BNM, despre blocarea conturilor bancare ale unor întreprinderi transnistrene: „Se înăspresc regulile de combatere a spălarii banilor și finanțării terorismului”

Anticoruptie.md
09/09/2019

„La nivel mondial, se înăspresc regulile de prevenire și combatere a spălarii banilor și finanțării terorismului, iar țara noastră este parte la acest proces”. Este reacția Băncii Naționale a Moldovei după ce presa a scris despre blocarea conturilor bancare  a circa 25 de companii din regiunea transnistreană în băncile din R.Moldova.

„Urmare noilor prevederi, băncile licențiate din Republica Moldova au dezvoltat instrumentele de control și, în procesul implementării acestora, fiind identificate eventuale riscuri, băncile au solicitat mai multă transparență din partea clienților. Este vorba despre întreprinderi de pe întreg teritoriul Republicii Moldova, cărora li s-a dat și termen pentru conformare. Astfel, deținătorii de conturi bancare urmau să acționeze într-un cadru mult mai transparent, conform angajamentelor pe care chiar ei și le-au asumat. Ulterior, băncile licențiate au fost nevoite să ia măsuri în privința agenților economici care nu s-au conformat, inclusiv câteva întreprinderi din regiunea transnistreană. În prezent, peste 400 de intreprinderi din această zonă dețin conturi în băncile licențiate de la Chișinău”, se arată într-un comunicat al BNM.

Precizăm că jurnaliștii de la portalul economic mold-street.com au scris recent că unui grup de circa 25 de companii din regiunea separatistă i-au fost blocate conturile bancare în băncile din Republica Moldova. Acestea ar fi fost implicate în operațiuni dubioase cu risc de finanțare a terorismului.

Anticoruptie.md
09/09/2019

Comentarii