„Avem planuri clare de acțiuni”. Ministerul Apărării, despre scenariile privind joncțiunea dintre Crimeea și Transnistria

Ilie Gulca
11/05/2022
Trupele ruse invadând Ucraina pe 24 februarie curent. Foto: .bbci.co.uk

Ministerul Apărării al Republicii Moldova atenționează că răspândirea distorsionată a declarațiilor oficialei americane despre realizarea de către trupele ruse a unei conexiuni între Crimeea și Transnistria, în Republica Moldova, creează stări de neliniște și frică în societate și cheamă la calm și discernământ.

Ministerul Apărării al Republicii Moldova face apel la opinia publică să evite orice speculații și să nu scoată din context declarațiile directorului Comunității de Informații din SUA, Avril Haines.

„Autoritățile Republicii Moldova sunt în strânsă cooperare și schimb de informații cu partenerii țării noastre, inclusiv SUA. Instituțiile abilitate examinează în continuare tot spectrul de scenarii, care vizează evoluțiile de securitate din regiune, iar cumulul de informații nu indică asupra riscului de extindere a războiului pe teritoriul nostru. Avem planuri clare de acțiuni pentru prevenirea oricăror scenarii de destabilizare. Viața și siguranța cetățenilor este prioritatea noastră”, se menționează într-un comunicat al Ministerului Apărării.

Directorul Comunității de informații a Statelor Unite, Avril Haines, a declarat marți în cadrul unor audieri în Comisia pentru Servicii Armate a Senatului SUA că Rusia urmărește să creeze un pod pe uscat între Crimeea și Transnistria, în Republica Moldova, dar nu poate face acest lucru fără o mobilizare militară ulterioară.

„Natura incertă a bătăliei, care se transformă într-un război de uzură, combinată cu realitatea că Putin se confruntă cu o discrepanță între ambițiile sale și capacitățile militare convenționale actuale ale Rusiei. Ceea ce înseamnă probabil că următoarele câteva luni am putea asista la traiectorie mult mai imprevizibilă cu un potențial de escalare”, a declarat ea, citată de Politico.

Haines a adăugat că Putin ar putea căuta „mijloace mai drastice” pe frontul intern și în străinătate pentru a-și atinge obiectivele. Inclusiv impunerea legii marțiale, schimbarea producției industriale pentru a susține efortul de război și „acțiuni militare cu potențial de escaladare”, a adăugat oficialul american.

Ilie Gulca
11/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii