Notara fugarilor Plahotniuc, Şor şi Platon îşi vrea licenţa înapoi

Anticoruptie.md
07/02/2023
Facebook

Fosta notară Olga Bondarciuc, învinuită de fals în acte pentru că a autentificat mai multe contracte emise de firme afiliate lui Platon, Șor și Plahotniuc, insistă să-i fie restituită licenţa retrasă de Uniunea Notarilor şi Ministerul Justiţiei în iulie 2022.

Olga Bondarciuc a atacat în instanţă de contencios administrativ deciziile celor două instituţii care au lipsit-o de licenţă.

Şedinţa de judecată a fost programată pentru data de 2 mai. În luna noiembrie a anului trecut urma să aibă loc o şedinţă de examinare a plângerii Olgăi Bondarciuc, însă nu a avut loc pe motiv că dosarul se afla la Curtea de Apel.

Procurorii îi incriminează Olgăi Bondarciuc „comiterea cu bună-știință a acțiunilor care au asigurat traducerea și legalizarea actelor necesare elementelor din schema denumită generic frauda bancară, infracțiuni de fals în acte publice, depunerea declarațiilor mincinoase în fața autorității de investigație, inclusiv prin ascunderea de la oamenii legii a unor acțiuni notariale cu privire la unele companii nerezidente ale organizației criminale, prin care ar fi fost spălați banii din frauda bancară”.

Avocatul Alexandru Tonu, care o apără în instanță pe Olga Bondarciuc, spune că acuzatorii nu ar dispune de probe pentru a demonstra pretinsele acțiuni ilegale ale clientei sale.

Pe 15 iulie 2022, Olga Bondarciuc a fost extrădată autorităților moldovenești, după ce a fost reșinută la Bruxelles, în septembrie 2021, la aproape patru luni după ce a fost dată în urmărire internaţională. 

Notara a fost extrădată și predată inițiatorului căutării, Direcția cooperare polițienească internațională a Inspectoratului General al Poliției, în incinta Aeroportului Internațional Chișinău. 

În solicitarea Inspectoratului General de Poliţie, adresată Secretariatului General al OIPC Interpol, se menționa că Olga Bondaricuc „activa în calitate de notar și acționa în interesele organizației criminale, creată și condusă de către Plahotniuc Vladimir, fiind pusă sub învinuire pentru comiterea falsului în acte publice și declarație mincinoasă”.

Cu o zi mai devreme, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a semnat ordinul prin care notarei i-a fost retrasă licența. 

Pe 30 august 2022, notara a scăpat de arest preventiv. Numele Olgăi Bondarciuc figurează în raportul Kroll 2, notara fiind unul dintre acţionarii Unibank după ce a împrumutat câteva milioane de lei. Bondarciuc a activat în clădirea Global Business Center (GBC), care era proprietatea lui Vladimir Plahotniuc. Notara a declarat că toate actele pe care le-a emis au fost  conforme legislației în vigoare.

Anticoruptie.md
07/02/2023Follow us on Telegram

Comentarii