Fostul polițist Vladislav Corcodel, învinuit într-un dosar de luare de mită de 50.000 de euro, a fost scos de sub urmărire penală

Julieta Saviţchi
08/05/2021

Procuratura Generală l-a scos de sub urmărire penală pe fostul polițist Vladislav Corcodel, învinuit într-un dosar de luare de mită de 50.000 de euro pentru mușamalizarea unui dosar de contrabandă. Decizia vine după 4,5 ani de la intentarea dosarului. Procuratura a dispus scoaterea imobilelor de sub sechestru şi restituirea bunurilor, obiecte de preţ şi bijuterii din metale preţioase, precum şi banii ridicaţi în urma percheziţiilor de la domiciliul lui Corcodel.

În ordonanţa de scoatere de sub urmărire penală, semnată de procuroprul Vladislav Căruceru, se precizează că dosarul intentat pe numele lui Corcodel a fost fabricat de către Procuratura Anticorupţie pentru ca acesta să fie înlăturat  de la investigarea unei secheme de contrabandă transfrontalieră cu ţigări, în care ar fi fost implecate firma Şerif din Tiraspol şi Combinatul de Tutun din Chişinău. Conform documentului, după înlăturarea lui Corcodel de la investigaţii, mai multe persoane implicate au fost scoase de sub urmărire penală.

Într-un interviu oferit toamna trecută  pentru portalul Anticorupţie.md, Vladislav Corcodel a declarat că dosarul i-a fost pornit la comanda fostului lider PDM, Vladimir Plahotniuc, care ar fi impus controlul asupra schemelor de contrabandă.

„Am fost atenționat de mai multe ori să nu ating în investigația mea anumiți demnitari de rang înalt, implicați în contrabanda cu țigări. Am fost avertizat chiar să renunț, că voi avea probleme mari. În 2016, am fost înlăturat de la investigarea schemelor, deși acest lucru puteau să-l facă doar cei din Comisia europeană. Dosarul gestionat de mine avea aproape o mie de volume, erau multe probe, expertize judiciare, interceptări ale convorbirilor telefonice. Eu devenisem foarte incomod. După ce am fost înlăturat de la dosarul cu contrabanda, am fost contactat de procurorul Lilian Bacalîm ca să particip la o percheziție. Era vorba despre un agent economic implicat în contrabandă, dar care nu avea nimic la dosarul la care lucrasem. Acesta a fost pregătit să mă provoace ca să-mi dea banii. Mi-a propus la telefon, am avut cu el și o întâlnire, l-am refuzat categoric. Au venit la mine și presupușii complici pe dosar, au încercat să mă convingă să iau banii, dar am refuzat. Apoi banii au fost luați de ei, iar pe mine m-au denunțat. Toată învinuirea s-a bazat pe niște denunțuri neverificate. Am înțeles că vor să mă bage în închisoare pentru o perioadă îndelungată și am decis să mă ascund”, ne-a declarat Corcodel.

Amintim că, dosarul în care este învinuit Corcodel a fost pornit de CNA, la începutul lunii decembrie 2016, în baza plângerii unui agent economic. La 16 decembrie 2016, au fost reținuți, în flagrant, Octavian Busuioc, şef de secţie la Inspectoratul General de Poliție, și vameşul Maxim Guzic, fratele procurororului Vladislav Guzic.

Vladislav Corcodel, care deținea atunci funcția de șef al unei secții din cadrul Direcției Investigarea Fraudelor, a depus cerere de demisie și a dispărut imediat după reținerea presupușilor complici. Ulterior, Corcodel a depus o cerere în judecată în care a reclamat conducerea Inspectoratului General de Poliție că a fost demis ilegal, iar semnătura i-a fost contrafăcută. Ulterior, avocații lui Corcodel au declarat că fostul polițist pledează nevinovat și că dosarul i-a fost contrafăcut.

Vladislav Corcodel a fost reținut în decembrie 2019, la trei ani după ce a fost dat în urmărire generală, fiind bănuit de îmbogățire ilicită și corupere pasivă. A doua zi de la reținere, procurorul general Alexandr Stoianoglo a făcut declarații pentru presă în care a dat de înțeles că are dubii în privința acuzațiilor aduse de procurorii Anticorupție lui Corcodel și că acesta urmează să fie eliberat.

„Am discutat în cadrul Procuraturii privind arestul domnului Corcodel. Trebuie să verificăm toate probele acumulate în cadrul dosarului și să vedem cât este de necesară arestarea dumnealui. Această persoană a lucrat mult timp cu instituții internaționale ce țin de contrabanda de țigări. Avem nevoie de o conlucrare cu Vladislav Corcodel”, a declarat atunci Stoianoglo.Surse din Procuratură au comunicat pentru portalul Anticoruptie.md că Stoianoglo a solicitat dosarul pentru verificări suplimentare, că s-ar fi întâlnit personal cu Corcodel, iar procurorul pe caz a fost invitat să ofere explicații.

Vladislav Corcodel a fost subiectul mai multor investigații jurnalistice. Ziarul de Gardă scria încă în 2010 că polițistul ar fi protejat vânzătorii ambulanți de aur de contrabandă de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău, fiind cumetru cu una dintre vânzătoare. Printre vânzătoarele protejate ar fi fost și cuscra ministrului Apărării, Victor Gaiciuc, cuplul fiind cununat de către președintele Igor Dodon.

Presa a scris și a publicat imagini cu imobilul de lux de pe strada Ciocârliei din Chișinău, în care locuia Vladislav Corcodel cu familia, avându-i vecini pe ex-ministrul Justiției, Vitalie Pârlog, și pe Oleg Voronin, fiul fostului președinte comunist, Vladimir Voronin. Imobilul este înregistrat pe numele unor persoane din anturajul familiei. La finele anului 2016, pe imobilul lui Corcodel a fost aplicat sechestru.

După efectuarea perchezițiilor la domiciliul lui Corcodel, în decembrie 2016, procurorii au anunțat că au ridicat un televizor cu boxe de ultimă generaţie, 2.500 de euro, 800 de lire sterline, contracte de design pe o casă şi trei apartamente, șase ceasuri pentru bărbaţi şi un ceas pentru femei care aparţin diferitor branduri cunoscute, precum Louis Vuitton sau Breitling. Mai mult, procurorii au anunțat că ar fi identificat trei celule bancare în care Corcodel ar fi păstrat aproape 200 de mii de euro. Celulele ar fi fost administrate, în bază de procură, de către persoane apropiate lui Corcodel.

Avocații lui Corcodel au acționat în judecată mai multe instituții ale statului și portalul de știri deschide.md, acuzându-l de defăimare. Corcodel s-a arătat deranjat de faptul că portalul a publicat imagini cu bijuterii și ceasuri de brand depistate de procurori în timpul percheziției la domiciliul său. Avocații fostului polițist au pierdut procesul.

Julieta Saviţchi
08/05/2021Become a Patron!

Comentarii