O nouă amânare în dosarul lui Ilan Șor. Judecătorii și-au luat timp să examineze o cerere depusă de avocați

Anticoruptie.md
12/09/2018

Procesul în care este judecat primarul de la Orhei, Ilan Șor, acuzat de implicare în furtul miliardului de dolari din trei bănci devalizate, a fost din nou amânat. Magistrații Curții de Apel Cahul, unde se judecă cazul, și-au luat timp să exemineze o cerere depusă de avocații lui Ilan Șor pentru efectuarea unei expertize financiar-contabile. Procurorii au cerut respingerea cererii înaintate de apărători. Următoarea ședință de judecată a fost stabilită pentru 19 septembrie.

Toate ședințele de la Curtea de Apel Cahul în dosarul lui Ilan Șor au loc cu uşile închise, această decizie fiind luată pe 23 mai, la solicitarea procurorului pe caz. Motivele invocate au constat în faptul că în prima instanţă dosarul a fost examinat, la fel, departe de ochii publicului.

Primarul orașului Orhei a fost condamnat la şapte ani și șase luni de închisoare cu executare în penitenciar de tip semiînchis, pentru spălare de bani și escrocherie în proporții deosebit de mari în dosarele creditelor neperformante acordate în 2014 de Banca de Economii.  

În cazul lui Ilan Șor, judecătorul Andrei Niculcea a decis să recalifice infracțiunea pentru care procurorii au cerut condamnarea inculpatului. Astfel, în loc să i se aplice pedeapsă de la opt la 15 ani pentru escrocherie săvârșită în proporții deosebit de mari, infracțiune prevăzută la Art. 190, alin.5, primarul de Orhei a fost condamnat pentru cauzarea de daune materiale în proporţii deosebit de mari prin înşelăciune sau abuz de încredere, dacă fapta nu constituie o însuşire, prevăzută de Art. 196, alin.4, care se pedepsește cu amendă în mărime de la 1350 la 2350 de unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 3 ani. Pentru cumul de infracțiuni, Șor a fost condamnat la 7,6 ani de închisoare în penitenciar de tip semiînchis, cu precizarea că se pune în executare pedeapsa din momentul rămânerii definitive a sentinței. De asemenea, prin aceeași sentință, lui Șor i-a fost schimbată măsura preventivă din arest la domiciliu, în liberare provizorie sub control judiciar.

Cât privește recuperarea prejudiciului provocat de Ilan Șor, în sentință se precizează doar că „se admite în principiu acțiunea civilă înaintată de BEM, urmând ca asupra cuantumului despăgubirilor cuvenite să hotărască instanța în ordinea procedurii civile”.

Andrei Niculcea s-a regăsit și în completul de judecată care a examinat dosarul fostului premier Vlad Filat, condamnându-l la nouă ani de închisoare. Ulterior, Curtea de Apel Chișinău a respins mai multe dintre probele admise de instanța de fond, pe motiv că acestea nu au fost probate. Este vorba în special de martorii falși din Federația Rusă pe care i-au invocat procurorii. Tot Andrei Niculcea a examinat și cererea de arestare pe numele viceprimarului Capitalei, Nistor Grozavu, plasat în arest la domiciliu.

Anterior, procurorii au cerut o pedeapsă de 19 ani de privare a libertății pentru controversatul businessman.

Anticoruptie.md
12/09/2018

Comentarii