Live text // Turul II al scrutinului prezidențial: Maia Sandu sau Igor Dodon

Mariana Colun, Irina Odobescu
15/11/2020

Cetățenii Republicii Moldova sunt chemați din nou la urne pentru a alege șeful statului. Din cei opt candidați câți figurau în buletinele de vot acum două săptămâni, în turul II au rămas Maia Sandu, președinta PAS, și Igor Dodon, candidat independent, susținut de PSRM. La scrutinul din 1 noiembrie, pentru Maia Sandu au votat 487.635  (36,16%) de alegători, iar pentru Igor Dodon 439.866 (32,61%). Atunci la urne s-au prezentat peste 1,3 milioane de cetățeni moldoveni. Echipa Anticoruptie.md vă invită să urmăriți un live text pentru a afla care sunt cele mai impotante evenimente și declarații ale zilei.

UPDATE 21:15 ​Igor Dodon se arată convins de victoria la secțiile de votare din țară. Acesta a mulțumit alegătorilor pentru că au participat la vot și a făcut apel la calm, precizând că în Republica Moldova, „nu ne trebuie destabilizare”.

Dodon a subliniat că a primit semnale despre unele încălcări, în special la votul din diasporă. „De aceea, mă voi abține acum să dau aprecieri la cum a decurs votul. Eu sunt destul de optimist referitor la rezultatele acestui scrutin. Măsurările și calcule interne arată că noi conducem la o diferență destul de mare în interiorul țării, fără diasporă și regiunea transnistreană. O să așteptăm când vor fi numărate voturile și vom veni cu declarații suplimentare. A fost multă ură în această campanie. A fost multă luptă la limită. S-au trecut și liniile roșii, dar alegerile s-au finalizat. Chem lumea la calm și la liniște, avem nevoie de pace în Republica Moldova, nu ne trebuie destabilizare”, a declarat Igor Dodon.

Sursa video: privesc.eu

UPDATE 21:12 Maia Sandu, în cadrul briefingului de presă de la 21:00, a adus mulțumiri cetățenilor din țară și de peste hotare că au ieșit la vot, dar și observatorilor, membrilor birourilor electorale pentru eforturile pe care le-au depus în ziua alegerilor.

„Astăzi am fost martorii mobilizării moldovenilor în pofida crizei, neîncrederii în instituțiile statului, a unei campanii murdare. Oamenii au ieșit la vot pentru că le pasă, ei vor ca vocea să le fie auzită, vor ca puterea să le ofere soluții la problemele lor”, a precizat Maia Sandu.

Președinta PAS a subliniat că „CEC a închis ochii la unele încălcări grave” și cere membrilor birourilor electorale să nu se lase șatajați și să respecte legea în numărarea voturilor.

Sursa video: Privesc.eu

UPDATE 21:10 Rezultatele exit-pollului realizat de Compania Intellect Group o dau învingătoare pe Maia Sandu în cursa prezidențială, cu 54,8% din sufragii. De partea cealaltă, pentru Igor Dodon și-ar fi dat votul 45,2% din votanți. Exit-pollul nu ia în considerare voturile din diasporă. Potrivit autorilor, au fost solicitați să paticipe 16.511 alegători din 77 localități și 100 secții de votare. Doar 9.389 dintre ei au acceptat să participe și au răspuns la întrebări.

Sursa video: Privesc.eu

Urmăriți live prezența la vot. Sursa video: privesc.eu

UPDATE 21:06 Stop vot în Republica Moldova. Secțiile de votare deschise în țară se închid la ora 21. În turul II de scrutin au votat 1,63 milioane de alegători, echivalentul a 52,60% din persoanele cu drept de vot. În Republica Moldova au votat peste 1.387.000 de persoane, iar în diasporă, până la această oră au votat 251,4 mii de alegători.

Foto: captură privesc.eu

UPDATE 20:00 La Londra diaspora protestează, după ce s-au epuizat buletinele de vot la secția Breckton. Cetățenii cer respectarea dreptului la vot, după epuizarea celor 5.000 de buletine. 

UPDATE 18:30 Inspectoratul General al Poliției a informat că a intervenit în 76 de cazuri ce vizează transportarea alegătorilor. Nouă încălcări s-au confirmat și sunt examinate de IGP. În cinci cazuri a fost stabilită nerespectarea măsurilor antiepidemice.

„Au fost declarate opt cazuri de incidente cu urna mobilă, în special vorbim despre modalitatea de sigilare. În acest sens materialele care sunt în adresa poliției urmează să fie expediate CEC. 14 cazuri vizează coruperea alegătorilor. În cinci cazuri faptele nu au fost confrimate, iar opt se examinează și se acumulează probe, inclusiv se audiază persoanele”, a informat Marin Maxian, șeful IGP.

Sursa video: Privesc.eu

UPDATE 18.35 Reprezentanții Comisiei Electorale Centrale anunță că pe parcursul zilei sistemul automatizat SIAS Alegeri a fost supus mai multor atacuri cibernetice. „Am reușit să respingem atacurile cibernetice și acestea nu au avut un impact negativ simțitor asupra organizării alegerilor”, a punctat Vladimir Șarban, vicepreședintele CEC.

Sursa video: Privesc.eu

UPDATE 18.30 Până la ora 18.30 s-au prezentat la urne 49,51% din alegători. În țară au votat peste 1,3 milioane de alegători, iar peste hotare au participat la alegeri aproape 218 mii de persoane. 

Caption

UPDATE 16.40 La secția de votare din Varnița prezența la urne este foarte mare. Președinta secției a declarat că până la ora 21.00 se așteaptă de trei ori mai mulți alegători decât în primul tur de scrutin. Detalii, aici.

UPDATE 16:31 Până la ora 16:31 au reușit să voteze 1.296.226 de persoane, echivalentul a 42,84% din alegători. În diasporă au votat peste 179 de mii de cetățeni, iar în secțiile deschise în țară - 1.116.528.

Foto: captură privesc.eu

UPDATE 16:20 Mai mulți cetățeni au depus sesizări la Inspectoratul General al Poliției că sunt intimidați sau luați la întrebări în timp ce așteapă în rând să voteze. Poliția încurajează cetățenii să sesizeze organele de drept. Detalii, aici.

UPDATE 16:05 Numărul cetățenilor stabiliți în afara Republicii Moldova care și-au exprimat votul a atins, la ora 16:00, aproape 170.000 de oameni. La primul tur au participat circa 150.000 de cetățeni din diaspora. Unele secții de votare i-au anunțat pe cetățeni să meargă în alte orașe să voteze din cauza că numărul buletinelor de vot nu este suficient. Detalii, aici.

UPDATE 15:30 Poliția a fost sesizată până la 15:00 în 105 cazuri privind încălcările electorale în secțiile și în adiacentul secțiilor de votare. Actualmente, poliția examinează nouă cazuri de agitație electorală.

„Poliția documentează cinci cazuri de blocare a traseelor, dintre care trei cazuri sunt în Varnița. Reprezentanții IGP au gestionat situația și acum este pașnică. Sunt asigurate drepturile la libera deplasare și exprimare a cetățenilor. Documentăm alte 10 cazuri de incinde cu buletinele de vot, șapte cazuri de filmare/forografiere, un caz de scoatere a buletinului din secția de votare și un caz de deteriorare a biletinului de vot”, a precizat Maxim Maxian, șef IGP. 

Alte 44 de cazuri vizează transportarea organizată a alegătorilor, care sunt examinate de poliție. Reprezentanții legali ai concurenților electorali au sesizat poliția în 116 cazuri privind organizarea de către persoane necunoscute a transportării alegătorilor, efectuarea agitației electorale în ziua precedentă alegerilor și folosirea bunurilor și mijloacelor publice în campania electorală.

Sursa video: Privesc.eu

UPDATE 15:25 Un membru al Partidului Democrația Acasă a publicat imagini video care arată cum sunt adunați alegătorii, la Bender, ca să fie transportați pe malul drept, la secțiile de votare. În imagini apar câteva femei cu liste cu numele persoanelor care vor să voteze, numerele lor de telefon și semnăturile celor care vin la secțiile de vot pe malul drept. Alegătorii întreabă organizatorii pentru cine să voteze, iar aceștia le spun: „Pentru Dodon”. Detalii, aici.

UPDATE 15:15 Reprezentanții Comisiei Electorale Centrale au declarat că sunt înregistrate aglomerații la mai multe secții de votare din străinătate: în Germania, Marea Britanie, Belgia, Cehia, Elveția, Franța, Irlanda, Italia, România, Federația Rusă, Portugalia, Regatul Țărilor de Jos, Israel. „În cadrul unor secții de votare din străinătate și-au înregistrat dreptul la vot deja peste 3.000 de cetățeni. S-ar putea să ne ciocnim cu situția în care nu vom avea buletine de vot. Numărul maxim este de 5.000 de buletine de vot pentru o secție. Schimbul de buletine între secții nu este posibil. Îndemnul nostru este să se întrepte spre altă secție de votare.”

Sursa video: Privesc.eu

UPDATE 14:50 Misiunea de Observare Promo-LEX a raportat 337 de semnalări colectate de la observatori până la 14:00, dintre care au fost prelucrate 221. Intimidarea observatorilor sau obstrucționarea procesului de observare liberă în secția de votare a fost constatată în trei cazuri. Într-un caz o fost vorba de oferirea recompenselor bănești alegătorilor. Zvonuri, tentative sau chiar situații de recompense materiale sau bănești oferite alegătorilor în perimetrul de 100 de metri al secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor au fost depistate în 11 cazuri.

Transportarea organizată a alegătorilor cu autocare, microbuze sau alte unități de transport care în mod normal nu ar avea ce căuta în preajma secțiilor de votare a fost raportată în 22 de cazuri. Organizarea transportării a avut loc la Hiliuți, Râșcani; Copanca, regiunea din stânga Nistrului; Sadova, Călărași; Hârtop, Cimișlia; Hagimus, Căușeni; Dereneu, Călărași; Doroțcaia, Dubăsari; Sănătăuca, Florești; Copanca, Căușeni; Răscăieți, Ștefan Vodă; Ustia, Dubăsari; Buiucani, Chișinău; Varnița, Anenii Noi.

A fost constatat un caz de obstrucționare a accesului pentru alegători și/sau transportul organizat la secțiile de votare pentru regiunea din stânga Nistrului. În 15 cazuri s-au observat deficiențe în funcționarea SIAS Alegeri. Prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de votare sau în raza de 100 de metri a fost observată de observatorii Promo-LEX în opt cazuri.

Agitație electorală sau PR negru în perimetrul de 100 de metri şi/sau în incinta secției de votare pentru a determina alegerea votanților a fost constatată în șapte cazuri. Nerespectarea măsurilor de protecție și prevenire COVID-19 a fost semnalată în 15 cazuri, iar fotografierea buletinelor de vot și alte încălcări ale secretului votului, în 34 de cazuri.

Aspecte problematice ale votării cu urna mobilă – în patru cazuri. Urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale/ ruperea/ deteriorarea sau absența sigiliilor pe urnele de vot a fost constatată în nouă cazuri. În șapte secții de vot au fost semnalate deconectări ale energiei electrice, iar în două cazuri - încetarea/suspendarea nejustificată a votării în secția de votare.

UPDATE 14:48 La secția de votare din Tel-Aviv tot mai mulți cetățeni stau la coadă pentru a vota.

Colaj: CIJM

Despre mobilizarea excepțională a diasporei citiți aici.

UPDATE 14:45 Comisia Electorală Centrală condamnă „acțiunile violente” înregistrate la Varnița, raionul Anenii Noi. Aici poliția a intervenit pentru a dispersa manifestanții și veteranii pentru a bloca drumul unui autocar care transporta transnistreni. Detalii, aici.

UPDATE 14:04 Pe moment, peste 30% din cetățenii cu drept de vot s-au prezentat la urne la secțiile de votare din țară.

Foto: captură privesc.eu

 

UPDATE 13:48 O cetățeană moldoveană din Frankfurt pe Main, Natalia Mogîldea, transmite că cetățenii moldoveni au fost anunțați de către angajații consulatului că nu vor ajunge buletine de vot. Consulatul General al Republicii Moldova la Frankfurt pe Main a cerut cetățenilor să meargă la alte secții de votare din Germania. Detalii, aici.

UPDATE 13:00 Altercațiile au degenerat la Varnița. Poliția a folosit dispozitivele din dotare pentru a dispersa manifestanții care au blocat drumul unui autocat cu transnistreni. 

Foto: jurnal.md

 

UPDATE 12:32 Până la ora 12.32 au votat peste 748 de mii de cetățeni cu drept de vot, echivalentul a 25,71% din alegători. La secțiile deschise în țară s-au prezentat aproape 656 de mii de votanți, iar la cele din diasporă - peste 90 de mii.

Foto: captură privesc.eu

 

UPDATE 12:15 Reprezentanții Comisiei Electorale Centrale au precizat că incidente majore în procesul de votare nu au fost atestate până la ora 12. „Incidente majore în zonele unde votează cetățenii din regiunea transnistreană nu au fost depistate. Poliția investighează două cazuri de transportare a alegătorilor către secțiile de votare”, a declarat reprezentantul CEC. În același timp, Comisia recomandă cetățenilor din diasporă care stau în coadă pentru a vota să se direcționeze către secțiile de votare din vecinătate pentru a fluidiza rândurile.

Sursa video: Privesc.eu

UPDATE 11:45 Inspectoratul General al Poliției a înregistrat 23 de cazuri de bănuieli rezonabile privind încălcările electorale. Șeful IGP, Marin Maxian, a subliniat că se atestă un comportament agresiv al unor alegători și cheamă societatea la calm și la respectarea legii.

„În două cazuri a fost stabilită agitația electorală și în altele două, încercări de blocare a traseelor. Libera deplasare a cetățenilor a fost admisă, după ce a intervenit poliția. În șase cazuri au fost incidente cu buletinele de vot, 90% sunt încercări de fotografiere a buletinelor, lucru interzis de lege”, a spus Marin Maxian.

De asemenea, Poliția a înregistrat patru cazuri de transportare organizată a alegătorilor. IGP a intervenit după două sesizări și două autosesizări. În șase cazuri IGP a constatat comportamente nedemne, printre care agresivitatea, starea de ebrietate, încercarea de a face presiuni asupra membrilor birourilor electorale.

Sursa video: Privesc.eu

UPDATE 11:40 Diaspora de la Tel-Aviv așteaptă la coadă pentru a vota. 

Colaj: CIJM

Un moldovean stabilit în Israel a surprins o femeie vorbitoare de rusă care înregistrează într un jurnal datele cu caracter personal ale votanților.

UPDATE 11:25 În Elveția unii cetățeni cu drept de vot au parcurs peste 500 de km ca să ajungă la secțiile de votare. Tinerii au votat „pentru o viață mai bună acasă”. Alegătorii au stat mai puțin la coadă, decât în turul I, pentru că au fost disponibile mai multe cabine de vot. 

Foto: CIJM

 

UPDATE 11:20 La Ambasada Republicii Moldova din Berlin, Germania rândul de alegători e de sute de metri.

UPDATE 11:00 Până la ora 11.00 au votat puțin peste 476 de mii de cetățeni cu drept de vot, echivalentul a 16,63% din alegători. În țară, cei mai activi sunt votanții cu vârsta cuprinsă între 56 și 70 de ani - 42,22%. De partea cealaltă, peste hotare cel mai activ este electoratul de 26-40 de ani - 44,96%.

Foto: captură privesc.eu

UPDATE 10:40 În Frankfurt, Germania sute de alegători își așteaptă rândul ca să voteze.

UPDATE 10:35 La Londra diaspora stă la coadă sub umbrele ca să poată vota. 

UPDATE 10.10 Candidatul independent, susținut de Partidul Socialiștilor, Igor Dodon, a votat la ora 10. „Eu astăzi am votat pentru independența și stabilitatea Republicii Moldova, pentru schimbări spre bine. Avem nevoie de schimbări calitative, nu de șocuri. Am votat pentru echitatea socială, pentru echilibrul țării”, a declarat Dodon.

Sursa video: Privesc.eu

UPDATE 09:40 Misiunea de Observare Promo-LEX a alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova a recepționat, până la ora 9.00, 105 semnalări de incidente de la observatori, un număr mai mare decât în primul tur.

Printre nereguli au fost patru cazuri de prezență a materialelor de publicitate, afișaje, panouri electorale în raza secției de votare la Ștefan-Vodă, Soroca și Telenești. În 13 cazuri SIAS Alegeri a indicat că alegătorul a votat, iar acesta susține că nu a votat.

Prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de votare sau în raza de 100 metri a fost constatată în trei situații, la Cahul și Florești. Întreruperea procesului de filmare a operațiunilor electorale privind deschiderea secției de votare sau a procedurilor de numărare a buletinelor de vot a fost depistată în opt cazuri în raioanele Râșcani, Anenii Noi, Hâncești, UTA Găgăuzia, Cimișlia și Râșcani.

Observatorii Promo-LEX au notat că în 19 cazuri urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale/ ruperea/ deteriorarea sau absența sigiliilor pe urnele de vot. În două cazuri au fost semnalate discrepanțe dintre adrese/ alegători decedați/ semnături în locul altor persoane. Patru alegători au fotografiat buletinele de vot și într-un caz a fost observată votarea nejustificată în grup.

Sursa video: Privesc.eu

UPDATE 09:34 Frecvența autobuzelor din regiunea transnistreană, care transportă organizat alegători la secția de votare din Varnița s-a micșorat de la 30-45 de minute la 7-10 minute, spune reporterul CIJM, Mădălin Necșuțu.

UPDATE 09:20 Președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi s-a prezentat la secția de votare la ora 9. Ea și-a exprimat votul pentru „un conducător statalist”. „Am votat pentru pace și stabilitate în țara noastră. Pentru omul care va veni în fruntea statului și va fi un adevărat conducător, și niciodată, nimănui, nu va da suveranitatea și independența Republicii Moldova. Este o zi importantă pentru că astăzi țara își alege conducătorul. Un conducător care trebuie să fie statalist, să știe să-și apere republica, să se mândrească cu ea și niciodată în viață să nu vrea să o închine altui stat”, a spus Zinaida Greceanîi.

Sursa video: Privesc.eu

UPDATE 09:15  Maia Sandu a venit să-și exercite dreptul constituțional în jurul orei 9.00. Ea a îndemnat cetățenii din țară și de peste hotare să iasă la vot. Sandu a votat pentru „schimbare, pentru o Moldovă în care toți oamenii să se uite cu încredere în ziua de mâine, să trăiască alături de familiile lor și să îmbătrânească cu deminitate. Am votat pentru o Moldovă de care să fim mândri”.

Președinta PAS a subliniat că toată puterea e în mâinile cetățenilor. „Azi noi decidem cum vor trăi oamenii din Moldova în următorii patru ani. Pentru asta trebuie să ieșim la vot. Atunci când oamenii se unesc, își iau propriul destin în mâini, atunci lucrurile se schimbă”, a mai spus Maia Sandu după ce a votat.

UPDATE 09:00 Oamenii din regiunea separatistă transnistreană sunt organizați la vot câte 25-30 în autobuze care intră în Varnița. Reporterul CIJM, Mădălin Necșuțu, aflat la fața locului, spune că  oamenii ar primi câte 200 de ruble transnistrene.

„Veteranii s-au mobilizat și fac liste cu numerele de mașini și autobuze care trec. Dacă observă că trece aceeași mașină de mai multe ori, dau numerele la Poliție pentru a fi amendate”, mai spune Mădălin Necșuțu.

Foto: CIJM

Potrivit lui Mădălin Necșuțu, localnicii de la Varnița se revoltă față de numărul atipic de mare de autobuze și microbuze care vin din stânga Nistrului.

UPDATE 08:55 Cozi mari de la primele ore ale dimineții s-au format și la secțiile de votare din Italia. „Ora 7.20. Mestre Venezia. Așa rând la alegeri nu a fost niciodată”, scrie Sorina Macrinici.

UPDATE 08:45 Marin Maxian, șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției, a precizat, în cadrul primului briefing de duminică, faptul că, pe parcursul zilei de sâmbătă, a fost înregistrat un caz de bănuială de corupere și patru cazuri de agitație electorală. În același timp, a fost înregistrat un incident la podul Sănătăuca, raionul Florești. „Azi la Sănătăuca, au fost aruncate scule din metal pe carosabil și astfel au fost defectate mai multe autoturismele. Cazul a fost înregistrat și a fost dispusă investigarea”, a mai precizat omul legii.

Sursa video: Privesc.eu

UPDATE 08:30 Până la ora 8.30 au votat puțin peste 100 de mii de cetățeni cu drept de vot, echivalentul a 3,58% din alegători. Tradițional, cei mai matinali votanți au vârsta cuprinsă între 56 și 70 de ani - 41,95%. De partea cealaltă, cei mai pasivi au fost alegătorii de 18-25 de ani - 5,08%.

Foto: captură privesc.eu

UPDATE 08:15 În cadrul briefingului de la ora 8.00, reprezentanții CEC au declarat că procesul de vot a început fără incidente majore, cu excepția unor deconectări de la energie electrică în două localități. Pana de curent se remediază. „Pentru acest scrutin au fost tipărite peste 3,6 milioane buletine de vot. Acestea au fost verificate și corespund tuturor cerințelor. Procesul de votare a început în Japonia, China, Federația Rusă, Azerbaidjan, Qatar, Emiratele Arabe Unite. În orașele Baku, Strasbourg și Budapesta, activitatea secțiilor a fost restrânsă din cauza restricțiilor privind pandemia de COVID-19”, au mai precizat reprezentanții CEC.

Sursa video: Privesc.eu

UPDATE 08:05 Și în turul II al alegerilor prezidențiale diaspora din Germania s-a mobilizat. Cozile de alegători s-au format de dimineață la Kassel, Germania înainte de deschiderea secției de votare.

Kassel, Germania, Foto: Radu Marian via Facebook

 

La Frankfurt și la Berlin moldovenii s-au adunat deja într-un număr impunător.

 

 

Frankfurt, Germania, Foto: Tanyusha Mocanu via Facebook

 

UPDATE 7:45  Prim-ministrul Ion Chicu s-a prezentat la votare în jurul orei 7.30. Acesta a accentuat că după alegeri speră că „înțelepciunea va triumfa, omenia va reveni acolo unde-i este locul. De mâine să fie pace și politicienii să revină în slujba poporului”. 

„Acest scrutin va arăta dacă moldovenii sunt în stare să organizeze alegeri democratice și libere. A fost multă tensiune. De mâine vom avea un președinte ales de popor și vom continua să avem activități care să schimbe lucrurile spre bine în țară. Să putem să achităm pensii și salarii și să oferim posibilitatea tinerilor să muncească în țară. Să putem aduce oamenii noștri de peste hotare”, a mai precizat Ion Chicu. 

Sursa video: Privesc.eu

UPDATE 7.00 Procesul electoral a început la 7.00. Pe teritoriul Republicii Moldova, dar și peste hotare au fost deschise 2.143 de secții de vot. Aflat la Tokyo, Mircea Eni este primul moldovean care a votat în turul doi al scrutinului prezidențial. Tânărul și-a făcut studiile la Universitatea Harvard, iar în prezent activează în Japonia în cadrul unei renumite companii nipone de arhitectură și design.

Mircea Eni

 

 

Mariana Colun, Irina Odobescu
15/11/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii