Guvernul a mărit numărul secțiilor de votare pentru diasporă. Expert: „Unele sunt amplasate ineficient"

Mariana Colun
18/01/2019
Cetățenii moldoveni care așteptau la coadă ca să poată vota la secția din cartierul Stratford, Londra, la prezidențialele din 2016. Foto: Irina Nani

La alegerile parlamentare din 24 februarie, peste hotarele țării vor fi deschise 125 de secții de votare, cu 25 mai multe decât la prezidențialele din 2016. O decizie în acest sens a fost luată în cadrul ședinței de vineri, 18 ianuarie, a Guvernului. Experții consideră că în unele state, deși numărul de secții este mai mare, trezește nedumerire amplasarea acestora.

Potrivit Ministerului de Externe, la acest număr de secții s-a ajuns după ce s-au luat în calcul rezultatele înregistrării prealabile a cetățenilor aflați în străinătate, numărul alegătorilor care au participat la scrutinul precedent, dar și informațiile deținute de misiunile diplomatice ale R. Moldova din țările de reședință. Ministrul de Externe, Tudor Ulianovschi, a declarat că numărul secțiilor de votare din Federația Rusă a fost majorat cu 40%, numărul secțiilor din Franța și Italia cu 16%, a celor din România cu 9%, iar în cazul secţiilor din Belarus, Cehia, Marea Britanie și Irlanda, numărul s-a dublat.

Vedeți mai jos unde vor fi amplasate secțiile de votare din diaspora.

Experții consideră că este important și locul unde sunt amplasate noile secții de vot, nu doar numărul acestora. „Dintre cele patru secții în plus deschise în Italia, doar una este justificată, cea din Ravenna. Două secții vor fi deschise în sudul Italiei, în Bari și Palermo, unde numărul moldovenilor nu este chiar atât de mare. Situația este similară în orașul Bolzano, unde alegătorii puteau merge în localitatea vecină, Trento, pentru a vota. Cunoaștem că la alegerile prezidențiale din 2016 în Italia s-au epuizat buletinele de vot în secțiile din Mestre, Parma, Verona și Bologna. Iar în noua listă, în aceste localități va fi deschisă din nou doar câte o secție. Situația este similară și în alte țări. În România, la ambele secții din București s-au terminat buletinele în 2016 și numărul de secții va rămâne neschimbat. Din păcate, nici în Danemarca nu va exista o secție de votare, unde numărul moldovenilor înregistrați prealabil este mai mare decât în Norvegia, în care statul nostru a decis deschiderea unei secții pentru prima dată”, a punctat Sorina Macrinici, directoare de programe la Centrul de Resurse Juridice din Moldova. „În Irlanda, deși s-a anunțat deschiderea încă a unei secții de votare în Tralee, localitatea este destul de îndepărtată și nici rezultatele înregistrării prealabile nu arată că ar fi un mare număr de moldoveni prin apropiere. Nu este clar de care criterii s-au condus MAEIE și Guvernul când au decis asupra acestei liste. Consider că efortul putea fi eficientizat printr-o consultare mai bună a criteriilor prevăzute de Codul electoral, îndeosebi rezultatele alegerilor precedente și a înregistrării prealabile”, a mai subliniat experta.

O altă problemă, spune Sorina Macrinici, este decizia de a deschide secții de votare în localități mici, unde sunt puțini moldoveni, ceea ce potențial, ar putea spori și costurile. „Dacă nu vor fi conaționali de pe loc pentru a fi membri ai birourilor electorale ale secțiilor de votare, Ministerul de Expterne va fi nevoit să aducă personal din țară, ceea ce presupune niște costuri cu mult mai mari. Adică este ineficient nu doar din punctul de vedere al numărului alegătorilor, dar și financiar”, a conchis experta.

Anterior diaspora a lansat o petiție prin care cerea Executivului să deschidă cel puțin 28 de secții suplimentare de vot, după ce, la alegerile prezidențiale din 2016, mai multe secții au rămas fără buletine. S-a întâmplat la Londra, Dublin, Bologna, București, Paris sau Moscova. Bunăoară la secția de votare din cartierul Stratford, Londra, buletinele au fost epuizate încă în jurul orei 15.00, iar oamenii au fost redirecționați spre cea de-a doua secție deschisă la sediul misiunii diplomatice din Capitala Marii Britanii. Buletinele au fost epuizate şi la Dublin, Irlanda. La Ambasada Republicii Moldova de la București buletinele s-au terminat cu două ore înainte de închiderea urnelor, iar mulțimea a fost redirecționată spre Consulat. La fel s-a întâmplat la Parma şi Mestre, două oraşe din Italia. Ulterior, cetățeni moldoveni aflați peste hotarele Republicii Moldova, care nu au putut vota din cauza numărului insuficient de buletine, au acționat organele electorale în instanța de judecată. Decizia a fost luată după ce Consiliul Electoral de Circumscripție Chișinău, precum și Comisia Electorală Centrală au adoptat hotărâri de restituire a celor circa 4.000 de contestații depuse de persoanele care nu au reușit să voteze.

Pentru participare la alegerile parlamentare din 24 februarie s-au înregistrat prealabil 24 585 de cetățeni ai Republicii Moldova cu drept de vot aflaţi în străinătate, precum și cei domiciliați în localitățile din stânga Nistrului.

Mariana Colun
18/01/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii