La peste patru luni de la pronunțarea hotărârii motivate a Judecătoriei Chișinău de condamnare a controversatului om de afaceri Ilan Șor, dosarul acestuia încă nu a fost transferat la Curtea de Apel Chișinău, chiar dacă atât procurorii, cât și avocații condamnatului au anunțat că vor ataca sentința cu recurs. Dosarul a fost blocat la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, de judecătorul Andrei Niculcea, cel care a examinat cauza.
Deși sentința în dosarul lui Ilan Șor, judecat penal pentru spălare de bani și escrocherie în proporții deosebit de mari, a fost pronunțată pe 21 iunie 2017, iar hotărârea motivată a fost redactată o lună mai târziu, dosarul fostului președinte al Consiliului de Administrare al Băncii de Economii nu a ajuns încă la Curtea de Apel.
Ocreabrina Popa, purtătoarea de cuvânt a Curții de Apel Chișinău, a declarat pentru portalul Anticoruptie.md că dosarul nu a fost încă transmis instanței de Judecătoria Chișinău.
„De regulă, dosarele ajung în termen mai mic la noi de la instanțele de fond. Nu cunoaștem detalii despre întârzierea din acest caz”, ne-a declarat Popa.
Responsabilii de la Cancelaria Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, ne-a comunicat că dosarul se află încă la judecătorul Andrei Niculcea, cel care a examinat cauza.
„Da, dosarul este la mine. Nu l-am transmis încă la Curtea de Apel pentru că a durat traducerea hotărârii. Inculpatul nu cunoaște limba de stat și este o încălcare a drepturilor lui. Nu știu când va fi gata traducerea pentru că nu mă ocup eu de ea. Când o vom avea, vom transmite dosarul mai departe”, ne-a declarat magistratul.
Întrebat de ce nu a fost publicată pe portalul instanțelor de judecată sentința motivată în dosarul lui Ilan Șor, Niculea a argumentat că această cauză a fost examinată în ședință închisă, iar hotărârea motivată va putea fi făcută publică abia după ce se va pronunța și Curtea de Apel.
Primarul orașului Orhei, Ilan Șor, a fost condamnat la şapte ani și șase luni de închisoare cu executare în penitenciar de tip semiînchis, pentru spălare de bani și escrocherie în proporții deosebit de mari în dosarele creditelor neperformante acordate în 2014 de Banca de Economii.
În cazul lui Ilan Șor, judecătorul Andrei Niculcea a decis să recalifice infracțiunea pentru care procurorii au cerut condamnarea inculpatului. Astfel, în loc să i se aplice pedeapsă de la opt la 15 ani pentru escrocherie săvârșită în proporții deosebit de mari, infracțiune prevăzută la Art. 190, alin.5, primarul de Orhei a fost condamnat pentru cauzarea de daune materiale în proporţii deosebit de mari prin înşelăciune sau abuz de încredere, dacă fapta nu constituie o însuşire, prevăzută de Art. 196, alin.4, care se pedepsește cu amendă în mărime de la 1350 la 2350 de unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 3 ani. Pentru cumul de infracțiuni, Șor a fost condamnat la 7,6 ani de închisoare în penitenciar de tip semiînchis, cu precizarea că se pune în executare pedeapsa din momentul rămânerii definitive a sentinței. De asemenea, prin aceeași sentință, lui Șor i-a fost schimbată măsura preventivă din arest la domiciliu, în liberare provizorie sub control judiciar.
Cât privește recuperarea prejudiciului provocat de Ilan Șor, în sentință se precizează doar că „se admite în principiu acțiunea civilă înaintată de BEM, urmând ca asupra cuantumului despăgubirilor cuvenite să hotărască instanța în ordinea procedurii civile”.
Andrei Niculcea s-a regăsit și în completul de judecată care a examinat dosarul fostului premier Vlad Filat, condamnându-l la nouă ani de închisoare. Ulterior, Curtea de Apel Chișinău a respins mai multe dintre probele admise de instanța de fond, pe motiv că acestea nu au fost probate. Este vorba în special de martorii falși din Federația Rusă pe care i-au invocat procurorii. Tot Andrei Niculcea a examinat și cererea de arestare pe numele viceprimarului Capitalei, Nistor Grozavu, plasat în arest la domiciliu.
Anterior, procurorii au cerut o pedeapsă de 19 ani de privare a libertății pentru controversatul businessman.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii