EXCLUSIV// Fostul șef SIS, Vasile Botnari, dat în judecată de Ministerul Justiției. Va plăti sau nu factura CEDO în dosarul profesorilor turci expulzați

Viorica Mija
22/08/2023
Apropiații profesorilor turci în ziua expulzării. Foto: Nadea Roșcovanu

Ministerul Justiției a înaintat o acțiune în regres pe numele fostului șef al Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari. Statul cere în instanță ca Botnari să restituie alte 50 de mii de euro plătite de Republica Moldova, după ce a fost condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), în 2019, în dosarul profesorilor turci expulzați. Anticoruptie.md a reflectat pe larg subiectul expulzării profesorilor de la liceul „Orizont”, descoperind, în exclusivitate, un abuz de mari proporții, și anume că Ministerul de Interne a antedatat documentele de expulzare. 

Cererea de chemare în judecată pe numele fostului șef SIS, Vasile Botnari, fost depusă de Ministerul Justiției  la Judecătoria Chișinău în data de 11 august. Surse Anticoruptie.md au declarat că a fost programată și prima ședință de judecată, care ar urma să se desfășoare în luna ianuarie, 2024.

Consiliera pentru comunicare din cadrul Ministerului Justiției, Irina Gherasim, a confirmat pentru Anticoruptie.md că este vorba despre o „acțiune în regres, prin care statul intenționează să recupereze sumele plătite în calitate de despăgubiri, în urma deciziei de condamnare din partea CEDO”.  

Pe 11 iunie 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat Republica Moldova pentru încălcarea drepturilor cetățenilor turci expulzați în Turcia, în septembrie 2018. Curtea a constatat violarea articolelor 5.1 și 8 din Convenția pentru Drepturile Omului și a obligat Guvernul de la Chișinău să achite câte 25.000 de euro pentru fiecare dintre cei cinci cetățeni turci ale căror drepturi au fost încălcate și care s-au adresat la CEDO.

Peste 3 ani de la decizia CEDO, Biroul Migrație și Azil a anunțat că a revizuit actele emise în cazul cetățenilor turci.

„În urma reexaminării actelor, coroborând circumstanțele de fapt și de drept, deciziile de declarare a străinilor ca persoane indezirabile emise în privința cetățenilor Republicii Turcia au fost anulate”, preciza un comunicat al instituției. Prin urmare, străinii menționați, sublinia sursa citată, au dreptul să intre și să se afle pe teritoriul Republicii Moldova.

Dosarul expulzării profesorilor turci a fost desecretizat, după patru ani în care nu s-au dat detalii.

Fostul director al SIS, Vasile Botnari, și-a recunoscut vinovăția și a fost condamnat cu suspendare.  El a achitat prejudiciile de 125.000 de euro dictate de CEDO și alte 380.000 de lei pentru avionul charter cu care au fost transportați profesorii în Turcia

Anticoruptie.md a mai scris că fostul director al Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), Vasile Botnari, singurul dintre oficialii moldoveni care a fost condamnat în dosarul expulzării profesorilor turci, îşi duce traiul într-o gospodărie de lux, amplasată pe trei terenuri destinate construcţiilor dintr-un cartier elitist din Chişinău. Atât terenurile, cât şi construcţiile, au ajuns în proprietatea lui Botnari când acesta deţinea funcţii înalte de demnitate publică, fiind unul dintre apropiaţii şi protejaţii lui Vladimir Plahotniuc. Deşi locuieşte acolo de ani buni, fostul funcţionar nu şi-a declarat niciodată imobilele, acestea fiind înregistrate pe numele socrilor săi. Vasile Botnari nu pare să fie afectat financiar de faptul că a rămas fără serviciu, dar nici de amenda care i-a fost aplicată pentru expulzarea profesorilor turci. Fostul director de la SIS conduce un bolid de lux, angajează oameni pentru întreţinerea gospodăriei şi cheltuie lunar cel puţin 9 mii de lei pentru serviciile de pază.

Amintim că, pe 5 septembrie 2018, cei șapte profesori turci, care activau la liceul „Orizont”, au fost declaraţi indezirabili, pe motiv că ar avea legături cu o grupare islamică. În mai puțin de 24 de ore au fost expulzați în Turcia, unde au fost închiși după gratii.

Cu o zi înainte, pe 5 septembrie 2018, Biroul Migrație și Azil a declarat profesorii turci indezirabili pe teritoriul Republicii Moldova. „În conformitate cu prevedirile articolului 55 al Legii nr. 200 din 16.09.2010 privind regimul străinilor, decid: De declarat cetățeanul Turciei, Riza Dogan, persoană indezirabilă pe teritoriul R. Moldova pe o perioadă de cinci ani”, se menționează într-o decizie a instituției  emisă în cazul fostului director al filialei din Durleşti a Liceului „Orizont”

Ulterior, portalul Anticoruptie.md a intrat în posesia unor documente care demonstrează că Ministerul de Interne a perfectat actele cu o dată din urmă, pentru a acoperi ilegalitățile comise de autoritățile de la Chișinău la expulzarea și transmiterea celor șapte profesori autorităților turcești.

Viorica Mija
22/08/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii