O altă ședință amânată în dosarul Șor. Apărătorii vor schimbarea măsurii de arest a primarului de Orhei

Anticoruptie.md
06/10/2016
Ilan Șor la Judecătoria sectorului Buiucani Captură: protv.md

Ședința de judecată în dosarul fraudelor de la Banca de Economii, în care omul de afaceri Ilan Șor este acuzat de escrocherie și spălare de bani, a fost amânată. Potrivit procurorului Anticorupție Andrei Baeșu, avocații primarului de la Orhei au depus două cereri care urmează a fi examinate de procurori. 

„O cerere ține de efectuarea unei expertize. Nu am făcut cunoștință cu toate materialele, urmează să văd despre ce este vorba. Alta ține de înlocuirea măsurii preventive de arest, fiind invocat faptul că el este persoana de încredere în contextul campaniei electorale. Ședința a fost amânată pentru a face cunoștință cu ambele cereri”, a declarat Baeșu pentru presă. Procurorul a mai precizat că lista martorilor apărării încă nu a fost prezentată instanței. Următoarea ședință de judecată va avea loc pe 11 octombrie.

Tot astăzi, Comisia Electorală Centrală a dat curs unei cereri privind înre­gis­tra­rea lui Ilan Șor în cali­tate de per­soană de încre­dere din par­tea can­di­da­tei Inna Popenco la alegerile prezidențiale din 30 octombrie 2016. „Este vonța candidatului de a avea anume această persoană drept una de încredere în alegeri. Dacă candidatul consideră că anume această persoană îi poate servi drept promotor, nu am avut decât să dăm curs cererii, mai ales că în lege nu este stabilită nicio restricție. Aspectele morale nu pot fi apreciate juridic. Legislația prevede că doar candidații au anumite garanții pentru perioada electorală”, a comentat membrul CEC Iurie Ciocan în cadrul ședinței Comisiei. 

La ședința de judecată din 19 septembrie, Judecătoria sectorului Buiucani a decis prelungirea mandatului de arest pe numele lui Ilan Șor pentru încă 30 de zile. Atunci, mii de protestatari au cerut magistraților să le elibereze primarul și să îl lase să conducă în continuare orașul Orhei. Într-un interviu acordat anterior portalului sputnik.md, controversatul om de afaceri declara că de la BEM ar fi fost furați doar 190 de milioane de dolari, bani care au ajuns la Vlad Filat și Veaceslav Platon. Asta deși în autodenunțul său din septembrie 2015 vorbea despre faptul că i-ar fi dat mită lui Vlad Filat 250 de milioane de dolari.

Dosarul Șor a fost transmis în judecată pe 24 august. Procuratura Anticorupție anunța că fostul șef al Consiliului de administrare al BEM ar fi obținut, prin înșelăciune, în perioada 4 noiembrie – 25 noiembrie 2014, peste cinci miliarde de lei de la Banca de Economii. Banii au fost oferiți în calitate de credite mai multor companii ce ar aparţine lui Ilan Şor, iar drept garanţie privind rambursarea mijloacelor financiare obţinute ar fi fost prezentate nişte contracte fictive, încheiate cu un şir de entităţi bancare din Federaţia Rusă. Potrivit rechizitoriului, inculpatul i-ar fi convins pe membrii Consiliului de administrare al  Băncii de Economii să voteze pentru creditarea companiilor sale, tăinuind că el este proprietarul de facto al acestora. Fiind audiaţi de procurori, membrii Consiliului au recunoscut că au fost induşi în eroare de şeful lor, care le-ar fi dat asigurări că debitorii sunt agenţi economici serioşi, iar afacerea este profitabilă pentru bancă datorită dobânzilor mari pe care le vor primi după rambursarea creditelor.

Procurorii au mai obţinut probe prin care s-a demonstrat că inculpatul a urmărit deghizarea provenienţei ilicite a banilor, adică ascunderea faptului că mijloacele financiare au fost sustrase din Banca de Economii. Pentru aceasta, au fost efectuate o serie de transferuri de pe conturile unor companii off-shore pe altele, fapt ce îşi găseşte confirmare şi în răspunsurile la comisiile rogatorii expediate de procurori peste hotare.

Șor este acuzat de spălare de bani şi escrocherie în proporţii deosebit de mari, infracţiuni care prevăd o pedeapsă de până la 15 ani închisoare.

Anticoruptie.md
06/10/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii