Autoritățile strâng cureaua și întăresc măsurile de securitate la toate punctele de trecere a frontierei

Tatiana Gherța
06/07/2023
Profimedia Images

Măsuri sporite de securitate și prevenire a riscurilor la frontierile din țară. După atacul armat de săptămâna trecută de la Aeroportul Intrernațional Chișinăul (AIC), când un polițist de frontieră și un angajat al Serviciului de Securitate al Aeroportului Chișinău au fost ciuruiți de gloanțe de un cetățean tadjik, care urma să fie returneze în Turcia, de unde venise, autoritățile moldovenești au instaurat măsuri suplimentare de securitate. Ministra afacerilor interne, Ana Revenco, a menționat că în aceste momente echipele de patrualare au fost majorate, au fost instituite posturi speciale în AIC, iar datele pasagerilor care se îndreaptă spre Republica Moldova sunt verificate înainte de decolare.   

Ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, a oferit detalii în privința măsurilor de securitate care au fost luate odată cu incidentul armat cu final tragic de la Aeroportul Chișinău. Așadar, începând cu data de 30 iunie, pe lângă măsurile instituite odată cu începutul războiului în Ucraina, autoritățile au suplimentat numărul acțiunilor de prevenire și de analiză a riscurilor de securitate. Ministra precizează că datorită activării profilelor de securitate a fost evitată luarea de ostatici. 

„Suplimentar la acele măsuri care au fost deja dispuse, s-a adăugat majorarea numărului de echipe de patrulare. A fost inclusiv revizuită și consolidată componența acestor echipe de patrulare. Au fost instituite posturi de forțe speciale în Aeroportul Internațional Chișinău. În mod special ne-am focusat pe punctele de trece a frontierei pe linia care denotă un risc cu mult mai sporit și aceasta este linia cu Ucraina. Au fost de asemenea, revizuite modalitățile de analiză a riscurilor astfel încât să dispunem de informații suplimentare necesare care să ne ajute să luăm decizii privind acționarea în cazul semnalării unor situații de risc mai specifice. Rămânem mai vigilenți și rămânem mai consecvenți. Suplimentar a fost deja declanșat controlul complex al activităților operaționale și organizaționale ce ține de punctul de trecere a frontierei în  Aeroportul Internațional Chișinău. Este absolut necesar și suntem obligați să cunoaștem despre factorii care au favorizat producerea acestui eveniment tragic”, a susținut Revenco.

Ministra a mai adăugat că, în aceste momente, un grup de specialiști derulează investigații. Rezultatele investigației vor fi disponibile în termen de 30 de zile, iar în baza acestora vor fi formulate acțiuni în vederea îmbunătățirii interoperabilității și activității interinstituționale. 

Între timp, spune ministra, a fost accelerată promovarea acelor pârghii care permit conectarea la sistemele informaționale internaționale pentru accesul la datele privind pasagerii care sunt urcați la bord, înainte de decolarea aeronavei. Aceste date vor permite desfășurarea unei analiză ample de risc și vor oferi spațiu de manevră pentru instituirea măsurilor necesare de securitate.

Amintim că, la sfârșitul săptămânii trecute, 30 iunie, un cetățean din Tadjikistan, după ce a fost anunțat că nu va putea intra în Republica Moldova și era însoțit pe culoarul alb, a sustras arma polițistului de frontieră și a deschis focul la întâmplare. În urma descărcării  polițistul de frontieră care-l însoțea și un angajat din securitatea aeroportuară au fost împușcați. La trei zile distanță atacatorul a murit pe patul de spital. 

Precizăm că de mai bine de un an, de la începutul războiului în Ucraina, la punctele de trecere a frontierei au fost dispuse verificări suplimentare. În baza profilor de securitate a fost luata decizia de a nu permite intrarea pe teritoriul Republicii Moldova a peste 5 mii (n.r.: 15500 neadmiși de la începutul războiului din care 5 mii neadmiși pe motive de securitate) de persoane. 

 

 

Tatiana Gherța
06/07/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii