Procurorii Anticorupție, în comun cu ofițerii Centrului Național Anticorupție, au desfășurat, pe parcursul zilei de luni, percheziții la domiciliul și locul de muncă al judecătorului Curții Supreme de Justiție (CSJ), Oleg Sternioală. Ulterior, acesta a fost reținut pe un termen de 72 de ore.
Potrivit unui comunicat al Procuraturii Generale, Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat, în cadrul ședinței de luni, solicitarea procurorului general privind reținerea, aducerea silită, percheziția și arestarea judecătorului. Precizăm că, ședința CSM a avut loc, fără să fie anunțată în prealabil.
Magistratul este cercetat într-o cauză penală pornită pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari, „caracterizată prin tăinuirea și deghizarea naturii, originii, amplasării, dispunerii, transmiterii, deplasării proprietăţii reale a bunurilor ori a drepturilor aferente de către o persoană care ştie sau trebuia să ştie că acestea constituie venituri ilicite”.
Temei pentru începerea urmării penale au servit investigațiile jurnalistice referitoare la averea magistratului, materialele analizei operaționale și raportul de autosesizare al procurorului. Verificările oamenilor legii arată că magistratul a acumulat, împreună cu membrii familiei sale, venituri de circa șapte milioane de lei (pe parcursul unei perioade de referință). În aceeași perioadă, Oleg Sternioală împreună cu membrii familiei sale a cumpărat bunuri de lux în valoare de circa 13,8 milioane de lei.
Bănuiala rezonabilă a organului de urmărire penală este că diferența de circa 6,7 milioane dintre veniturile și cheltuielile bănuitului constituie bunuri ilicite, care au fost tăinuite, iar natura și originea acestora este deghizată prin transcrierea dreptului de proprietate pe terțe persoane, fapt care urmează a fi demonstrat în cadrul urmării penale.
Sternioală este judecătorul promovat suspect, în 2014, de la Judecătoria sectorului Buiucani direct la Curtea Supremă de Justiţie. Anticoruptie.md a scris anterior și despre faptul că Sternioală a ajuns în topul demnitarilor care, oficial, nu dețin o locuință. Clasamentul a fost realizat de experții Asociației Adept, în mare parte în baza declarațiilor de venit, pentru anul 2014. Deși nu a trecut pe hârtie niciun imobil, magistratul cu un venit oficial de aproape jumătate de milion de lei trăieşte într-o casă de lux, care valorează peste șapte milioane de lei la preţul de piaţă, potrivit Ziarului de Gardă. Clădirea este înregistrată pe numele părinţilor magistratului, pensionari, care au trăit însă toată viaţa la Floreşti.
În noiembrie 2016, Oleg Sternioală a fost numit membru al Colegiului de evaluare a performanțelor judecătorilor, din partea breslei, pe un termen de patru ani. În decembrie 2017, Sternioală a fost promovat în funcția de vicepreședinte al Colegiului civil și de contencios administrativ al CSJ.
În iunie 2019, Sternioală a fost vizat într-o sesizare a magistratului Mihai Murguleț, care a denunțat la CSM influențe necorespunzătoare din partea mai multor judecători. De rând cu șeful CSJ și conducerea Judecătoriei Chișinău, Sternioală a fost înlăturat de la exercitarea funcțiilor administrative.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii