doilea este Adrian Dulgher, un tânăr milionar din Londra cu origini basarabene, care s-a autodenunțat că este proprietarul celor 1,6 milioane de euro. 

După ce a fost audiat de procurori, Adrian Dulgher a făcut declarații pentru postul de televiziune PRO TV Chișinău. Acesta a spus că banii proveneau dintr-o afacere din Africa și intenționa să-i investească în agricultură, în extinderea unui frigider pentru fructe. Afaceristul a mai declarat că intenționa să declare banii, dar nu a putut să ajungă la timp din cauza restricțiilor impuse în legătură cu pandemia de Covid-19. Întrebat de ce nu a transferat banii prin sistemul bancar, Dulgher a răspuns că așa a găsit el de cuviință.

Anterior, în mass-media s-a scurs informația că banii ar aparține lui Vladimir Mardar, alias Tătăroi, dat în urmărire generală de către forțele de ordine din România și Ucraina pentru contrabandă cu țigări și droguri. Ulterior, Ion Caracuian, șeful PCCOCS, a declarat că Mardar nu figurează în dosar.

Anticoruptie.md
03/06/2020Follow us on Telegram

Comentarii