SIS: Circa un miliard de lei pentru fraudarea alegerilor, proveniți din Rusia, vărsați în electorală de grupul criminal ȘOR

Mihaela Cibotaru
03/11/2023
captură

După ce nu au obținut succes prin atacuri cibernetice asupra infrastructurii statului și nu au reușit deturnarea guvernării democratice a Republicii Moldova și preluarea controlului prin dezordini în masă, gruparea criminală Șor încearcă acum să compromită procesele electorale la nivel de stat. Toate acestea sunt acțiuni ale unui amplu scenariu subversiv, organizat de structuri din Federația Rusă conectate la administrația președintelui rus și serviciilor ruse de securitate, cu participarea membrilor grupului criminal organizat condus de Ilan Șor, din care fac parte deputați, funcționari, formatori de opinie. În schemă ar fi implicate câteva mii de persoane din Republica Moldova și câteva sute - de peste hotare, iar suma totală a banilor destinați pentru coruperea proceselor electorale în toate localitățile Republicii Moldova, sechestrați în ultimele luni, depășesc 90 de mln de lei, a declarat, vineri, directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteața.

SIS, împreună cu Inspectoratul General de Poliție, Centrul Național Anticorupție și Procuratura Anticorupție, au documentat oferirea de către Partid politic Șansă, controlat de Șor, a fondurilor financiare în proporții deosebit de mari, proveniți din exterior și utilizarea lor de către concurentul electoral al partidului contrar procedurilor stabilite de lege. „Toate aceste metodele sunt implementate prin intermediul lui Ilan Șor, care a creat un grup criminal organizat dintr-o rețea de deputați, funcționar publici, reprezentanți ai mediului de afaceri, jurnaliști, lideri politici și de opinie, care finanțează ilegal partide politice”, a spus Mustață.

După ce Partidul Șoar a fost declarat neconstituțional, în iunie curent, Ilan Șor a asigurat preluarea partidului politic „Ai noștri” și redenumirea lui în „Șansă”, cu transferul infrastructurii și exponenților fostului partid către formațiunea nouă. „În fapt, a realizat o reorganizare a Partidului Politic Șor, continuând practicile ilegale în materie de finanțare ilicită, executată de grupul criminal condus de Ilan Șor în interesele Federației Ruse”, susține Alexandru Musteața.

În cadrul alegerilor generale locale, Rusia încearcă destabilizarea situației în Moldova, cu intensitate sporită, prin utilizarea regionalizării - crearea polurilor regionale de putere loiale Rusiei, pentru aplecarea șantajului în raport cu autoritățile centrale ale țării, „inclusiv prin amplificarea problemelor separatist-autonomiste ale țării”, explică Munteața. Potrivit lui, în campania electorală sunt susținute persoane loaiale interesului Rusiei, care, odată instalate în organele de conducere din regiuni, „cu probabilitate înaltă, vor cristaliza scenarii destabilizatoare de la tendințe de tensionare a dialogului cu Chișinăul, până la manifestări de ordin separatist radical”.

Un rol și implicare crescânde în tentativele de destabilizare a situației, în ultima perioadă, îl are UTA Găgăuzia, unde promovarea intereselor unui stat străin s-au amplificat după ce cursa pentru funcția de bașcan a fost câștigată de Evghenia Guțul, „învinuită în dosar penal privind finanțele ilegală a Partidului politic Șor, propulsată prin mecanisme de finanțare ilicită de pe pozițiile partidului declarat neconstituțional”. Potrivit directorului SIS, de când Guțul a devenit bașcan, „au fost înregistrate o serie de evenimente cu risc care indică la consolidarea influenții factorului rus asupra proceselor decizionale din regiune”, iar scenariul din Găgăuzia este un model care se dorește a fi implementat în alte localități din Republica Moldova cu implicarea Partidului Șansă.

Directorul SIS declară că, potrivit estimărilor făcute în cadrul acțiunilor operative, sumele alocate de federația Rusă pentru destabilizarea Republicii Moldova se ridică la peste 1 mlrd de lei, iar modul de operare a Federației Ruse și agenților săi este flexibili în utilizarea oricăror metode necesare, în termeni destul de scurți, pe când cadrul legislativ al Republicii Moldova nu oferă pârghii și instrumente prin care să fie oferite răspunsuri imediate pentru a combate eficient întreg spectrul de forme ale atacului hibrid. „Republica Moldova se confruntă în prezent cu pericole deosebite pentru securitatea statului, care necesită luarea unor măsuri sigure și hotărâte de prevenire”, subliniază Musteața.

Alexandru Musteața a vorbit și despre războiul informațional dus de Rusia, menționând că doar în ultimele două săptămâni au fost blocate 51 de pagini web ce promovau propaganda și dezinformarea și se lucrează în continuare la identificarea soluțiilor pentru combaterea eficientă a acestora.

Corupția politică în cadrul alegerilor generale locale din 5 noiembrie curent, este „fără precedent, iar sursa acestei finanțări ilegale se constată a fi Federația Rusă” și este realizată de grupul criminal Șor cu susținerea grupului Plahotniuc, care urmăresc preluarea puterii în stat în contextul următoarelor scrutine electorale, au stabilit organele de drept. Banii sunt introduși în schema de deturnare a procesului democratic prin intermediu persoanelor fizice, sub formă de donații din partea companiilor străine și autohtone sau prin intermediul platformelor financiare internaționale, pentru a camufla proveniența și destinația acestora. Indiferent de  forma în care sunt transmiși. Doar în cazul transferurilor din partea unei singure persoane, cetățean al Israelului și Federației Ruse, Șved Igal, au fost identificate și blocate peste 1,3 mln de euro și peste 200 de mii de dolari, bani care s-a demonstrat că provin din Federați Rusă, de la persoane apropiate cercurilor oligarhice, factorilor de decizie și serviciilor speciale rusești.

Directorul SIS s-a referit și la alte modalități de transmitere a banilor către Partidul Șansă., cum sunt pretinse donații din partea companiilor din Turcia – peste 2 mln de euro, camuflate sub proiecte de infrastructură, depunerea banilor de persoane fizice pe contul unor SRL-uri, sub pretextul rambursării unor împrumuturi, care imediat au fost transferați către alte companii sau utilizarea cardurilor internaționale. Oamenii legii au stabilit că cel puțin 349 de membri ai Partidului Șansă au primit carduri internaționale pentru a finanța concurenții electorali din partea formațiunii politice, coruperea persoanelor pentru a fi atrase în partid și finanțarea ilicită a campaniei.

Pentru promovarea Partidului Șansă pe rețeaua de socializare Facebook, doar în luna octombrie au fost cheltuiți cca 40 de mii de euro. Alexandru Muteața spune că sponsorizarea este făcută de pe pagini anonime, care sunt dispar în câteva zile după achitarea publicității, pentru a fi create altele, ceea ce permite crearea prezumpției că suma este mult mai mare. Probele acumulate privind banii și bunurile transmise candidaților electorali permit formularea bănuielii rezonabile că toți cei 652 de candidați ai formațiunii la funcția de primar au primit câte 20 de mii de lei, suma totală fiind estimată la cca 13 mln de lei. Alte cca 5 mln de lei, conform bănuielii rezonabile, ar fi fost cheltuite de Partidul Șansă pentru tablete și telefoane, care au fost transmise candidaților la funcția de primar.

În cadrul investigațiilor s-a demonstrat că staff-ul Partidului Șansă este remunerat lunar începând cu 20 de mii de lei pentru  președinții organizațiilor teritoriale și 1000-3000 de lei oferiți activiștilor. „Reieșind din calcul estimativ, rezultă cheltuieli lunare minime primite ilegal pe oficii teritoriale de circa 2 mln 294 de mii de lei”, a concluzionat Directorul SIS. Totodată, partidul nu a raportat la Comisia Electorală Centrală (CEC) cheltuielile pentru arenda oficiilor și serviciilor de întreținere a acestora.

Ulterior, a fost publicat Raportul SIS privind investigarea cauzei.

Mihaela Cibotaru
03/11/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii