Ion Chicu: Investițiile românești ar fi cel mai trainic și durabil pod peste Prut

Mădălin Necșuțu
2025-06-07 15:26:00

Co-fondatorul Blocului Alternativa, ex-premierul Ion Chicu, a oferit buletinului de politică externă al FES/APE un interviu în care am discutat despre viziunea sa legată de impactul alegerii unui nou președinte la București, în persoana lui Nicușor Dan, asupra Republicii Moldova. Am discutat pe larg despre relațiile economice dintre România și Republica Moldova și despre cum am putea atrage investitorii români peste Prut, în Republica Moldova. Situația de securitate din Ucraina și eforturile de pace care se fac în acest sens a fost un alt subiect de discuție. Vă invităm să citiți pe larg acest interviu:

Cum apreciați cursa pentru alegerile prezidențiale și mai ales rezultatul acestor alegeri din România?

A fost neobișnuit, în sensul că a durat mult, dar bine că s-a finalizat cu bine și putem întoarce această pagină. Am auzit la radio ce au vorbit președintele ales Nicușor Dan cu președintele interimar Ilie Bolojan la prima lor discuție în care au abordat subiecte ce țin de economie, deficit bugetar, inflație, etc.

Evident că acesta este un subiect foarte important și risc să afirm că perpetuarea situației de incertitudine și campania electorală care ține de circa un an și jumătate – am vedere aici și celelalte exerciții electorale de anul trecut – și-au lăsat amprenta. De aceea, suntem foarte bucuroși că alegerile prezidențiale s-au finalizat, iar România revine la viața pașnică și obișnuită.

Priorități și strategii

Care vedeți că ar trebui să fie prioritățile mandatului prezidențial al lui Nicușor Dan și dacă drumul european al Republicii Moldova, ca obiectiv strategic al României, ar trebui să fie una dintre ele?

Prioritățile ar trebui să fie acelea despre ce am început să vorbim și anume cele ce țin de partea economică. Eu sunt din acest domeniu și urmăresc evoluțiile indicatorilor economici, iar acest lucru preocupă. Am mai discutat și cu alți specialiști din domeniul afacerilor din România, care nu se arată optimiști. Este clar că este nevoie de reforme și de acțiuni foarte hotărâte pentru a schimba situația în economie.

Dacă ar fi să vorbim despre impactul acestor alegeri prezidențiale asupra Republicii Moldova, noi, cei de la Blocul Alternativa, avem foarte multe întâlniri cu oamenii. Constat că se speculează foarte mult precum că în Europa și România situația este proastă, iar întrebarea din partea lor este de ce vrem să mergem într-acolo?

Ceea ce vreau să spun este că cu cât mai repede se schimbă situația și se revine la normalitate din punct de vedere investițional și economic, cu atât mai repede seacă apa la moara celor care tot sperie lumea cu evoluții negative în Uniunea Europeană.

Din păcate, observăm că după acest maraton electoral societatea în România este foarte scindată. De aceea, cred că una din sarcinile de bază ale noului președinte, dar și a autorităților, este să restabilească pacea socială. Cred că în jur de cinci milioane au votat pentru candidatul care a pierdut alegerile, George Simion. Aceste electorat ar trebui convins să lase în urmă toate supărările pentru ca statul săși poată rezolva problemele cu care se confruntă.

Cât este important ca România să-și revină din punct de vedere economic, ținând cont că circa 25% din exporturile Republicii Moldova, merg spre piețele din România?

Este arhi-important ca acest lucru să se întâmple. Chiar și geografic vorbind, Republica Moldova este situată între două state – Ucraina, care este în război și nu avem ce aștepta în termeni de oportunități și avantaje economice acum de la ea, și România.

Astfel, deschidem lumea prin România și evident că sperăm foarte mult cât mai repede să se redreseze situația acolo, inclusiv la indicatorii despre care ați vorbit dumneavoastră. Ori fără investiții românești, eu ca economist, nu văd prea multe motive de optimism pentru noi. Nici la noi, pe malul stâng al Prutului, situația nu-i mai bună din punct de vedere al indicatorilor macro-economici.

Dacă nu vom avea investiți din România, eu nu cred că investitorii din alte țări mai îndepărtate vor avea un apetit mai dezvoltat să facă investiții în Republica Moldova. De aceea, chiar ne dorim revenirea cât mai rapid la o situație bună din punct de vedere al dezvoltării economice și sociale pentru țară. Este foarte importantă stabilitatea în România și, cum am spus și mai sus, nu în ultimul rând, aceasta trebuie să servească drept exemplu pentru atragerea noastră pe calea europeană.

 

Colaborare pentru parcursul european

Din perspectiva ajutorului pe care România îl dă Republicii Moldova, pe ce tip de colaborare credeți că ar fi bine să meargă cele două state – Republica Moldova și România? Ce proiecte vedeți ca prioritare între București și Chișinău?

Noi apreciem tot sprijinul financiar nerambursambil pe care România l-a oferit Republicii Moldova până acum și care ne este oferit în continuare. Totuși, ne-am dori o deschidere mai mare și mai multă determinare din partea business-ului românesc pentru țara noastră.

Noi suntem gata să facem o fâșie de 50-60 de kilometri de zonă economică liberă, de la nord până la sud, pe malul Prutului, pentru investiții românești, fără nicio piedică sau vreun obstacol. Nu vedem pentru noi o altă posibilitate de a ieși din impasul în care suntem. Reiterez, suntem foarte recunoscători pentru orice suport, dar ne dorim o mai multă determinare a business-ului românesc în Republica Moldova. Acesta ar fi cel mai trainic și durabil pod peste Prut – investițiile și implicarea în economie.

Cât de importantă este interconectarea pe zona de infrastructură terestră și din perspectivă energetică a Republicii Moldova cu UE via România? Ce strategie viabilă vedeți în acest sens?

Infrastructura este un element indispensabil pentru dezvoltarea economică. Cu cât vom avea mai multe astfel de proiecte, cu atât vor fi mai mari și oportunitățile pentru dezvoltarea economică a Republicii Moldova. Acestea sunt investiții publice în linii mari și apreciem foarte mult.

Cu toate acestea, cred că fără investiții private, investiții corporative în economie, podurile pe care le construim pe bani publici rămân mai puțin solicitate din punct de vedere economic și mai mult țin de partea spirituală a „podurilor de flori”, așa cum de multe ori le numim. De aceea, am vrea ca în paralel cu infrastructura rutieră, să aprofundăm relațiile economice. Republica Moldova chiar are ce oferi agenților economici și business-ului românesc aici, doar că e nevoie de mai mult curaj și determinare. Așadar, așteptăm investitorii români.

 

Oportunități și facilități pentru afaceri

Care ar fi această oportunitate despre care vorbiți? În ce domenii vedeți dumneavoastră că ar putea pătrunde capitalul românesc și unde este zona de dezvoltare pe acest segment?

Ne ghidăm tot timpul după principiul că business-ul știe cel mai bine în care sectoare să investească și nu guvernul este cel care ar trebui să gireze aici. Guvernul însă oferi facilități fiscale. De altfel, avem un cadru fiscal cu cote de impozite dintre cele mai mici.

Sperăm că putem restabili și unele piețe de desfacere pentru eventuale investiții în Republica Moldova. De asemenea, avem și un sector agricol subdezvoltat care, deocamdată, se mulțumește cu rolul de furnizor de materie primă, lucru care nu este tocmai satisfăcător. Eu mai cred că ar fi și industria de prelucrare. Procesarea ar fi un domeniu foarte interesant pentru investitori. Mai ales că acesta ar fi și un punct de atracție pentru materia primă din Ucraina, pentru că cred că acolo vor avea nevoie de asemenea produse.

Infrastructura de transport este subdezvoltată în Republica Moldova. Mă refer și la transportul aerian. Avem un singur aeroport supraaglomerat. Aici așteptăm investiții, deoarece avem posibilități de oferit. Tot aici putem vorbi și de posibilitățile de investiții în aeroportul din zona de nord de la Mărculești sau Bălți, dar și în sudul țării ar fi astfel de oportunități. Dacă România a reușit să construiască câte un aeroport în fiecare centru județean, de ce nu ar putea să o facă și în Republica Moldova?

Noi avem cadre bune și un potențial enorm pe ceea ce se numește digitalizare, astfel că am putea să oferim multe oportunități în domeniul IT. Avem regimul acesta fiscal special pentru domeniul IT, care este atractiv pentru foarte multe companii din lume.

Ar fi multiple domenii în care business-ul ar fi interesat. Evident, aș face aici o remarcă și anume că trebuie să fim furnizori de stabilitate, de garanții și securitate a investițiilor. Asta rămâne deja ca Guvernul sau politicul să le asigure. Dar, din punct de vedere economic, eu afirm, în toată cunoștința de cauză, că noi suntem atractivi pentru investitori.

 

Invazia rusă în Ucraina și consecințele ei

Ați menționat două cuvinte importante mai devreme – Ucraina și securitate. În acest context, vrem să vă întrebăm cât de important este pentru Republica Moldova ca România să continue sprijinul pentru Ucraina, ținând cont că Ucraina este în acest moment scutul care apără Republica Moldova de pericolul militar ce ar putea veni dinspre Federația Rusă?

Ucraina a rezistat până acum agresiunii și atacurilor asupra sa, datorită sprijinului venit dinspre Occident, dar și al României, datorită poziționării sale geografice ca vecin al Ucrainei.

Cred că toate statele europene, mai ales vecinii, trebuie să susțină Ucraina, inclusiv pentru eforturile de a se ajunge la o pace. Din ce vedem, parcă se fac eforturi pentru a opri acest război.

Perpetuarea acestui război va avea consecințe nefaste pe mai multe decenii înainte. Noi trebuie să înțelegem că chiar și în momentul când se opresc luptele, urmează alte fenomene care de regulă însoțesc acest lucru. Mă refer aici la lipsa de securitate, banditism, situații sociale grele etc. Noi trebuie să gestionăm toate aceste situații, chiar și după ce tunurile nu vor mai trage în Ucraina.

Suportul din partea partenerilor pentru Ucraina este foarte mare, dar acum ar fi foarte bine ca, în paralel cu ajutorul care este acordat în plan militar, să fie susținute eforturile de pace.

Colaborarea cu Bucureștiul

Care ar fi oferta electorală a blocului Alternativa pe dimensiunea colaborării cu România și cum evaluați conlucrarea pe care o aveți în prezent cu politicieni sau partide din România?

Eu o să vă aduc un exemplu practic din activitatea mea relativ recentă de prim-ministru. Când Guvernul Republicii Moldova a aprobat hotărârea de guvern legată de activele statului care urmează a fi privatizate, primul care a văzut această listă a fost domnul ambasador al României la Chișinău. Asta ca să fie clară poziția noastră.

Eu reiterez că pe partea economică noi contăm foarte mult pe investițiile private din România. Și nu doar private, bineînțeles. Mai precis, o zonă economică liberă din nord până la sud, limitrofă râului Prut, cu multiple avantaje pentru Chișinău.

Noi am pus mereu accent pe partea economică a relației. Aici noi vedem sursa de finanțare pentru celelalte necesități și mizăm foarte mult pe business-ul românesc în mod special. Eu am avut întâlniri și discuții cu Asociația Investitorilor Români în Republica Moldova și sunt bucuros că între timp au mai venit investiții. Văd proiecte de interconectare pe dimensiunea energetică. Asta e exact ceea ce ne dorim. Mi-aș dori doar ca business-ul românesc să fie prezent și în sectoare nu neapărat de energie, care sunt niște monopoluri naturale. Astfel că așteptăm business-ul românesc în toate sectoarele și trebuie să fim gata să oferim toate condiții pentru acest lucru.

Ați menționat obiectivele strategice ale Republicii Moldova și voiam să vă întreb cum vedeți Dvs o potențială investiție a unei companii din România și anume cea care gestionează portul Constanța, în Portul Giurgiulești, în contextul în care aceasta a depus deja prima ofertă către BERD pentru privatizarea acestui port din Republica Moldova?

Anterior, m-am referit la potențialele investiții pe care România le-ar putea face în „porturile aeriene” ale Republicii Moldova. Dar așteptăm bucuroși investitorii români și în acest sector, la acest capitol și eu nu văd mare diferență atunci când vorbim de asemenea despre un port naval, în speță portul Giurgiulești. Eu sper că Portul Constanța, cel care a licitat deja pentru Portul Giurgiulești, să ofere cele mai bune condiții pentru dezvoltare, astfel ca să câștige acest concurs.

Trebuie să menționez că se fac multe speculații referitor la acest port. Din păcate, unii politicieni prezintă cumva această informație că statul vinde ceva ce este al nostru, fapt care nu este adevărat și ar trebui dezmințit, deoarece acest lucru nu face bine [Portul Internațional Liber Giurgiulești este deținut de BERD prin gestionarea sa de către compania Danube Logistics - n.r.]. Așteptăm investitori în toate domeniile, inclusiv în porturi.

Vă mulțumim!

Mădălin Necșuțu
2025-06-07 15:26:00

Comentarii