Trei anchete ale Centrului de Investigaţii Jurnalistice pe teme de corupţie, premiate de PNUD Moldova

Anticoruptie.md
15/12/2017
O parte dintre premianţii concursului. Foto: PNUD Moldova

Trei din nouă anchete pe teme de corupţie, realizate în cadrul proiectelor desfăşurate de Centrul de Investigaţii Jurnalistice, au fost premiate în cadrul unui concurs desfăşurat de PNUD Moldova, în contextul Zilei Internaționale Anticorupție.

Jurnalista Anastasia Nani a obţinut locul I pentru investigaţia video „Parcurile din Chişinău, sub lama intereselor”. Ancheta arată că, în ultimii ani, terenurile din parcurile Capitalei sau cele din imediata apropiere sunt la mare căutare. În unele zone verzi din Chişinău au fost înălţate hoteluri, restaurante sau blocuri de locuinţe. O parte dintre aceste terenuri au fost luate prin scheme care au funcţionat ani la rând. 

Mariana Raţă a luat locul II pentru investigaţia „Pe urmele miliardului. În buzunarele cui au ajuns banii statului”. Potrivit anchetei, aproape nouă din cei 14,2 miliarde de lei, acordați în noiembrie 2014 și martie 2015 de Guvernul Republicii Moldova Băncii de Economii (BEM), Băncii Sociale (BS) și Unibank, în baza unor hotărâri secrete, au  ajuns în buzunarele a 0,87% din deponenții celor trei bănci. Este vorba despre 1.400 de persoane fizice, milionari și 19.685 de companii private. Banii le-au fost acordați în baza deciziilor unei comisii speciale, creată de Guvern, a cărei componență este ținută în mare secret. Centrul de Investigații Jurnalistice a reușit să afle numele câtorva dintre membrii acestei comisii. Unii dintre ei s-au ales între timp cu funcții publice importante. Deși modul în care au fost luate cele două decizii de acordare a garanțiilor de stat ridică multiple semne de întrebare, procurorii nu au pornită nicio anchetă pe acest episod din „furtul miliardului”. 

Igor Fomin, jurnalist la „Logos Press”, a obţinut locul III pentru articolul „Până la primul cutremur de pământ”. Autorul a căutat să ofere răspuns la mai multe întrebări, cum ar fi: „Există situații când, din cauza constructorilor sau a funcționarilor, apar riscuri pentru oameni, dar şi pentru imobile?” Răspunsul îl aflaţi în ancheta publicată pe portalul Anticoruptie.md.

În total, PNUD Moldova a premiat autorii a nouă investigații jurnalistice pe teme de corupție. Ceilalţi jurnalişti premiaţi sunt de la RISE Moldova, Ziarul de Gardă, portalul Moldova Curată, SP Bălţi. Anchetele au fost selectate din 45 de articole înscrise în acest an la concursul organizat de proiectul PNUD „Consolidarea funcțiilor de prevenire și analiză a Centrului Național Anticorupție (CNA)”, implementat cu sprijinul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei.

„Vrem să recunoaștem în mod public eforturile depuse de jurnaliștii de investigație din Moldova pentru a expune corupția și a spori gradul de conștientizare a opiniei publice în acest sens. Cazurile de corupție adesea rămân necunoscute publicului, iar jurnaliștii uneori se pun în pericol în procesul de investigare și se expun”, a menţionat Stefan Liller, reprezentantul rezident adjunct al PNUD.

Jurnaliştii CIJM au fost premiaţi şi anul trecut în cadrul unui concurs similar

Anticoruptie.md
15/12/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii