VIDEO// Judecătoarea celui mai greu dosar al lui Stoianoglo: Averea şi cariera

Julieta Saviţchi
26/10/2022
Foto: CIJM

Cel mai greu dosar al procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, în care este învinuit că a luat mită de peste 60 de milioane de lei pentru a-l scăpa pe controversatul Veaceslav Platon de sentinţa irevocabilă de 18 ani de închisoare, i-a revenit magistratei Arina Ialanji de la oficiul Buiucani al Judecătoriei Chişinău. Arina Ialanji a încercat să scape de dosarul cu 60 de volume, declarând abţinere pentru că a fost colegă cu Dumitru Răileanu, unul din subalternii lui Stoianoglo care ar fi fost implicat în schema de eliberare a lui Platon. Solicitarea însă i-a fost respinsă. Arina Ialanji este fiica omului de afaceri Constantin Ialanji, originar, ca şi Stoianoglo, din Găgăuzia, care i-a donat fiicei o parte din afacere şi dintr-un imobil de milioane.

Cariera magistratei Ialanji

Arina Ialanji a îmbrăcat roba de judecător la 25 de ani, fiind desemnată, la începutul anului 2011, la Judecătoria Bender, la un an după ce a absolvit Institutul Naţional al Justiţiei. Până a primi mandatul, timp de un an a lucrat în calitate de jurist la întreprinderea Combinatul auto .nr 7 din Chişinău, unde deţineau acţiuni şi părinţii săi.

La mai puţin de un an de la obţinerea mandatul de judecător, Arina Ialanji a fost numită preşedinte al instanţei din Bender.

Prin decretul semnat la 20 decembrie 2017 de ex-preşedintele Igor Dodon, Arina Ialanji a fost transferată la Judecătoria Chișinău.

Prin Hotărârea nr. 359/31 din 08 Decembrie 2020, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a admis cererea judecătorului Arina Ialanji cu privire la remiterea materialelor Colegiului pentru selecție și cariera judecătorilor în vederea promovării în instanţa ierarhic superioară.

În 2019, Arina Ialanji a susținut teza de doctor în drept.

Dosarul de 1,51 miliarde de dolari

În 2013, Arina Ialanji a acordat despăgubiri de 1,45 miliarde de dolari, adică mai bine de 12% din Produsul Intern Brut al Republicii Moldova, într-un proces privind datoriile pentru trei ani ale Transnistriei către Gazprom, prin intermediul MoldovaGaz.

Este vorba de procesul deschis de către SA MoldovaGaz împotriva SRL Tiraspoltransgaz, prin care primii cereau plata prestațiilor prestate, dar și a unor penalități pentru întârziere. Publicaţia Evenimentul zilei a făcut o investigaţie în care a arătat că este vorba despre gazul pe care MoldovaGaz l-a vândut Transnistriei și pe care societatea transnistreană nu l-a plătit niciodată.

Având în vedere acționarii celor două societăți, precum și producătorul gazului, este vorba despre un proces care are un singur actor, Gazprom. Gigantul rus este acționar majoritar la MoldovaGaz, este producătorul și furnizorul gazului aflat în discuție și, potrivit informațiilor din presă, ar putea fi și acționar sau stakeholder la Tiraspoltransgaz.

"Conform contractului este stabilit că plata pentru gazele naturale furnizate se efectuează lunar prin transferul sumelor băneşti la contul SAD Gazprom, însă până în prezent SRL Tiraspoltransgaz nu a transferat mijloacele băneşti pentru gazele naturale furnizate, acumulând o datorie în sumă totală de 1,51 de miliarde dolari SUA pentru perioada 1 ianuarie 2010 - 30 iunie 2012”, a afirmat Sergiu Școlnic, reprezentantul de atunci al MoldovaGaz în ședința de judecată.

La aceasta se adaugă și penalitățile solicitate de Gazprom, adică 0,01% pe zi, adică un total de peste 75 milioane de dolari.

Având în vedere prevederile legale, prin Codul civil răspunderea contractuală dintre MoldovaGaz și Gazprom se transmite către Tiraspoltransgaz, Judecătoria le-a dat dreptate moldovenilor, însă doar parțial, reducând cu aproape 65 milioane de dolari despăgubirile cerute.

Averea magistratei

Numele magistratei Arina Ialanji de la Judecătoria Chișinău a mai figurat în investigaţiile portalului Anticorupţie.md.

Casa înregistrată pe numele Arinei Ialanji           Foto:CIJM

Magistrata a primit drept donație, în 2020, cota parte de ½ dintr-o casă de locuit de 231 de metri pătrați. Cealaltă jumătate din imobil i-a fost donată în 2019. Este vorba despre o casă cu trei niveluri și mansardă, amplasată în sectorul Botanica al Capitalei, în care nu pare să locuiască cineva. Imobilul a fost cumpărat în 1998 de părinții magistratei, Ana și Constantin Ialanji. În 2004, acesta a fost înregistrat pe numele Arinei Ialanji și a fratelui acesteia. În iulie 2017, jumătate din locuință a fost trecută din nou pe numele tatălui judecătoarei, iar în 2019, pe numele fiului de un an al magistratei. În septembrie 2020, cota de ½ din casa de locuit a fost înregistrată, din nou, oficial, pe numele Arinei Ialanji.

Tot anul trecut, magistrata a cedat cota parte de ½ dintr-o casă de locuit de 196,5 metri pătrați, situată în orașul Codru, în favoarea fratelui său. Contractul de donație a fost semnat la 18 august. Imobilul respectiv le-a fost donat fraților Ialanji încă în 2004.

Acestea nu sunt singurele tranzacții ale judecătoarei. În 2020 ea a vândut un automobil contra sumei de 115.000 de lei și a cumpărat un autoturism de marcă Toyota Prius, produs în 2013, pentru care a achitat 200.000 de lei.

Anul trecut, magistratei i-a mai fost donată o casă de locuit, cu suprafaţa de 81 de metri pătraţi şi evaluată la 51.857 lei. Arina Ialanji a precizat în Declaraţia de avere şi interese personale că bunul i-a fost donat cu condiţia întreţinerii pe viaţă.

Anul trecut magistrata şi-a cumpărat un automobil de model Toyota Rav4, pentru care a scos din buzunar 400.000 de lei. În acelaşi an, a vândut alte 2 maşini, Toyota Prius şi Honda Accord, cu câte 200.000 de mii de lei fiecare.

Familia mai deţine un automobil Opel Astra, fabricat în anul 2002, evaluat la 60.000 de lei.

Arina Ialanji este co-proprietară a unei cote de 49.71% , cu valoarea de 377.100 lei, la SRL Iasctrans. O cotă similară o deţine şi fratele magistratei, Dmitri Ialanji.

Firma a fost fondată de tatăl celor doi, Constantin Ialanji, în anul 2000, iar după ce a donat majoritatea acţiunilor celor doi copii ai săi, antreprenorul a rămas cu cota de 0,57 la sută, păstrându-şi şi funcţia de administrator.

Din 2016, SRL Iasctrans îşi are adresa juridică pe strada Otovasca 25/1, aceeaşi adresă jurodică ca şi SA Combinatul auto nr.7 din Chişinău.

Arina Ialanji, supărată pe jurnalişti

Magistrata Arina Ialanji a refuzat iniţial să ne răspundă la întrebări. Motivul a fost că nu i s-a oferit dreptul la replică atunci când s-a scris despre donaţiile primite: „În articol este scris că am avut dreptul la replică. De ce nu m-a sunat nimeni ca să mă întrebe de ce au fost făcute donaţiile în familia mea?”.

Ulterior, magistrata a declarat că părinţii i-au făcut donaţiile. „Mama şi tata au făcut. Apropo, în 2004, când eu aveam 17 ani. Ei au lucrat. Atunci nu era aşa, să ponegreşti pe cineva, trebuia să munceşti, să nu te odihneşti ca să-ţi întreţii familia. Tata mi-a donat partea din întreprindere. D-voastră aveţi copii? Nu la copii veţi da averea sau o veţi dona unui străin”, a declarat magistrata.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea statului de drept şi asigurarea transparenţei sistemului judecătoresc”, implementat de A.O. „Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicat

 

Julieta Saviţchi
26/10/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii