Doug Squires, expert anticorupţie în SUA: "Oricine pune în buzunar bani ce nu-i aparţin, ofensează societatea"

Anastasia Nani
2016-05-26 00:00:00
Doug Squires

Doug Squires, expert anticorupţie în SUA, profesor universitar la Universitatea de stat din Ohio şi procuror federal în cadrul Departamentului de Justiție al SUA s-a aflat timp de câteva zile la Chişinău unde s-a întâlnit cu procurori şi reprezentanţi ai Băncii Naţionale, împărtăşindu-le din propria experienţă. În cadrul unui interviu acordat portalului Anticoruptie.md, el a declarat, între altele, că pentru a avea încredere publică într-un sistem, trebuie să te asiguri că regulile sunt aceleaşi pentru toţi.

Anticoruptie.md: La Chişinău aţi avut întâlniri cu mai mulţi reprezentanţi ai unor structuri importante - Procuratura şi Banca Naţională a Moldovei. Pe ce s-au axat discuţiile şi ce recomandări le-aţi oferit?

Doug Squires: Am mers să-mi împărtăşesc experienţa în calitate de procuror, dar şi din ceea ce am făcut în ţări precum Georgia, Egipt şi altele pe unde am fost. Le-am împărtăşit cele mai bune practici. Reprezentanţii Băncii Naţionale, procurorii, dar şi regulatorii au vrut să ştie ce facem noi în Statele Unite aşa încât lucrurile să meargă bine. Ne-am întâlnit timp de două zile, în cadrul diferitor grupuri, analizând cazuri, exemple, ceea ce fac eu. S-au arătat foarte interesaţi şi au pus multe întrebări. Ce am recomandat? De fapt, e vorba de responsabilitate şi transparenţă. Să ceri de la oameni responsabilitate, ar însemna ca ei să facă la cel mai înalt nivel ceea ce fac, în folosul Justiţiei, sau, în calitate de regulator, să-i tragi la răspundere prin posibile consecinţe penale sau administrative etc. Iar transparenţa înseamnă promovarea statului de drept, transparentizarea tranzacţiilor, pentru că tranzacţiile deschise sunt mai legitime decât cele închise. E asemănător cu şedinţa într-un proces de judecată: nu ştii ce se întâmplă acolo de fapt dacă se petrece cu uşile închise. Lucrul jurnalistic, de invetsigaţie, pe care-l faceţi este foarte important pentru dezrădăcinarea corupţiei. Voi scoateţi în vileag şi arătaţi ceea ce se întâmplă de fapt. Este foarte important ca voi să colaboraţi cu organele de drept, ca ei să aibă anumite indicii despre o fraudă, să aibă un punct de reper, ca ei să poată să demareze o investigaţie proprie. Nu trebuie să vă faceţi griji că veţi fi imparţiali sau că puteţi fi percepuţi drept agenţi, pentru că colaborând cu ei faceţi un lucru foarte bun.

Biografia Dumneavoastră arată că v-aţi ocupat de una dintre cele mai importante cauze penale în domeniul economico-financiar din SUA. Cunoaşteţi că Republica Moldova a trecut recent printr-un aşa-numit jaf al secolului în sectorul bancar, iar ancheta nu a evoluat prea mult. Ce şanse sunt ca acest caz să fie elucidat, în situaţia în care în Moldova, o ţară ostatecă a tranziţiei fără sfârşit, nu există voinţă politică?

Nu cunosc foarte bine, factologic vorbind, despre ceea ce s-a întâmplat, dar va pot spune că dacă aşa ceva s-ar întâmpla în ţara mea, cazul ar fi investigat intensiv, cu dedicare cu echipe formate din procurori, regulatori, reprezentanţi ai societăţii civile, toţi adunaţi ca să-şi dea seama care e cea mai bună cale de investigare a celor întâmplate. Totodată, s-ar face schimburi de infromaţii şi probe, pentru că coordonarea şi cooperarea este crucială în astfel de cazuri.

Banii lasă urme. Care sunt şansele că miliardul va fi vreodată recuperat de autorităţile de la Chişinău?

Ceea ce pot să spun e că interesul manifestat în cadrul discuţiilor pe care le-am purtat, felul cum am fost ascultat, schimbul de idei pe care l-am avut mi-a dat optimismul că măcar ceva ar urma să se întâmple, ar trebui…

Jurnaliştii de investigaţie au arătat în ce lux trăiesc mulţi judecători şi procurori în cea mai săracă ţară din Europa, în condiţiile în care până recent salariile lor erau foarte mici. Cum scăpăm de corupţii care ar trebui de fapt să combată corupţia sau să ia decizii judecătoreşti corecte în astfel de cazuri? 

Pedepsirea actelor de corupţie trebuie făcută într-un mod foarte perseverent. Să vă dau un exemplu: lucrez cu poliţia în calitate de ofiţer al organelor de drept. Poliţia îmi dă cazurile, iar eu merg cu ele în instanţă, dar aceiaşi poliţişti ştiu că dacă ei comit un act de corupţie, atunci eu îi voi acţiona în justiţie pe ei. Deci eu stau la aceeaşi masă cu poliţia, suntem de aceeaşi parte a baricadei, dar ei ştiu că eu pot fi şi persoana care îi va duce în instanţă dacă au încălcat legea. Aşa am şi făcut de fapt. Judecătorii, la rândul lor, sunt în aceeaşi situaţie pentru că le transmiţi acelaşi mesaj: dacă ai aflat de vreo încălcare, pur şi simplu nu poţi face altceva decât să acţionezi conform legii.

Procuratura trece în prezent printr-o mare reformă. Mai mulți experți în drept spun că avem nevoie de o masă critică în Procuratură care să producă schimbarea reală. Cum o formăm?

Stabilind un stat de drept efectiv în ţară, aşa ca oamenii să vadă şi să simtă, să înţeleagă rezultatele. În mod normal ar trebui să existe un nivel de încredere publică în organele procuraturii şi a magistraturii, că ei îşi vor face bine treaba. Dacă asta nu se întâmplă, trebuie să stabiliţi cum realizaţi acest stat de drept, cum faceţi aşa ca legea să fie respectată în primul rând, mai mult decât orice altceva. Pentru că oricine pune în buzunar bani ce nu-i aparţin, ofensează societatea. Este exact acelaşi lcuru cu spălarea banilor: s-ar părea că nu-i mare treabă, muţi nişte bani dintr-o parte în alta, când, de fapt, spălând bani tu subminezi un întreg sistem bancar, transparenţa, legitimitatea băncii prin care s-au spălat aceştia. Prin urmare, pentru a avea încredere publică într-un sistem, trebuie să te asiguri că regulile sunt aceleaşi pentru toţi.

Panama Papers a zguduit mai multe guverne, au urmat şi anchete. În opinia Dumneavoastră, câtă libertate ar trebui să aibă întreprinderile fondate în zonele off-shore, într-o ţară ca Moldova?

În Statele Unite, spre exemplu, ca să faci business trebuie să fii transparent până la capăt, pe persoana care vrea să facă afaceri sau să deschidă o bancă stă o povară enormă. Este destul de greu să descurci o bancă sau o afacere care deja există, dar povara o are guvernul pentru a face lucru suplimentar, a acționa după cortină. O zonă off-shore este oricum o gaura neagră, niciodată nu vei putea determina ce anume se întâmpla acolo, deci e ca o fundătură. Iată de ce, a fost foarte important când s-au stabilit normele regulatorii care, în ultimii 20-30 de ani au devenit mai multe şi mai puternice, ceea ce permitem doar afaceri transparente, nu apar întrebări despre cine este beneficiarul final al banilor. Bineînţeles că asta nu este valabil pentru toate circumstanţele, dar ar trebuie să există o regulă foarte clară că, pentru a face afaceri, trebuie să poţi demonstra că eşti curat şi să arăţi cine controlează de fapt afacerea, cine este beneficiarul final.

A încercat cineva vreodată să vă mituiască de-a lungul carierei?

O întrebare foarte bună, dar răspunsul este - nu, niciodată. Cred că datorită reputaţiei Justiţiei, pe care îl are acest domeniu în Statele Unite, nimeni nici nu încearcă. Nu pot să afirm că asta nu se întâmplat niciodată în departamentul meu, ţinând cont că investigăm oameni ai legii, dar cel puţin noi lucrăm din greu pentru a ne construi un mediu în care oamenii se tem să dea mită. Reputaţia este foarte importantă.

Vă mulţumim!

Anastasia Nani
2016-05-26 00:00:00

Comentarii