Ana Revenco, oficial în funcția de directoare a Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării. Ce salariu va ridica

Anticoruptie.md
19/10/2023
multimedia.parlament.md

Ex-ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, a fost numită de Parlament în funcția de directoare a Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării. Candidatura propusă de Președinta Republciii Moldova, Maia Sandu, a fost susținută de 60 de deputați. Revenco a avut de răspuns la o serie de întrebări din partea deputaților din opoziție. Deputații s-au interesat despre metodele de curățare a propagandei, dar și despre salariul pe care ar urma să-l ridice. 

Așa cum noua instituție își propune să implementeze măsurile necesare pentru a asigura securitatea spațiului informațional și pentru a crește gradul de reziliență a societății în fața amenințărilor, deputata fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Adela Răileanu a întrebat-o pe Revenco care anume vor fi acele măsuri. 

„Cea mai puternică armă împotriva dezinformării și propagandei este cetățeanul informat, care deține de cunonștinte și instrumentariul necesar pentru a distinge între fals și adevăr. Vom căuta instrumentele și le vom pune la dispoziția fiecărui cetățean, pentru a izola falsurile. Astfel își va realiza potențialul fiecare cetățean. Aceasta va fi politica centrului, de a sluji cetățeanul punând la dispoziție instrumentariul necesar”, a răspuns Revenco

Totodată, directoarea centrului a precizat că odată cu invazia Federației Ruse în Ucraina, dezinformarea și manipulările pur și simplu au explodat. Respectiv misiunea CCSCD va fi de a oferi cetățenilor instrumentele necesare aplicate și funcționale în alte state europene. 

„Centrul va pune la dispoziția cetățenaului instrumentelor ca să poat să aleagă în mod liber neinfluențat cum va arăta viitorul. Statele de la care învățăm sunt cele din UE. Suntem în contact cu colegii din țările baltice, România, Ucraina. Acele surse care nu mai sunt credibile vor deveni neaccesibile odată ce vom putea distinge falsul de adevăr”, a punctat Ana Revenco. 

Cât despre bugetul instituției și salariul pe care-l va ridica pentru noua funcție, Revenco a precizat că în următoarele două luni va fi elaborat conceptul și va fi stabilit și bugetul. Deputații ar urma să afle va fi salariul directorului și a membrilor CCSCS în săptămânile ce urmează.

De altă parte, președintele fracțiunii BCS, Vlad Batrîncea a menționat că această „structură este una inutilă”, în contextul în care există instituții care au pârghiile necesare de a interveni. Mai mult, a scos în public și zvonurile legale de salariul pe care-l va ridica Revenco. 

„Atunci când vorbim de salarii, știm că se vorbește despre un salariu de peste 50 mii de lei pentru dumneavoastră, iar angajații acestui centru la fel vor ridica salarii mari. Exponentul guvernării nu poate fi directorul unui centru care va indica care e adevărul. O structură inutilă care îî va costa pe oameni. Nu mai sunteți voi Europa”, a punctat Batrîncea.

Precizăm că inițiativa creării unui centru pentru apărare informațională și combatere a propagandei a fost lansată de președinta Maia Sandu, la sfârșitul lunii mai curent. Ulterior au fost organizate consultări publice pe marginea inițiativei, iar societatea civilă a venit cu mai multe recomandări, inclusiv asigurarea concordanței cu normele constituționale care garantează libertatea opiniei și a exprimării.

Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM) a arătat printr-o serie de anchete de presă cum funcționează sursele de dezinformare și propagandă ale Rusiei în Republica Moldova, care sunt mesajele și mesagerii, cum sunt utilizate diferite instituții neguvernamentale prin care ajung banii pentru propagandă și dezinformare. Echipa CIJM a investigat recent cum funcționează propaganda rusă în autonomia găgăuză în campania electorală pentru alegerea bașcanului, iar rezultatele alegerilor în care a câștigat un reprezentant al unui partid cu puternice mesaje pro-ruse denotă influența puternică a propagandei și dezinformării în această regiune. Detalii privind acest subiect pot fi găsită în anchetele: „Spălătoria de creieri” a Găgăuziei: cine protejează canalele rusești de propagandăBașcaniada, ofensiva rusă pentru șefia autonomiei găgăuze„Matrioștele” propagandei ruse în Republica Moldova: păpuși și păpușariTeleviziunile cu nouă vieți ale Partidului Șor și PRSM

Anticoruptie.md
19/10/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii