„Sunt pregătite toate materialele”. Procuratura Anticorupție spune ce se întâmplă cu extrădarea lui Platon

Ilie Gulca
19/01/2022
Veaceslav Platon. Foto: newsmaker.md

Procuratura Anticorupție susține că a solicitat repetat în decembrie Biroului Interpol anunțarea în căutare internațională a lui Veaceslav Platon după ce ambasadorul Marii Britanii şi Irlandei de Nord la Chișinău, Steven Fisher, a declarat că autoritățile de la Londra nu au primit nicio cerere privind extrădarea controversatului om de afaceri.

„Pe moment, sunt pregătite toate materialele necesare în vederea înaintării cererii de extrădare a cetățeanului Veaceslav Platon, care urmează să fie expediată pentru examinare autorităților din Marea Britanie”, a menționat Procuratura Anticorupție miercuri într-un comunicat.

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, în mai 2021, a fost achitat în dosarul fraudei bancare, la solicitarea procurorilor.

Însă Platon are statut de inculpat în alte trei dosare penale şi este reclamat în mai multe dosare civile privind apărarea cinstei şi demnităţii. La mijlocul lunii iulie, Platon ar fi zburat la Londra, imediat ce procurorii i-ar fi ridicat restricțiile de părăsire a R. Moldova.

La începutul lunii august, Platon scris pe rețelele de socializare că nu are planuri să revină în următoarele zile în Republica Moldova pentru a se prezenta la procesul de judecată în dosarul în care este învinuit pentru escrocherie şi corupere. În schimb, el planifică să aibă mai multe întâlniri cu reprezentanţi ai diasporei moldoveneşti din Marea Britanie.

Judecătoria Chişinău, sediul Buiucani, a eliberat pe 12 august, mandat de arestare pe numele lui Veaceslav Platon pe un termen de 30 de zile şi a dispus să fie dat în urmărire generală. Inspectoratului de Poliţie din sectorul Buiucani al Capitalei urma să-l caute pe Platon. Şedinţele de judecată urmează a fi reluate în octombrie curent.

Ilie Gulca
19/01/2022Follow us on Telegram

Comentarii