Dosarul profesorilor turci: Încă un procuror anticorupţie s-a abţinut să examineze pretinsa neglijenţă în serviciu a lui Stoianoglo

Julieta Saviţchi
19/02/2022
esp.md

Procurorul anticorupţie, Vasile Plevan, desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) să investigheze acțiunile procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, în dosarul expulzării profesorilor turci, s-a abţinut de la examinarea cauzei. CSP a transmis cererea de abţinere conducerii Procuraturii Anticorupţie pentru a lua o decizie. Vasile Plevan este al doilea procuror anticorupţie, după Andrei Balan, care s-a abţinut să investigheze pretinsele ilegalităţi comise de Stoianoglo în dosarul expulzării profesorilor turci.

Procurorul Plevan şi-a motivat abţinerea prin faptul că soţia sa este grefiera unui judecător de la Curtea de Apel Chişinău, care examinează dosarul expulzării profesorilor turci în care a fost condamnat de prima instanţă fostul director al SIS, Vasile Botnari.

Anterior, şi procurorul Andrei Balan a încercat să se eschiveze de la examinarea acestui caz. CSP l-a desemnat, la 22 noiembrie anul trecut, pe procurorul Balan să examineze bănuielile de depășire de către Alexandr Stoianoglo, în calitate de procuror general, a atribuțiilor de serviciu în scopul protejării fostului șef al SIS, Vasile Botnari, și a altor persoane cu care ultimul a acționat în complicitate.

Consiliul a decis atribuirea acestui caz lui Andrei Balan după ce fostul deputat al Platformei DA și ex-președinte al Comisiei de anchetă „Laundromat”, Inga Grigoriu, a depus o cerere în care a solicitat investigarea lui Stoianoglo pe acest caz, sub pretextul unor ilegalități pe care acesta le-ar fi comis.

CSP a mai decis să investigheze și să examineze complet și obiectiv circumstanțele cazului de capturare și transportare ilegală a unor cetățeni turci – profesori ai lanțului de licee private Orizont – în Turcia, care a avut loc la 6 septembrie 2018 sub pretextul unor acuzații de terorism.

Refuzul procurorului Balan a survenit în ziua desemnării acestuia, iar solicitarea de abținere a fost expediată pe numele președintelui CSP, Angela Motuzoc, chiar în ziua desemnării.

La 24 noiembrie, procurorul-șef interimar al Procuraturii Anticorupție, Elena Cazacov, a respins refuzul procurorului desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor, Andrei Balan, să examineze acțiunile procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, în dosarul expulzării profesorilor turci. 

La 29 decembrie 2021, Andrei Balan a dispus să nu fie pornită urmărirea penală pe motiv că în acţiunile lui Stoianoglo nu există componenţă de infracţiune. La 4 februarie curent, şefa interimară a Procuraturii Anticorupţie, Elena Cazacov, a anulat ordonanţa lui Balan şi a cerut CSP să desemneze un alt procuror pentru investigarea cazului.

Fostul director al Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari, a fost singurul condamnat în cazul expulzării celor șapte profesori turci în toamna anului 2018, fapt pentru care Republica Moldova a fost condamnată la CEDO.

Vasile Botnari nu a fost condamnat la închisoare cu suspendare, așa cum a anunțat anterior procurorul general, Alexandr Stoianoglo, ci cu o amendă de 88.000 de lei cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice pe un termen de cinci ani.

În septembrie 2020, Alexandr Stoianoglo a declarat în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune TV8 că Vasile Botnari a fost condamnat cu suspendare și a achitat prejudiciile de 125.000 de euro, dictate de CEDO în dosarul respectiv.

Julieta Saviţchi
19/02/2022
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii