AGENDA DE WEEKEND//06-07.05.2023

Meroslava Parii
05/05/2023
Grafică: CIJM

 EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA                                   

 SÂMBĂTĂ 6 MAI

Training: Rețeaua Jurnalistelor de Investigație din țările Parteneriatului Estic

CÂND: 13:00-14:00 și 15:00-16:30, în perioada 10-11 mai, curent

CONTEXT: Participanții la training din Ucraina, Moldova, Georgia și Armenia vor avea ocazia să afle mai multe despre Rețeaua Jurnalistelor de Investigație (WIJN – Women Investigative Journalists Network) să învețe cum să coopereze în grupuri de jurnaliști din mai multe țări și să discute idei pentru investigații comune, inclusiv pe subiecte sensibile la gen. Pentru consultări, întrebări suplimentare sau nelămuriri contactați: Cornelia Cozonac, coordonatoarea WIJN în Moldova: [email protected]. Detalii AICI

 

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu va participa la ceremonia de încoronare a Majestății Sale Regele Charles al III-lea. Tot sâmbătă, 6 mai, ora 17:00 (ora locală), va avea loc o întâlnire a șefei statului cu reprezentanții diasporei, care va avea loc la Londra. 

 

Europarlamentarul  Dragoș Tudorache, membru responsabil pentru Republica Moldova al Grupului de susținere a democrației și de coordonare a alegerulor (DEG), efectuează pe 4-6 mai, o vizită la Chișinău. Scopul vizitei este discutarea măsurilor necesare pentru implementarea prevederilor normative legate de  transparența proprietății și a finațării serviciilor media audiovizuale pentru combaterea interferențelor externe și a  dezinformării. 

 

Primăria municipiului Chișinău, informează, că în weekendul 6 -7 mai 2023, în sectoarele capitalei vor fi desfășurate diverse iarmaroace și târguri cu produse și mărfuri autohtone. Acțiunile au drept scop susținerea producătorilor locali și asigurarea locuitorilor capitalei cu mărfuri agricole de sezon.

Sectorul  Buiucani: Târgul „EcoLoca”, teritoriul adiacent edificiului „Kentford”; Târgul meșterilor populari și producătorilor autohtoni, bd. Ștefan cel Mare, 103; Târgul „Cămara Fest”, str. Calea Ieșilor 11/4, Pacrul „Alunelul”.

Sectorul Râșcani:  Târg cu fructe, legume și produse agricole, Bd. Moscova, 21

Sectorul Botanica: Târg de artizanat organizat de Pretura de sector, Parcul „Valea Trandafirilor”.

 

Ziua Ușilor Deschise

UNDE: Centrul de Excelență în Construcții, str. Gheorghe Asachi, 71

CÂND: 08:15

CONTEXT: Dragi elevi și abiturienți, vă invităm cu drag la Centrul de Excelență în Construcții pentru a decoperi: Laboratoarele și atelierele dotate de tehnică și utilaj performant, sala de lectură, terenurile de sport, cantina, condițiile de studii și de trai în cămine.

 

Concursul Internațional  de Interpretare Instrumentală „Nicolae Știuca”- Ediția a IV-a

UNDE: Sala Mare a Palatului de Cultură „Nicolae Botgros”, Cahul

CÂND: 09:00, 5-6-7 mai, curent

CONTEXT: Concursul „Nicolae Știuca” și Master-class sunt organizate de Primăria municipiului Cahul, Filarmonica Municipală Cahul, Școala de muzică „Maria Cebotari”, în colaborare cu Consulatul General al României la Cahul, Comisia Națională a Republicii Moldova pentru UNESCO, Fundația „Crescendo Internațional”, Uniunea muzicienilor din Republica Moldova, Teleradio Moldova și Ministerul Culturii din Republica Moldova. Pentru mai multe detalii AICI

 

Cursul: Autismul și sexualitatea – cum gestionăm ceea ce copiii cu autism nu pot gestiona adecvat social

UNDE: Centrul de Asistență Psihopedagogică, str. Grenoble, 128 A

CÂND:  09:30 , 6-7 mai, curent

CONTEXT: Temele abordate: Specificul sexualității în cazul persoanelor cu autism; Specificul relațiilor de prietenie dintre un băiat și o fată în cazul persoanelor cu TSA; Particularități de autopercepție a propriei sexualități în cazul copiilor cu autism; Modalități de control al manifestărilor sexuale manifestate în public; Specificul  educației sexuale în cazul copiilor cu autism; Strategia de prevenire a abuzului sexual  fată de copii cu autism ș.a.

 

Ediția a XXV -a a Salonului Internațional de Carte Pentru Copii și Tineret

UNDE: Complexul Expozițional „Moldexpo”, str. Ghioceilor, 1

CÂND:10:00  4-7 mai, curent

CONTEXT: La ediția din acest an în cadrul Salonului Internațional de Carte pentru Copii și Tineret  la Chișinău, vor fi prezentate cărți editate de peste 50 de edituri din Republica Moldova, România, Franța, Germania, Polonia, Ucraina, Anglia. Vor avea loc circa 45 de lansări de carte, înâlniri cu scriitorii, sesiuni de autografe, ateliere de creație, expoziții de ilustrații de carte.

 

Primul Eveniment Regional în Moldova

UNDE: Bristol Central Park Hotel, str. Pușkin, 32

CÂND: 10:00-15:00

CONTEXT: În cadrul evenimentului vom împărtăși cu voi emoțiile și impresiile noastre de la Grand Maraton, care a avut loc la Budapesta, veți auzi poveștile partenerilor noștri, care au obținut rezultate frumoase până acum. Vom vorbi despre scopul și misiunea Geenway Global. De asemenea, veți avea posibilitatea de a participa la o tombolă cu premii frumoase de la Greenway.

 

Master Class: Pictura pe tricou

UNDE: Restaurantul Oliva, bd. Decebal, 139 și Bd. Moscova, 5

CÂND: 11:00

CONTEXT: Master class-ul Pictura pe Tricou, este o activitate interesantă, potrivită pentru orice vâtstă. Participanților le vor  fi prezentate  tehnicile de bază de pictare a suprafețelor textile. Copii vor avea posibiltatea să aleagă desenul preferat care il vor putea picta  pe tricou. Vom crea desenele cu vopsele speciale pe țesătură. Toți pictorii  și pictorițele vor pleca cu tricouri personalizate pe care apoi le vor purta cu plăcere.

 

Atelier pentru copii: „Tradițiile strămoșilor” UTC+2

UNDE: Tradițiile strămoșilor, str. Ioan Livescu, 17

CÂND: 11:00-1300

CONTEXT: „Tradițiile srămoșilor” organizează atelier pentru copii: „Țesem Covorașe”. În cadrul lecției copii vor descoperi unul dintre cele mai vechi și mai uimitoare meșteșuguri – țesutul la stativ orizontal. Fiecare copil va țese propriul covoraș la război în miniatură. După finisarea Atelierului, Kitul cu instrumente copii le vor lua acasă, la fel vor avea acces la lecții online suplimentare.

 

Forumul Educației România – Republica Moldova

UNDE: Centrul Mediacor. Str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 12:00, 5-6 mai, curent

CONTEXT: Forumul reprezintă oportunitatea de a explora și multiplica păstrarea și afirmarea identității lingvistice a cetățenilor, care să reprezinte interesele naționale în spațiul românesc. Astfel, prin organizarea evenimentului se urmărește consolidarea  legăturilor între sistemele educaționale din România și Republica Moldova, prin valorificarea conținuturilor din programele școlare, a personalităților în domeniu, implicând acțiuni de conștientizare a apartenenței la identitatea românească, contribuind nemijlocit la promovarea imaginii ambelor state.

 

Eveniment: Citește-mi 10 povești

UNDE: Moldexpo, str. Ghioceilor, 1

CÂND. 12:30

CONTEXT: În cadrul ediției a XXV-a a salonului Internațional de Carte pentru Copii și Tineret, Asociația OvidiuRo din România, organizează atelierul pentru educatori și părinți „Citește-mi 100 de povești”. Atelierul este oferit de Maria Gheorghiu, președinta și fondatoarea Asociașiei OvidiuRo, care va aborda subiecte importante pentru cadrele didactice din instituțiile preșcolare: importanța lecturii pentru cadrele didactice.

 

Eveniment: Expoziția „Frontiere”

UNDE: Muzeul Național de Istorie a Moldovei, str. 31 August 1989, 121A

CÂND: 13:00 – 6 mai și 16:00 -7 mai, curent

CONTEXT: Vă invităm la un Tur Chidat cu Valeria Barbas: Expoziția „Frontiere” la Muzeul Național de Istorie a Moldovei.

 

Spectacol: „Păcală”

UNDE: Teatrul Republican „Luceafărul”, str. Veronica Micle, 7

CÂND: 13:00

CONTEXT: Spectacolul „Păcală”, în regia lui Ion Jitari, pe un text de Petru Dulfu, ne prezintă toată plinătatea hazul și istețimea populară ca un antidot la prostia și lăcomia omenească. Piesa este adresată deopotrivă copiilor și adulților, întrucât dincolo de aparența întâmplărilor comice se află un substract  consistent de înțelepciune. Rostul oricărei comedii este nu doar să delecteze prin declanșarea râsului, ci și să formeze sau corecteze deprinderi și trăsături de caracter.

 

Atelier: Ceas punct-la-punct

UNDE: ArtDeco Creative Studio , str. Hriso Botev 5/3

CÂND: 15:00 -18:00

CONTEXT: Ceasurile sunt o mare necesitate în viața noastră, iar un ceas  frumos este, de asemenea, o decorare a interiorului și un cadou minunat. Vă invităm să creați ceasuri de perete de interior în tehnica picturii pe alocuri. Pictura cu puncte este o tehnică specială de pictură, în care o imagine este creată cu ajutorul punctelor. Vă vom arăta toate secretele din spatele acestei tehnici minunate și vă vom învăța pas cu pas cum să pictați pe sticlă și pe suprafețe ceramice.

 

Spectacol: Regele Umorului Gheorghe Urschi la 75 de Ani

UNDE: Palatul  Național „Nicolae Sulac”, str. Pușkin, 21

CÂND: 18:00

CONTEXT: Aniversarea de 75 de ani a Regelui Umorului, inegalabilul Gheorghe Urschi, adună la Palatul Național interpreți, actori și formații care vor pune în scenă opera admirabilă a maestrului. Veți avea parte de un show extraordinar.

 

Spectacol: „Hamlet”

UNDE: Geneza Art, str. Alexei  Mateevici, 109/1

CÂND: 18:00

CONTEXT: „Hamlet” este una din cele mai mari piese de teatru din toate timpurile și a fost pusă în scenă de către cele mai mari companii teatrale din lume. Tragedia shakespeariană este un subiect bine cunoscut, cu reflecții profunde, care pun în dilemă problema vieții și a morții, conturează veșnica luptă a moravurilor, relații de complot și conflicte amoroase și politice. „Hamlet” poartă trena destinului, dezvăluind o crimă prin trădare de dragul bogăției și puterii.

 

Spectacol „Testamentul” de și în regia lui Gheorghe Urschi

UNDE: Teatrul Republican „Luceafărul”, str. Veronica Micle, 7

CÂND: 18:30

CONTEXT: Este o comedie cu un subiect fierbinte din realitaea imediată a acelor vremi care se joacă în toți acești ani cu sala plină. Eroul principal, Pricoche Sâmbure, este un țăran cu demnitate pe care nu-l poți amăgi sau cumpăra cu promisiuni deșarte. Cei trei feciori ai săi, Iacob, Alecu și Nichita, nu-i seamănă nici pe departe. Sunt diferiți, reprezentând un spectru mai larg al contemporanilor noștri unii sunt hrăpăreți, alții au încercat să se acomodeze timpurilor, iar a treia categorie îi reflectă pe rătăciții politici.

 

Summitul Comunității Politice Europene (EPC)

CÂND: Termenul limită de acreditare este până la 18 mai, ora 23:59

CONTEXT: A fost lansată platforma de acreditare a jurnaliștilor pentru Summitul Comunității Politice Europene (EPC).  Aplicațiile care vor depăși termenul limită nu vor fi procesate. Jurnaliștii sunt încurajați să aplice pentru acreditare din timp pentru a se asigura că vor avea acces la eveniment. Pentru  mai multe detalii  pe pagina Facebook: Summitul EPC 2023 în Moldova și AICI

 

 DUMINICĂ 7 MAI

Salonul Internațional de Carte pentru Copii și Tineret Chișinău 2023 Ediția a XXV-a

UNDE: Centrul Moldexpo, Pavilionul Central,  str. Ghioceilor, 1

CÂND: 10:30

CONTEXT:  Copiii și părinții acestora, cadrele didactice și toți doritorii, sunt  invitați la o înâlnire de suflet cu poeta, jurnalista, compozitoarea și cantautoarea Raisa Plăieșu, unde va  avea loc lansarea de carte „Prietenul meu drag”.

 

Spectacol: „Cartea Junglei”

UNDE: Teatrul fără Nume, str. Sfatul Țării, 18

CÂND: 12:00

CONTEXT: În contextul promovării dialogului intercultural și multilingvismului, în susținerea Anului Culturii Ucraine în Republica Moldova, Agenția Relații Interetnice vă invită la spectacolul Teatrului Regional Academic Muzical-Dramatic, din Hmelnițk „M. Starytsky” „Cartea din Junglă. Este un spectacol de aventură, despre lumea magică a junglei, plină de mister și pericole, redat cu mult umor, duioșie și învățăminte importante pentru cei mici.

 

Proiect de Textile și Tehnologii – Fabricademy

UNDE: Artcor, str. 31  August 1989, 137

CÂND: 12:00-16:00

CONTEXT: Dacă doriți să descoperiți frumusețea ornamentelor portului național în format digital, sau să vă relaxați pe un scaun realizat din deșeuri textile, veți avea posibilitatea de a vizualiza aceste proiecte la un eveniment care vă va schimba percepția despre  inovație. 5 reprezezentanți  locali au creat proiecte inovative și  sustenabile cu ajutorul practicilor internaționale  extrase din Proiectul „Textile și Tehnologii – Fabricademy”, pe care vă invităm să le descopeiți împreună cu noi.

 

„Disha” – Festivalul Culturii Indiene la USMF „Nicolae Testimițanu”

UNDE: Palatul Republicii, str. Maria Cebotari, 16

CÂND: 13:00

CONTEXT: Studenți originari din India, care își fac studiile la Univesitatea de Stat de Medicină  și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova, organizează Festivalul culturii indiene „Disha”, eduția a III-a. Scopul evenimentului este de a promova cultura indiană și tradițiile naționale, unitatea, diversitatea, familia și prietenia – valori inestimabile pentru toate popoarele lumii. La manifestrarea socio-culturală vor participa reprezentanții administrației USMF, ai Ambasadei Indiei cu sediul la București, România, ai Asociației Studenților și Rezidenților în Medicină și circa 1200 studenți indieni.

 

Spectacol: „Pinocchio”

UNDE: Teatrul Republican „Luceafărul”, str. Veronica Micle, 7

CÂND: 13:00, 6-7 mai, curent

CONTEXT: Această poveste, scrisă de Carlo Collodi, este cunoscută și îndrăgită de toți copiii din lume, pentru că învață cum să fim mai buni, mai curajoși și cum să luptăm pentru visele noastre. Vă invităm să redescoperiți aventurile celui care credea că e sufucient să sădești o monedă de aur ca să crească un pom plin de monede și să îl susțineți pe Pinocchio în minutele sale de peripeții în drumul spre visul său.

 

Gala de Operă și Balet – De Ziua Europei

UNDE: Teatrul Național de Operă și Balet, bd. Ștefan cel Mare, 152

CÂND: 17:00

CONTEXT: Cu ocazia celebrării Zilei Europei, Teatrul Național de Operă și Balet va prezenta un Concert „Gala de Operă și Balet” susținut de soliștii de operă și balet, corul și orchestra teatrului. În program vor răsuna momente muzicale, creații din repertoriul compozitorilor clasici mondiali.

 

Spectacol: Drama juridică „12 oameni furioși” după Reginald Rose

UNDE: Teatrul Republican „Luceafărul”, str. Veronica Micle, 7

CÂND: 18:30

CONTEXT: Care este comportamentul nostru în situațiile când viața unui om depinde de noi? În spectacolul „12 oameni furioși”, protagoniștii sunt un grup de jurați ales în conformitate cu regulile și normele sistemului juridic american: reprezentanți ai diferitor vârste, profesii, veniți din diferite pături sociale, un spectacol dezbatere despre preconcepții și despre lipsa de empatie.

 

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

De la data de 1 mai până la 2 iunie, curent, la sediul JICA Global Plaza din Tokyo,  sunt  expuse costumele tradiționale moldovenești lucrate de comunitatea Șezătoarea Basarabiei și picturi  executate de pictorul Vasile Botnaru. În cafeneaua din sediul JICA se pot gusta bucate tradiționale moldovenești.

Austria, Viena - Europatag 2023  - Ziua Europei,     

Pe 6 mai, în cadrul  Europatag 2023  - Ziua Europei multă lume bună din diaspora moldovenilor din Austria, împreună cu Ambasada Republicii Moldova în Austria și-au dat mâna pentru a reprezenta Moldova cât mai autentic. Vor fi prezentate obiecte de artizanat autentice, făcute de câțiva meșteri populari din satul Colibași și propuse publicului sub brandul "Cu drag din Colibași". Vor mai fi prezentate căciuli de la meșterii populari Constantin și Elena Cojan și costume populare  de la  meșterul popular Elena Iaconi, coșuri de lozie - meșter popular Tricolici Petru.

UNDE: Mariahilfestrasse (Höhe Zollergasse), Wien

CÂND: de la ora 11.00. 

Meroslava Parii
05/05/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii