Avocatul lui Ilan Şor, supărat că a fost inclus în lista celor suspectaţi ca fiind asociaţi persoanelor supuse sancțiunilor internaţionale

Anticoruptie.md
29/01/2023
Aureliu Colenco Facebook.com

Avocatul Aureliu Colenco, care ofetă de mai mulţi ani servicii juridice deputatului fugar Ilan Şor, a cerut Setviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) să fie scos din lista persoanelor suspectate ca fiind asociate persoanelor supuse sancțiunilor internaţionale.

„Stimați Colegi! azi am depus la Serviciul de Informații și Securitate cererea privind inițierea procedurii administrative și excluderea Cabinetului Avocatului Colenco Aureliu din lista persoanelor suspectate ca fiind asociate persoanelor supuse sancțiunilor”, a anunţat apărătorul pe Facebook.

Apărătorul respinge în cererea depusă acuzaţiile SIS-lui că a oferit suportul la înregistrarea pe numele unor persoane terţe a drepturilor, bunurilor şi entităţilor ale căror beneficiar este Ilan Şor.

Aureliu Colenco susţine că nu a încasat de le Şor alte onorarii decât cele prevăzute în contractul pentru apărarea clientului său în instanţă.

 

„Mă aştept la nişte surprize, provocări, informaţii cu iz denigrator de la SIS, ponegrirea onoarei şi demnităţii prin canalele Telegram şi alte surse mass-media. Noi, avocaţii Colenco Aureliu şi Balan Iulian (un alt avocat al lui Şor n.r.), suntem persecutaţi”, a declarat Colenco pe Facebook.

Aureliu Colenco este susţinut de Uniunea Avocaţilor din Moldova (UAM). „”Atragem atenția autorităților statului și a publicului larg la faptul că într-un Stat de Drept, niciun avocat nu trebuie să fie urmărit și supus restricțiilor și supus aplicării măsurilor de precauție sporită privind tranzacțiile, pentru procedurile de asistare și reprezentare a unui client, chiar dacă acesta este supus sancțiunilor, pentru simpla exprimare a poziției și convingerii juridice profesionale în exercitarea profesiei de avocat”, se arată într-un apel adresa autorităţilor centrale ale statului de către UAM.

La 26 octombrie, Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon, a oferit publicităţii o listă din 21 de persoane și entități implicate în acte de corupție, care au adus prejudicii grave Republicii Moldova și cetățenilor ei. În listă se regăsesc fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc, deputatul fugar din Israel, Ilan Şor, soţia acestuia, interpreta din Rusia Sara Şor, cunoscută cu numele de scenă Jasmin, precum şi Partidul Şor.

Kent D. Logsdon a precizat că SUA a decis să impună sancţiuni împotriva lui Plahotniuc și Șor, iar Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei americane a constatat că Vlad Plahotniuc a fost inclus în lista de sancțiuni Global Magnitsky Act.

Totodată, OFAC a constatat că Ilan Șor care este și printre beneficiarii furtului miliardului, este complice la acțiunile de subminare a statului de drept în beneficiul Federației Ruse.

Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat un șir de decizii care vin să transpună efectul sancțiunilor impuse de către Biroul pentru controlul activelor străine din cadrul Departamentului Trezoreriei Statelor Unite ale Americii, transmite serviciul de presă al Guvernului de la Chişinău.

Astfel, entitățile raportoare vor aplica măsuri de precauție sporită privind tranzacțiile ce nu corespund activității zilnice a persoanelor supuse sancțiunilor, precum și a persoanelor în privința cărora există suspiciuni că sunt asociate acestora.

În scopul executării Dispoziției CSE nr. 45, din 31 octombrie 2022, SIS a elaborat lista persoanelor în privința cărora există suspiciuni că sunt asociate persoanelor fizice și juridice supuse sancțiunilor.

Anticoruptie.md
29/01/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii