Agenția Medicamentului a decis să autorizeze Molnupiravir, preparat esențial pentru formele ușoare de COVID-19

Ilie Gulca
20/01/2022

Comisia Medicamentului din cadrul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) a decis, miercuri, să autorizeze produsul farmaceutic Molnupiravir, medicament indicat în tratarea formelor ușoare și moderate de COVID-19. Autoritățile au anunțat recent că planifică să fie asigurați pe lună cu acest medicament circa 15.000 de pacienți.

În acest sens, în regim de urgență urmează să fie avizat prețul produsului, iar după publicarea Ordinului în Monitorul Oficial, preparatul va putea fi plasat pe piața farmaceutică din Republica Moldova.

Chiar și așa, Agenția precizează într-un comunicat că Molnupiravir poate fi găsit deja în farmacii, după ce luna trecută AMDM a oferit pentru doi producători permis de import, prin procedura de emitere a autorizaţiei de import a medicamentelor neînregistrate. Preparatul  costă 1.000 de lei. 

Molnupiravir este indicat pentru tratamentul formelor ușoare până la moderate ale infecției coronavirus 2019 (COVID-19) la adulții cu testul de diagnostic SARS-COV-2 pozitiv și care au cel puțin un factor de risc pentru dezvoltarea unei forme severe a bolii.

Astfel de factori de risc sunt obezitatea, vârsta înaintată (>60 de ani), diabetul zaharat sau bolile cardiace. Molnupiravir trebuie administrat cât mai curând posibil după stabilirea diagnosticului de COVID-19 și în decurs de cinci zile de la debutul simptomelor, deoarece studiile clinice au demonstrat că medicamentul este mai eficient atunci când se administrează în stadiile incipiente ale bolii.

Într-un răspuns oferit de AMDM pentru Portalul Anticoruptie.md se menționează că în cazul comercializării preparatului Monupiravir neînregistrat, autorizația de import este valabilă pe o perioadă de șase luni de la data emiterii.

După ce preparatul va fi înregistrat și inclus în lista medicamentelor compensate, acesta va putea fi procurat în toate farmaciile contractate de Compania Națională de Asigurări în Medicină.

La rândul său, Compania Națională de Asigurări a afirmat într-un răspuns pentru Anticoruptie.md că rețeta prescrisă de medicul de familie prezentată la farmacie îi va asigura pacientului compensarea preparatului. Vedeți aici pașii necesari pentru a beneficia de medicamente compensate.

Ilie Gulca
20/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii