Avocații care au reprezentat Republica Moldova în dosarul Energoalians, plătiți din fondul de rezervă al Guvernului

Anticoruptie.md
20/12/2016
Foto: independent.md

Republica Moldova va achita onorariul de 125.789 de lei avocaților care au reprezentat statul în procedura de arbitraj internațional împotriva Energoalians. Banii vor fi alocați din fondul de rezervă al Guvernului și reprezintă 0,033% din suma pe care o cerea Moldovei compania Komstroy, succesoarea de drept a firmei ucrainene Energoalians, notează portalul bizlaw.md. Litigiul, vechi de mai bine de zece ani, încă mai este pe rol în instanțele de judecată din străinătate. 

Procesul de judecată vizează compania Komstroy și ÎS Moldtranselectro, în cadrul căruia prima solicita despăgubiri în valoare de 47 de milioane de dolari pentru energia livrată Republicii Moldova cu 16 ani în urmă. Portalul Anticoruptie.md a scris anterior despre deblocarea conturilor MoldATSA și a mijloacelor financiare în valoare de circa șase milioane de euro în cadrul dosarului. 

MoldATSA s-a pomenit cu banii blocați pe 16 aprilie 2016. Mijloacele financiare ale instituției responsabile de controlul traficului aerian au fost sechestrate în contul datoriei de 47 de milioane de dolari pe care, conform deciziei din 25 octombrie 2013 a Arbitrajului Comercial Internațional de la Paris, Republica Moldova ar fi trebuit să-i achite companiei Komstroy. Energoalians a acționat în judecată întreprinderea Moldtranselectro pentru că aceasta nu i-ar fi achitat 22 de milioane de dolari pentru energia electrică livrată în perioada 1998-2000. Adăugând la această sumă mai multe penalități, reprezentanții Energoalians au calculat o pagubă totală de 47 de milioane de dolari.

În aprilie 2016, Curtea de Apel de la Paris a anulat decizia Arbitrajului Comercial Internațional din 25 octombrie 2013, dând câștig de cauză Republicii Moldova. 

Referindu-se la acest litigiu, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, declara în 2011 că „atacurile raider asupra sistemului bancar sunt floare la ureche față de situația din sistemul energetic”. Atunci, litigiul care pune în pericol sistemul energetic al R. Moldova a fost discutat la Consiliul Suprem de Securitate, dar și la o ședință specială a comisiei interguvernamentale moldo-ucrainene pentru colaborare comercial-economică. Blocarea banilor MoldATSA de la Eurocontrol a pus în pericol securitatea aeriană a R. Moldova, existând riscul stopării curselor aeriene prin spațiul R. Moldova.

Anticoruptie.md
20/12/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii