Dosarul Laundromatul rusesc // Procuratura Generală de la Moskova a trimis în judecată dosarul privind retragerea a peste 126 de miliarde de ruble din Rusia

Anticoruptie.md
13/04/2021

Procuratura Generală a trimis în judecată dosarul penal privind retragerea din Rusia către banca Moldindconbank din Republica Moldova a peste 126 de miliarde de ruble. Anunțul a fost făcut vineri la serviciul de presă al Procuraturii Generale, transmite TASS.

„Procuratura Generală a aprobat un rechizitoriu în dosarul penal deschis pe numele lui Alexander Korkin, Alexei Sobolev, Lev Pakhomov, Rinat Yusupov și Viner Sharipova. Aceștia sunt acuzați că au efectuat tranzacții valutare pentru a transfera fonduri în valută străină în conturile nerezidenților folosind documente falsificate. Cauza penală a fost trimisă la Judecătoria Tverskaya din Moscova”, se arată în mesaj.

Potrivit anchetei, în iunie 2013 la Moscova și Chișinău, proprietarul Moldinconbank, Veaceslav Platon, împreună cu oamenii de afaceri Vladimir Plahotniuc și Alexander Korkin, au creat o comunitate criminală pentru a retrage bani în valută din Rusia. În componența acesteia au intrat directorul Trezoreriei Moldindconbank, proprietarul Evropeisky Express Bank, Oleg Kuzmin, coproprietarii OJSC AKB Russian Land Bank, OJSC Bank Zapadny, o sucursală a OJSC KKB Kreditbank - Creditinvest, Alexander Grigoriev și Beslan Bulguchev, precum și șefii trezoreriilor acestor bănci, Rinat Yusupov și Vinera Sharipova, precum și Alexei Sobolev și Lev Pakhomov.

Din iunie 2013 până în mai 2014, potrivit anchetatorilor, aceștia au retras peste 126 de miliarde de ruble de la instituțiile de creditare rusești în conturile bancare ale nerezidentului SA Moldindconbank.

În martie curent, fostul proprietar al Băncii European Express, Oleg Kuzmin și bancherul Alexandr Grigoriev au fost recunoscuți vinovați de implicare în schema de spălare de bani în proporții deosebit de mari, așa-numitul Laundromat. Kuzmin a fost condamnat luni la nouă ani de închisoare, iar Grigoriev a primit o pedeapsă de 12 ani de detenție.

Și sora controversatului om de afaceri Veaceslav Platon, Elena Platon, a fost condamnată la 10 ani de închisoare, în dosarul Laundromat.

Anticoruptie.md
13/04/2021Become a Patron!

Comentarii