De la Ruslan Popov la Dumitru Robu: cine este acuzatoarea care ar putea să-l dea jos pe procurorul general interimar

Julieta Saviţchi
19/07/2022
Captură

Procurora anticorupţie, Nadejda Busuioc, a fost desemnată de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) să examineze pretinsele ilegalităţi comise de procurorul general interimar Dumitru Robu, invocate în plângerile semnate fostul director al companiei de stat MoldATSA, Sorin Stati, şi ex-primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă.

Procurora Busuioc, care s-a remarcat prin gestionarea mai multor dosare cu nume grele, a declarat că nu se va abţine de la examinarea plângerilor depuse pe numele lui Robu, chiar dacă i-a fost coleg.

Cariera şi dosarele de rezonanţă

Nadejda Busuioc şi-a început cariera în 2013, în Procuratura Anticorupţie, după ce a învins într-un concurs pentru ocuparea funcţiei respective. Până atunci a lucrat timp de 6 ani în calitate de ofiţer de urmărire penală la Centrul Naţional Anticorupţie.

Nadejda Busuioc        Magistrat.md

Presa a scris că Nadejda Busuioc a fost promovată în Procuratură graţie legăturii de rudenie cu fostul şef al Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale (PCCOCS), Nicolae Chitoroagă, ajuns ulterior pe banca acuzaţilor pentru îmbogăţire ilicită. „Nu sunt rudă nici pe departe cu Chitoroagă, nu tocmai să-i fiu nepoată”, a infirmat acuzatoarea.

În 2016, Nadejda Busuioc s-a dus să lucreze la PCCOCS, de unde a revenit peste un an la Procuratura Anticorupţie. ,,Era o subdiviziune nou formată şi am vrut să încerc ceva nou. Nu m-am regăsit şi am revenit la locul vechi", ne-a explicat acuzatoarea.

Nadejda Busuioc s-a remarcat prin faptul că a condus ancheta şi a finalizat dosarul în privinţa fostului procuror general adjunct, Ruslan Popov, învinuit de îmbogăţire ilicită. Înpreună cu Popov, pe banca acuzaţilor a ajuns soţia sa, procurora Iulia Popov, precum şi părinţii lor, Alexandru Popov şi Pelaghea Oprea. Acuzatoarea a recunoscut că au fost unele presiuni, făcute prin intermediul unor terţe persoane.

Tot Busuioc este cea care l-a adus pentru a doua oară pe banca acuzaţilor, pentru presupusă spălare de bani, pe fostul premier Vlad Filat.

În calitate de procuror PCCOCS, Nadejda Busuioc s-a remarcat prin gestionarea dosarului intentat pentru escrocherie în proporţii deosebit de mari fiului fostului membru al Curţii de Conturi, Gheorghe Trocin.

Amintim că Dumitru Robu a lucrat în Procuratura Anticorupţie, fiind coleg cu Nadejda Busuioc. Procurora susţine că acest lucru nu reprezintă un impediment şi nu se va abţine de la examinarea plângerilor pe numele procurorului general interimar. „Am fost colegi doar în cadrul instituţiei. Nu suntem prieteni, chiar dacă am lucrat în aceeaşi instituţie, nu am comunicat în fiecare zi. Toată comunicarea avută a fost doar în interes de serviciu", ne-a declarat acuzatoarea.

Numele Nadejdei Busuioc s-a regăsit şi în lista procurorilor anticorupţie cercetaţi disciplinar de către Colegiul de Etică şi Disciplină a Consiliului Procurorilor, întocmită în urma reviziei efectuată la Procuratura Anticorupţie la comanda lui Alexandr Stoianoglo. Cercetarea de serviciu a fost ulterior suspendată şi nu a avut finalitate.

Cum a dobândit averea

În 2019, Nadejda Busuioc a moştenit 5/16 dintru-un teren de 5 ari pentru construcţii şi de 1/5 dintr-o casă de locuit, cu suprafaţa de 178 de metri pătraţi, estimată la 699.175 lei. ,,Bunul nu a fost procurat, ci obținut prin moștenire, valoarea indicată reprezintă prețul pentru teren și casa de locuit individuală conform contractului de vânzare-cumpărare din 10.09.2012", a explicat acuzatoarea în Declaraţia de avere şi interese personale pentru anul 2021.

Tot în 2019, Nadejada Busuioc a moştenit şi ½ dintr-un apartament de 85,7 metri pătraţi, estimat la 1.185.500 metri pătraţi.

În 2016, acuzatoarea a primit donaţie un apartament în Chișinău, str.Nicolae Dimo 29/3, cu suprafaţa de 54,3 metri pătraţi. În decembrie 2020, acuzatoarea a vândut imobilul cu 55.000 de euro.

Anul trecut, procurora şi-a procurat, cu 23.300 de euro, un Mercedes GLC250d, după ce a vândut, cu 200.000 de lei, un Mercedes E220CDI.

Nadejda Busuioc ne-a declarat că toate bunurile le-a obţinut de la părinţi. ,,În apartamentul din sectorul Râşcani am locuit încă de pe când eram adolescentă şi învăţam la liceu. Când părinţii şi-au procurat o altă locuinţă, într-un duplex, mi-au lăsat mie apartamentul respectiv şi l-au înregistrat pe numele meu. În 2019, a decedat tata. El mi-a lăsat moştenire cota din casa la sol, din apartament, precum şi Mercedesul. Eu locuiesc în apartament, iar în casa la sol locuieşte mama. E o casă modestă. Puteţi merge să o vedeţi", ne-a explicat Nadejda Busuioc provenienţa averii sale.

Nadejda Busuioc a raportat pe ultimii ani un salariu mediu de 26,5 mii de lei pe lună.

 

Dorin Chirtoacă îl acuză pe Dumitru Robu că, în iulie 2017, ar fi emis o ordonanță de disjungere a dosarului parcărilor cu plată „prin care s-a manipulat probatoriul și s-au prezentat selectiv materiale în instanța de judecată”, fapt ce, potrivit lui Chirtoacă, a dus la suspendarea sa „ilegală și abuzivă” din funcția de primar al municipiului Chișinău. Sorin Stați l-a denunţat pe Robu că în perioada februarie - decembrie 2011 a mușamalizat cazul unui agent economic, care s-ar fi conectat clandestin la o sursă de energie electrică ce aparținea întreprinderii.  Fosta procuroră anticorupţie, Mirandolina Suşiţcaia,  s-a plâns pe Robu la CSP pentru imixtiune în înfăptuirea justiției și persecutare. Procurora este nemulţumită că a fost înlăturată de la gestionarea dosarelor Laundromat şi Platon şi transferată de la Procuratura Anticorupţie. Examinarea plângerii Mirandolinei Suşiţcaia a fost amânată.


 

 

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea statului de drept şi asigurarea transparenţei sistemului judecătoresc”, implementat de A.O. „Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.

Julieta Saviţchi
19/07/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii