INTERVIU VIDEO // Boris Gîlca: „Problema pe care o au azi cadrele medicale este epuizarea totală și vulnerabilitatea psihologică”

Cornelia Cozonac
2021-01-12 00:35:00
CIJM

Cadrele din sistemul sanitar continuă să înfrunte cea mai cumplită provocare pe care a avut-o breasla medicilor. Statisticile oficiale abundă zilnic de zeci și sute de cazuri de îmbolnăvire printre angajații sistemului sanitar. Am discutat cu șeful-adjunct al Direcției Sănătate și Protecție Socială din cadrul Primăriie municipiului Chișinău, Boris Gîlca, despre starea de lucruri în instituțiile medicale din capitală, cele care au acum povara cea mai grea în tratarea bolnavilor de coronavirus, la zece luni de pandemie de Coronavirus.

Cadrele medicale sunt epuizate, la limita puterilor, deseori neputincioase atunci când nu mai pot ajuta pacienții. Numărul de paturi în spitalele din Chișinău este la limită, iar la Terapia Intensivă nu mai sunt paturi, chiar dacă numărul acestora a fost dublat de la începutul pandemiei. Cum rezistă cadrele medicale, se simt sau nu în siguranță la locul de muncă, dar și cum fac față provocărilor, cum gestionează administrațiile spitalelor criza pandemică, în ce măsură instituțiile medicale sunt asigurate cu echipamente de protecție și medicamente, ne spune Boris Gîlcă în interviul pe care l-a acordat portalului Anticorupție.md. Oficialul mai vorbește despre presiunea enormă pe sistemul sanitar, rezervele pe care se mai contează, noile strategii, dar și ce lecții învățate în pandemie și ce urmează să se schimbe în procesul de planificare, gestionare a sistemului sanitar pentru a schimba lucrurile în bine în domeniul Sănătății, astfel încât toți angajații să poată munci cu demnitate.     

În Chișinău, de la debutul pandemiei, au fost înregistrate circa 60 de mii de cazuri de infectate cu Covid-19 și aproape 1000 de cazuri de deces.    

     Filmare și editare video: Marin Bogonovschi. 

Cornelia Cozonac
2021-01-12 00:35:00

Comentarii