Blocul comuniştilor şi socialiştilor se destramă? Vladimir Voronin despre Igor Dodon: „I-am curățat imaginea de trădător”

Julieta Saviţchi
07/10/2022

Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor din opoziţia parlamentară este afectat de disensiunile dintre cei doi lideri, Vladimir Voronin şi Igor Dodon. Igor Dodon i-a ripostat lui Vladimir Voronin că l-a ajutat să revină în Parlament, iar ultimul i-a replicat că Partidul Comuniştilor „l-a curăţat într-o oarecare măsură de imaginea de trădător”.

Scandalul dintre cei doi foşti şefi de stat a izbucnit după ce Dodon a declarat în cadrul unei emisiuni că Voronin ajuns în Parlament datorită faptului că socialiștii au fost de acord să formeze un bloc cu cei de la PCRM.

În replică, Partidul Comuniştilor a venit vineri cu o declaraţie în care îl acuză pe Igor Dodon de „toate relele care s-au întâmplat în ţară în ultimii 10 ani”: a trădat PCRM, i-a ajutat pe Nicolae Timofte şi Maia Sandu să ajungă şefi de stat şi s-a compromis cu „kuliokul” de la Plahotniuc.

„Votul pentru unionistul Timofti a menținut la putere Alianța antipopulară pentru euro și a asigurat continuitatea politicilor care au dus astăzi Moldova în prăpastie. Dragostea de putere a lui Dodon nu poate concura decât cu dragostea lui pentru bani, care l-au purtat de la Sandu la Filip și Șor. Iar onorariile pe care Dodon a preferat să le primească în pungi au devenit o notă. Memoria scurtă nu-i permite lui Dodon să-și amintească faptul că anume el a fost cel care a adus-o pe Sandu la putere – mai întâi ca prim-ministru, iar apoi ca președinte, Președinția lui a fost atât de ridicolă. Acum pretinde că l-a readus pe Voronin în politică „luându-l pe listă” - să-i reamintim acestui cetățean uituc că el a implorat comuniștii să formeze bloc cu socialiștii. A înțeles că după istoria cu kuliokul, puțini îl vor vota. Noi, comuniștii, și personal Voronin am devenit o husă pentru Dodon, o spălătorie, care i-a curățat într-o oarecare măsură imaginea de trădător”, se arată în declaraţia comuniştilor.

Partidul Socialiştilor nu a întârziat să vină cu o reacţie, calificând declaraţiile partenerilor de alianţă ca egoiste.

„Cu certitudine acest lucru este nepotrivit, mai ales în perioada dificilă prin care trece astăzi țara și opoziția, inclusiv socialiștii. Este inoportun și dezonorant să lovești în spate un partener cu care ai dat mâna, ai mers în luptă și ai ajuns în Parlament. Astfel de declarații, pline de egoism și manipulare, sunt fără îndoială în detrimentul opoziției parlamentare și dezorientează alegătorii blocului. Da. În spatele Blocului parlamentar al Socialiștilor și Comuniștilor sunt alegători, este o platformă comună și sunt promisiuni”, au răspuns socialiştii la avuzaţiile comuniştilor.

Disensiunile dintre Voronin şi Dodon au început încă în martie 2012, când Dodon a părăsit Partidul Comuniştilor şi a votat pentru candidatura lui Nicolae Timofti la şefia statului.

Discuțiile despre formarea unui bloc al comuniştilor şi socialiştilor au fost lansate de reprezentanți ai PSRM în luna aprilie 2021. La începutul lunii mai 2021, Igor Dodon i-a expediat o scrisoare președintelui PCRM, Vladimir Voronin, pentru a forma un bloc electoral statalist, care să se opună așa-zisului proces de dispariție a statului moldovenesc, împotriva integrării Republicii Moldova în NATO și împotriva ideii de unire cu România.

Comitetul Central al PCRM a aprobat în majoritate formarea blocului electoral pe 11 mai 2021, iar la o zi după, și PSRM a anunțat că este dispus să semneze protocolul de formare a blocului electoral.

Comisia Electorală Centrală a admis cererea de formare a BCS la 13 mai 2021.

La alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, BCS a obţinut 32 de mandate.

Julieta Saviţchi
07/10/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii