Are două zile la dispoziție. Judecătorul Ghenadie Mîra, așteptat să-și demonstreze integritatea

Viorica Mija
13/03/2024
Ghenadie Mîra, președinte interimar al CA Chișinău

Președintele interimar al CA Chișinău, Ghenadie Mîra, are cel mult două zile la dispoziție pentru a prezenta Comisiei Vetting explicațiile la  „dubiile care urmează a fi abordate în cadrul interviului”, dar fără o concretizare a acestora pentru publicul larg. Magistratul urmează să-și demonstreze integritatea la audieri, în calitate de candidat la funcția de membru în Colegiul pentru selecția și evaluarea judecătorilor al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Portalul Anticoruptie.md a scris că Ghenadie Mîra, în perioada în care activa la Anenii Noi, și-a procurat un apartament în Chișinău. Locuința cu două odăi are 64,9 metri pătrați și a fost cumpăratî, în 2017, cu 375.000 de lei. Alte 36.000 de lei au fost cheltuite pentru achiziționarea unui spațiu de 13,8 metri pătrați. Pentru aceste achizții magistratul a plătit atunci peste 400 mii de lei, sumă care depășea bugetul familiei, care însuma circa 368.000 de lei și 1.400 de euro.

Ghenadie Mîra a fost anunțat de Comisia Vetting că urmează să fie audiat. Totodată, magistratul a primit timp suplimentar pentru a pregăti informațiile care îi interesează pe membrii Comisiei. În același timp, acesta are dreptul să solicite ca anumite părți ale audierii să se desfășoare în ședință închisă.

În luna martie 2022, magistratul Curții de Apel Chișinău Ghenadie Mîra a fost desemnat în funcția de vicepreședinte interimar, iar în mai 2023 – de președinte interimar al instanței. LiderulPlatformei DA, Dinu Plângău, a calificat numirea lui Mîra drept „un abuz” comis de președintele interimar al CSM Dorel Musteață, constatare respinsă de ultimul.  

„Nu cunosc cine este judecătorul Mîra, că o fi prieten sau chiar cumătru cu Mustață, mai puțin contează, or acest sistem ne-a obișnuit cu promovări pe asemenea criterii. Mai puțin contează că Mîra a declarată că a procurat un Audi A6 cu 1500 de euro, or deja și aceste lucruri au devenit pentru noi o normalitate. Întrebarea mea-i către avocații lui Mustață din Parlament: cât îl mai răbdăm pe acest individ fără scrupule care pur și simplu discreditează intenția de a reforma justiția?”, se întreba Plângău. 

Ghenadie Mîra activează în sistemul de justiție din 2011, atunci când, după absolvirea Institutului Național al Justiției, a fost numit în funcția de magistrat la Judecătoria Soroca. Șase ani mai târziu, magistratul a fost transferat la instanța de prim nivel din Anenii Noi și numit în scrut timp președinte al Judecătoriei. Decretul de numire a fost semnat de președintele de atunci Igor Dodon. În 2016 și 2019, Ghenadie Mîra a fost evaluat de către Colegiul de Evaluare a Performanțelor Judecătorilor, obținând calificativul „foarte bine”.

Numele magistratului figurează în două hotărâri ale Colegiului Disciplinar emise în 2017 și în 2021, dar plângerile depuse în privința sa au fost declarate neîntemeiate. 

În octombrie 2021, Consiliul Superior al Magistraturii a propus Președintelui Republicii Moldova candidatura judecătorului Ghenadie Mîra pentru funcția de judecător la Curtea de Apel Chișinău. 

În decembrie 2020, Mîra a obținut un mandat de membru al Consiliului Institutului Național al Justiției.

Viorica Mija
13/03/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii