Un nou produs media: Podcast Anticorupție cu Cornelia Cozonac

Cornelia Cozonac
15/11/2021

Sunt Cornelia Cozonac. Fac jurnalism în Republica Moldova  de 30 de ani. De aproape doua decenii, conduc echipa Centrului de Investigații Jurnalistice, iar de câțiva ani și portalul Anticoruptie.md, care este un proiect al Centrului de Investigații Jurnalistice, lansat în 2013.  Dacă sunteți aici, sunteți primii ascultători ai unui nou produs media. E un podcast. Un podcast anticorupție și de investigații. Sper să reușim împreună și cu acest nou produs media să schimbăm multe lucruri în bine.

CIJM · Podcast anticorupție cu Cornelia Cozonac

 

Ne vom întâlni în fiecare săptămână ori de câte ori vom avea anchete noi și noutăți de interes public sporit pentru a analiza subiectele de actualitate anticoruptie și anchetele echipei Centrului de Investigații Jurnalistice.

Lucrul la o anchetă de presă, mai ales pe subiecte de corupție, abuzuri admise de funcționarii publici, politicieni, oligarhi și grupuri de interese comportă, de regulă, o muncă dificilă, migăloasă, îți ia timp și adeseori impune și riscuri pentru cei care au curajul să deconspire scheme de corupție. De cele mai multe ori în spatelele unor anchete este mult mai multă muncă decât se vede din ceea ce este publicat. În podcastul anticoruptie voi încerca să fac mai multă lumină din bucătăria noastră a jurnaliștilor de investigație, vom discuta cu autorii anchetelor, cu unii dintre experți sau chiar cu protagoniști ai anchetelor noastre. Voi invita la discuție și  reprezentanți ai organelor de control, de drept și instituțiilor care trebuie să reacționeze la faptele descrise în anchetele jurnalistice. Nu în ultimul rând vom discuta și cu cetățeni activi care stau cu ochii pe autoritățile publice, sesizează cazuri de corupție, abuzuri admise de funcționarii publici și nu le este indiferent cum se cheltuie banii publici.

Vom vorbi mai mult despre anchetele de presă, despre reacția organelor de drept sau a instituțiilor vizate în investigații, Vom încerca să vedem de ce nu se reacționează, să le amintim autorităților ori câte ori este necesar că ele sunt plătite din banii publici, și angajații acestor instituții sunt obligți să reacționeze la  faptele de corupție descrise de jurnaliști.

Nu zic ca nu se reacționează. Anul acesta Autoritatea de Integritate, care verifică corectitudinea declarării de către funcționari a averilor și intereselor personale, a reacționat și demarat controale în peste zece cazuri investigate de echipa Centrului de Investigații Jurnalistice. Este vorba de procurori și judecători care au ascus proprietăți, au declarat imobile și mașini la prețuri foarte mici sau au primit donații impunătoare de la rude. Mai mult chiar, doar în ultima lună organele de drept au pornit trei dosare penale, iar al patru-lea a fost reluat,  în cazul unor procurori șefi pentru avere obținută ilicit. Toate dosarele penale au la baza investigațiile jurnalistice ale echipei Centrului de Investigații Jurnalistice. Cu detalii despre fiecare dosar și investigațiile jurnalistice revin în urmatoarele podcasturi.

INTERVIU

Astăzi voi începe discuția cu doi colegi de-ai mei Mădălin Necșuțu și Ilie Gulca. Ne-am cunoscut inițial la instruirile pe care le făcea echipa Centrului de Investigații Jurnalistice, ei au realizat primele investigații în cadrul proiectelor Centrului, au creascut foarte repede în domeniul jurnalismului de investigație, iar astăzi sunt printre cei mai buni jurnaliști d einvestigație. Ei au realizat în ultimii ani anchete jurnalistice cu impact și și-au făcut un nume greu în domeniul jurnlaismului de investigație. Acum suntem colegi, facem echipă și la portalul Anticorupție.md. În ultimii ani ei au fost apreciați pentru anchetele pe care le-au făcut cu premii la nivel local și internațional. În 2019 Madalin Necșuțu și Ilie Gulca au fost nominalizați printre cei zece cei mai buni jurnaliști ai anului, la capitolul Jurnalism de Investigație.

Mădălin Necșuțu și Ilie Gulca, premiați în cadrul Galei „10 jurnaliști ai anului”, 2019 

Am discutat cu ei despre ce presupune munca de investigație, riscurile pe care le comportă această îndeletnicire, cum e să lucrezi în echipă, dar și despre accesul la informația de interes public în procesul de documentare la investigațiile jurnalistice.

Vom mai reveni în cadrul podcastului cu discuții pe subiectele de investigație pe care le fac Ilie Gulca și Mădălin Necșuțu. Vă îndemn să găsiți anchetele despre care am discutat pe portalul Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md.   

INVESTIGAȚIE: Mafia contrabandei cu țăgări: brocherul  lui Dodon”

Voi prezenta astăzi o anchetă realizată de Madălin Necșutu și Ilie Gulca la sfârșitul anului 2020, despre o schemă  de contrabandă prin care două firme transnistrene au importat în 2020 în partea stângă a Nistrului  cantități uriașe de țăgări, fără a plăti taxe în bugetul Republicii Moldova. Ancheta  Mafia contrabandei cu țăgări: brocherul  lui Dodon”, care poate fi găsită la rubrica Investigații (Economic),  pe portalul Centrului de Investigații Jurnalistice Anticoruptie.md - a avut ecou pe tot parcursul anului curent, întrucât țigări din partidele controlate de firmele transistrene în schema deconspirată de jurnaliștii de la Anticoruptie.md au tot apărut în alte scheme de contrabandă descoperite de vameșii  și grănicerii moldoveni. Este vorba de firmel Almavis și Tabimport care aduseseră în doar 9 luni ale anului 2020, fără a plăti taxe, țigări în valoare peste 20.000.000 de dolari, aproape aceeași cantitate pe care au importat-o  în Republica Moldova în mod oficial  marii jucători de pe piața mondială a produselor de tutun.

Autorii arătau atunci că firmele transnistrene aveau conexiuni cu agenți economici și persoane din partea dreaptă a Nistrului, unele apropiate de Partidul Socialiștilor, condus atunci de președintele încă în exercițiu Igor Dodon. Poate deatâta autoritățile de  la Chișinău închideau ochii la această schemă, deși importurile uriașe depășeau de trei ori cererea de piață din Transnistria.  Dacă ar fi să raportăm cantitatea de țigări importată în stânga Nistrului la numărul de locuitori - 470.000, unei persoane i-ar reveni câte 155 de pachete. Datele sunt calculate pe 9 luni ale anului trecut. Prejudiciul adus statului, doar în 2020, de cele două firme se ridică la 60,2 milioane de dolari.

Investigația care arata conexiunile cu oamenii lui Dodon a fost publicată înaintea alegerile prezidențiale, pe care Igor Dodon le-a pierdut în fața Maii Sandu, președinta de atunci a PAS.

IMPACT  

Urmare a dezvăluirilor făcute de autorii investigației, cele două firme din regiunea transnistreană, implicate în contrabanda cu țigări, au rămas fără licențe.

Decizia de retragere a licenței celor două companii transnistrene Almavis și Tabimport a fost emisă de Agenția Servicii Publice pe data de 21 decembrie. La un an distanță, nu știu dacă cele două firme mai sunt active. Dar o să documentăm și vă spun în unul din următoarele podcasturi. Cert este că țigări de contrabandă din loturile deconspirate în ancheta la care am făcut referință au tot fost depistate în câteva scheme descoperite deja de oamenii legii pe parcursul anului curent. Știri pe aceste cazuri pot fi citite pe portalul Anticoruptie.md.  

Acest podcast, dar și investigația „Mafia contrabandei cu țăgări: brocherul  lui Dodon”, sunt realizate în cadrul proiectului „Jurnalismul de investigație de calitate în interesul cetățeanului”, desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice cu sprijinul Fundației Soros Moldova. Punctul de vedere al autorilor nu coincide neapărat cu opinia Fundației

Sunt Cornelia Cozonac și vă dau întâlnire la următorul podcast.    

 

 

Cornelia Cozonac
15/11/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii