Apelul societăţii civile şi reacţia MAI, în cazul reporterului Centrului de Investigaţii Jurnalistice citat la Poliţie

Anticoruptie.md
13/07/2016
Sediul Ministerului Afacerilor Interne, Foto: CIJM

Organizațiile neguvernamentale de media califică drept abuzive și condamnă acțiunile Direcției Combaterea Corupției a Serviciului Protecție Internă și Anticorupție al MAI, în cazul Marianei Colun, reporteră la Centrul de Investigaţii Jurnalistice, citată la Poliţie după ce a expediat câteva solicitări de informații. Semnatarii declaraţiei cer MAI să inițieze o anchetă proprie și să sancționeze persoanele care și-au depășit atribuțiile de serviciu. La fel, societatea civilă solicită Procuraturii Generale să investigheze cazul.

„Legea presei garantează dreptul jurnalistului de a obține și de a difuza informații de interes public.La fel, Legea cu privire la accesul la informație obligă instituțiile publice să asigure informarea activă, corectă și la timp a cetățenilor asupra chestiunilor de interes public și să garanteze liberul acces la informație. Prejudicierea dreptului de acces la informație este pasibilă de aplicarea unor sancțiuni în conformitate cu legislația. De asemenea, Codul de procedură penală al Republicii Moldova stipulează, în art. 90, că nu pot fi citați și ascultați în calitate de martor: «jurnalistul - pentru a preciza persoana care i-a prezentat informaţia cu condiţia de a nu-i divulga numele, cu excepţia cazului în care persoana benevol doreşte să depună mărturii»”, se mai arată în declaraţie.

În solicitările de informaţii expediate la Poliţie, reportera cerea, între altele, un comentariu privind un eventual caz de corupţie pe care l-ar fi admis unii poliţişti în cazul pieţii improvizate în preajma Gării Feroviare. Oamenii legii nu au răspuns la întrebare, ci au cerut reporterului să se prezinte pentru a fi chestionat „în legatură cu examinarea materialului privind furnizarea informaţiei despre acțiunile pretins ilegale ale angajaților Poliției, manifestate prin acte de corupție în raport cu comercianții din preajma Gării Feroviare”. Mai mult, Poliţia face trimitere la prevederile Codului de Procedură Penală, avertizând reporterul că, în cazul în care nu se va prezenta la MAI la momentul indicat în citaţie, riscă să fie amendat sau să fie adus silit.

Vitalie Moisei, șeful Serviciului Protecție Internă și Anticorupție al MAI, susţine că nu este vorba despre un abuz, ci despre o formulare nepotrivită a căpitanului de Poliție care a expediat citația. „Am dispus inițierea anchetei de serviciu şi stabilirea comportamentului infracțional al polițiştilor având ca bază solicitarea reporterului Centrului de Investigații Jurnalistice privind implicarea polițiştilor în acte de corupție. Întru acumularea informației şi stabilirea circumstanțelor a fost solicitată prezența jurnalistului la MAI”, a comentat Vitalie Moisei. Alina Zbancă, purtătoarea de cuvânt la MAI, a subliniat că toate citațiile se formulează la fel, pentru toți.

Anticoruptie.md
13/07/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii