Dosarul Vladislav Clima vs Maia Sandu // Motivul pentru care Președinția a cerut strămutarea cauzei într-o altă instanță

Irina Odobescu
11/10/2021
Colaj: CIJM

Președinția consideră că instanța de fond care urmează să examineze plângerea ex-preşedintelui Curţii de Apel Chişinău, Vladislav Clima, împotriva președintelui Republicii Moldova nu trebuie să fie subordonată Curții de Apel Chișinău. Acesta este motivul pentru care instituţia prezidenţială a solicitat la sfârșitul lunii septembrie strămutarea cauzei de la Judecătoria Chișinău.  

„Motivul acestei solicitări îl constituie faptul că Judecătoria Chișinău (sediul Râșcani), care urmează să examineze acțiunea, este o instanță ierarhic inferioară Curții de Apel Chișinău, unde activează reclamantul Vladislav Clima. Pentru a elimina orice dubii care ar pune la îndoială echidistanța și nepărtinirea judecătorilor la examinarea acțiunii, Președinția consideră că instanța de fond care urmează să examineze cauza nu trebuie să fie subordonată ierarhic Curții de Apel Chișinău”, scrie în răspunsul oferit de Aparatul Președintelui pentru portalul Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova, Anticoruptie.md. 

Precizăm că fostul președinte al Curții de Apel Chișinău, Vladislav Clima, a solicitat în iulie curent Judecătoriei Chișinău să verifice legalitatea decretului Maiei Sandu prin care a fost demis din funcția de președinte al instanței de apel din Chișinău. 

Pe 2 septembrie 2020, în urma unei hotărâri a Consiliului Superior al Magistraturii, Vladislav Clima a fost numit prin decretul președintelui Igor Dodon în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău pe un termen de patru ani.La 21 iunie 2018, Clima a făcut parte din completul de judecată care a decis să mențină hotărârea emisă de Judecătoria Chișinău prin care nu se confirmă legalitatea alegerilor locale noi din Capitală, fapt ce a anulat victoria lui Andrei Năstase în cursa pentru Primăria Chișinăului în vara lui 2018. 

Un an și jumătate mai târziu, Vladislav Clima a făcut parte din alt complet de judecată, care de această dată a validat mandatul de primar al lui Andrei Năstase. În mai 2019, Clima a fost ales președintele Asociației Judecătorilor.

Portalul Anticoruptie.md a scris anterior că Vladislav Clima și-a început cariera de magistrat în 2006, fiind numit în funcție la Judecătoria Ciocana. A ajuns vicepreședinte al acestei instanțe, iar în 2017 a fost promovat la Curtea de Apel Chișinău.

Irina Odobescu
11/10/2021Become a Patron!

Comentarii