Avocata Ala Popa continuă să trimită mesaje obscene în adresa jurnaliștilor // Centrul de Investigații Jurnalistice a depus plângeri la Procuratură, Poliție și la Uniunea Avocaților

Cornelia Cozonac
11/02/2022
Colaj CIJM

Avocata Ala Popa a continuat joi și în dimineața zilei de vineri să trimită mesaje obscene, însoțite de injurii la adresa jurnaliștilor de la Centrul de Investigații Jurnalistice, după ce portalul Anticorupție.md a publicat unele dintre mesajele de intimidare trimise pe pagina de Facebook a portalului. Apărătoarea i-a mai îndemnat pe jurnaliști „să treacă cursuri de sex oral”. Centrul de Investigații Jurnalistice a depus vineri plângeri la Procuratură, Poliție și la Uniunea Avocaților.

Reacția avocatei vine după ce reporterii CIJM au scris că ea este urmărită penal în același dosar cu procurorul Igor Popa. „Nu urlați ca niște debilani! O să vă ardă fundul!”, scrie avocata într-un mesaj doldora de greșeli.

După publicarea știrii cu primele mesaje cu amenințări, avocata s-a dezlănțuit și mai tare. „Mai scrieți o știre. Eu tot vă voi da teme că de jalnici ce sunteți nu aveți ce scrie.  Apropo o temă: Ala Popa azi a fost la viceu și s-a c…at, cum am putut, am pus în pericol securitatea lui Cozonac. Ei, Doamne, dă de lucru la tîmpiți că ei sunt odihniți! Seară frumoasă să aveți! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

După acest mesaj, apărătoarea a postat un anunț privind sexul oral și i-a îndemnat pe jurnaliști să se înscrie la acest curs. 

 

Avocata a început și ziua de vineri cu mesaje obscene la adresa jurnaliștilro de la portalul Anticoruptie.md. 

 

 

 

Centrul de Investigații Jurnalistice califică comportamentul apărătoarei drept nedemn pentru postura pe care o are, iar mesajele defăimătoare, calomnioase și amenințătoare cu scop de intimidare și amenințare cu răfuiala fizică sunt o răzbunare pentru critica adusă de echipa de jurnaliști în investigația care demasca schema de tăinure a averii nedeclarate. CIJM a solicitat Inspectoratului General de Poliție al MAI să examineze acțiunile Alei Popa prin prisma prevederilor Codului contravențional pentru faptele contravenționale de calomnie și injurie. 

CIJM a mai depus o plângere la Procuratura Generală prin care a cerut examinarea acțiunilor avocatei prin prisma articolului 180 din Codul Penal pentru infracțiunea de împiedicare intenţionată a activităţii mass-media sau de intimidare pentru critică. O altă plângere a fost depusă la Uniunea Avocaților.   

Portalul Anticoruptie a scris joi că Procuratura Anticorupţie a emis o ordonanţă de punere sub învinuire a Alei Popa, pentru că i-ar fi fost complice fostului procuror general adjunct, Igor Popa, în dosarul intentat pentru îmbogăţire ilicită. Informaţia a fost confirmată pentru Portalul Anticoruptie.md de surse din cadrul Procuraturii. 

La plângerea Alei Popa un magistrat a anulat ordonanța de neîncepere a urmăririi penale în cazul jurnaliștilor de la Centrul de Investigații Jurnalistice care au realizat ancheta privind averea tăinută a procurorului și despre faptul că cei doi ar fi divorțat ca să ascundă avere. 

Reporterii au dovedit că cei doi locuiesc împreună într-un apartament dintr-un cartier rezidențial din centrul Chișinăului.  

Procuratura Anticorupţie a intentat, toamna trecută, un dosar penal pentru îmbogăţire ilicită pe numele lui Igor Popa, după ce s-au autosesizat la anchetele Centrului de Investigaţii Jurnalistice din Moldova. La scurt timp, procurorii i-au mai intentat lui Igor Popa un dosar pentru fals în declaraţiile de avere, care a ajuns pe masa magistraţilor. În iulie 2020, pe portalul Anticorupţie.md a fost publicată ancheta „VIDEO // Divorțul fictiv și averea tăinuită a procurorului Igor Popa”, despre cum a recurs un Igor Popa la un divorț fictiv pentru a nu declara proprietățile pe care nu le-ar fi putut acoperi cu salariul său de procuror.

Ancheta s-a transformat pentru Centrul de Investigații Jurnalistice, autoarea anchetei și un activist civic, într-o luptă de câțiva ani cu instituțiile de stat și cu soția acuzatorului pentru a ne apăra drepturile. Ala Popa ne-a hărțuit la propriu chiar de la primele documentări pe care le-am făcut. A scris plângeri la mai multe instituții de stat, la Consiliul de Presă, la Poliție și Procuratură, ne-a acționat în judecată. Unele instituții au dat curs plângerilor soției procurorului la etapa când abia documentam cazul. Altele au pornit procese penale și chiar dosare penale.

Detalii despre cum fosta soție a procurorului Popa a hărțuit echipa de jurnaliști din momentul în care a a flat că i-au documentat la Cadastru proprietățile citiți în articolul „STUDIU DE CAZ Cum a încercat soția unui procuror să reducă la tăcere jurnaliștii” 

  

    

Cornelia Cozonac
11/02/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii