Ambasadorul UE la Chișinău: „Alegeri organizate bine, dar prin măsuri extraordinare”

Mihaela Cibotaru
10/11/2023
captură

Alegerile locale generale din 5 noiembrie au fost bine organizate, prin efortul depus de autorități, în contextul unui atac hibrid, însă decizia de a elimina candidații unui partid cu două zile înainte de alegeri a fost una extraordinară. Declarația a fost făcută de Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mazeiks, în cadrul unei emisiuni la TVR Moldova, care sugerează că autoritățile ar trebui să învețe lecțiile ultimului scrutin.

Oficialul european a spus că, deși a urmărit alegerile, se bazează pe opinia misiunilor de observare a alegerilor a Oficiului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR) și celei din partea Parlamentului European. „Ambele instituții au emis un comunicat comun care au spus că alegerile au fost bine organizate, au avut loc reușit, însă au existat două aspecte negative. Unul este atacul hibrid din extern și influența acestor bani externi și de asemenea reacția autorităților, în special, în ultima zi a alegerilor. Când vorbim despre activitatea autorităților în lunile dinaintea alegerilor, cred că au fost încercări foarte clare de a face ceea ce este posibil, dar în ultimele două zile înainte de alegeri, decizia de a elimina toți candidații unui anumit partid a fost ceva extraordinar", a spus Janis Mazeiks.

Ambasadorul UE la Chișinău a adăugat că este nevoie ca „aceste măsuri executive să fie luate cu mare atenție și să fie învățate lecții și să vedem dacă mecanismele corecte pot fi ajustate, pentru ca să nu fie necesar de a decurge la puterea Comisiei pentru Situații Excepționale, pentru că ați putea fi aceleași probleme și în viitor, unde ar putea fi situații de urgență”. Janis Mazeiks a sugerat că autoritățile ar trebui să adopte unele „soluții mai previzibile, care nu ar implica o comisie pentru situații excepționale și asta ar asigura ca cei care nu respectă legile democratice să poată să fie abordați prin canale obișnuite și cu mai mult timp înainte de ziua alegerilor, pentru a avea posibilități de a le ataca”.

Cu două zile înainte de alegerile locale generale din 5 noiembrie, Comisia pentru Situații Excepționale a decis excluderea candidaților Partidului Șansă din alegeri, după ce Serviciul de Informații și Securitate a prezentat un raport privind atacul hybrid fără precedent căruia a era supusă Republica Moldova în ultima perioadă.

Mihaela Cibotaru
10/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii