Procurorul general, pe banca acuzaţilor. Când va avea loc prima şedinţă de judecată

Anticoruptie.md
13/12/2021
Foto

Dosarul penal intentat lui Alexandr Stoianoglo pentru depășirea atribuțiilor de serviciu a ajuns în gestiunea Judecătoriei Chişinău. Completul de judecată va fi prezidat de magistratul Petru Păun, iar prima şedinţă de judecată a fost programată pentru data de 27 decembrie anul curent.

Alexandr Stoianoglo va apărea pe banca acuzaţilor cu împreună cu Maria Cobzari, fosta şefă a secției resurse umane a Procuraturii Generale. Lui Alexandr Stoianoglo și fostei sale subalterne i se incriminează că, la eliberarea din funcție a procurorului Nicolae Chitoroagă, contrar prevederilor legale a fost dispusă achitarea îndemnizației de concediere în mărime de 163.990,13 lei, prin ce a prejudiciat bugetul statului.

Procurorii susţin că Nicolae Chitoroagă nu a avut dreptul la indemnizaţia unică, deoarece în perioada respectivă era urmărit penal.

Chitoroagă a fost reținut la 21 noiembrie 2019, pentru 72 de ore, fiind bănuit într-un dosar penal pentru îmbogățire ilicită. Procuratura Anticorupție a pornit cercetările după ce s-a autosesizat în urma unei anchete realizate de Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova. Chitoroagă a fost plasat în arest pentru 15 zile, iar după exprirarea mandatului de arestare, a fost lăsat să plece acasă.

Ordinul privind demisia lui Chitoroagă a fost semnat de Stoianoglo la 23 ianuarie 2020, în aceeaşi zi când a fost depusă cererea de demisie. Pe lângă acceptarea cererii de demisie a lui Chitoroagă, Stoianoglo a dispus să îi fie acordată şi indemnizaţia unică, prevăzută de Legea cu privire la Procuratură, pentru acuzatorii care părăsesc sistemul.

La data când a fost eliberat din sistem, Nicolae Chitoroagă avea statut de învinuit într-un dosar penal pentru îmbogăţire ilicită. Amintim că, la 26 iunie 2018, Nicolae Chitoroagă a demisionat din funcția de șef al PCCOCS, funcție pe care a deținut-o timp de trei ani, în perioada guvernării lui Vladimir Plahotniuc.

El a declarat că motivul demisiei ar fi „presiunile enorme asupra instituției” și asupra sa. A doua zi după ce a plecat de la șefia PCCOCS, Chitoroagă a fost transferat în funcția de procuror ordinar în cadrul Procuraturii municipiului Chișinău. El nu a lucrat nicio zi după ce a renunţat la şefia PCCOCS. A stat aproape șapte luni în concediu pe motiv că nu a beneficiat de concediul anual mai mulţi ani consecutiv.

Aceleaşi surse au precizat pe pe celelalte capete de acuzare în privinţa lui Stoianoglo înca se mai lucrează.

Alexandr Stoianoglo ar putea să se mai aleagă în timpul apropiat cu încă un dosar penal. Consiliul Superior al Procurorilor l-a obligat,pe procurorul Andrei Bălan să examineze bănuielile de depășire de către Alexandr Stoianoglo, în calitate de procuror general, a atribuțiilor de serviciu în scopul protejării fostului șef al SIS, Vasile Botnari, și a altor persoane cu care ultimul a acționat în complicitate.

CSP a mai decis să investigheze și să examineze complet și obiectiv circumstanțele cazului de capturare și transfer ilegal de unor cetățeni turci – profesori ai lanțului de licee private Orizont - în Turcia, care a avut loc la data de 6 septembrie 2018 sub pretextul unor acuzații de terorism.

Anticoruptie.md
13/12/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii