Fostul procuror general adjunct, Ruslan Popov, eliminat din sistem

Julieta Saviţchi
30/03/2022
CIJM

Procurorul Ruslan Popov care a deţinut funcţia de procuror general adjunct a fost demis nu doar din funcţie, dar şi din sistem. Un ordin în acest sens a fost semnat, luni, de către procurorul general interimar, Dumitru Robu. Ruslan Popov este cercetat într-un dosar de îmbogățire ilicită în urma dezvăluirilor făcute de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova.

Eliminarea lui Popov din sistem s-a făcut cu acordul Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) care a luat act de demersul procurorului general interimar, Dumitru Robu, privind demararea procedurilor pentru demiterea lui Ruslan Popov din sistem după ce acesta nu a acceptat nicio funcţie din cele propuse.

După suspendarea din funcţia de adjunct al procurorului general şi ridicarea măsurilor restrictive în legătură cu dosarul penal pentru îmbogăţire ilicită, lui Ruslan Popov i-a fost propusă o funcţie de procuror de rând într-o procuratură raională.

Ruslan Popov a acceptat să fie numit într-o funcție vacantă de procuror și a menționat că optează pentru o funcție de procuror în cadrul procuraturilor specializate, Procuraturii Generale sau în cadrul Procuraturii municipiului Chișinău.

„Eu nu consider că mandatul meu de adjunct al procurorului este încheiat. Consider că expunerea funcțiilor vacante în lista publică nu este o discreție a cuiva. Nu trebuie să se decidă care funcții le scoatem și pe care nu le scoatem. Orice scoatere a funcțiilor ar reprezenta un abuz”, a declarat Ruslan Popov.

De partea cealaltă, Dumitru Robu susţine că în Legea cu privire la Procuratură este indicată expres numirea în funcții de procuror, dar nu și de conducere în organele procuraturii. Totodată, procurorul general interimar a precizat că nu au fost anunțate funcțiile vacante în cadrul Procuraturii Generale deoarece instituția urmează să fie optimizată.

Pe 2 februarie,  magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au dispus prelungirea controlului judiciar pentru 60 de zile în cazul lui Ruslan Popov, cercetat pentru îmbogățire ilicită.

Popov a fost reținut de către procurorii anticorupţie şi ofiţerii Serviciului de Informații și Securitate în octombrie 2021, fiind suspectat de îmbogăţire ilicită.  Procurorii au efectuat percheziţii la domiciliul de lux al procurorului din satul Mileştii Mici, raionul Ialoveni, despre care Anticoruptie.md a scris de mai multe ori.

La baza dosarului penal pornit pe numele procurorului sunt câteva anchete jurnalistice realizate de echipa Centrului de Investigaţii Jurnalistice în 2020 despre averea și afacerea procurorului din Mileştii Mici, înregistrată pe numele tatălui său, un pensionar trecut de 70 de ani.

După publicarea primei anchete jurnalistice privind averea și afacerea procurorului Ruslan Popov, apărătorul a acționat în judecată  Centrul de Investigații Jurnalistice pentru că i-ar fi lezat onoarea și demnitatea. Procesul de judecată în prezent este pe rol la prima instanță. 

Ruslan Popov pledează nevinovat.

Julieta Saviţchi
30/03/2022
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii