„Bunăvoință și înțelegere”. Gazprom va continua să livreze, „cu titlu de excepție”, gaze naturale Republicii Moldova

Ilie Gulca
24/11/2021

Gazprom va continua să livreze gaze naturale pentru Republica Moldova chiar dacă Moldovagaz nu și-a onorat obligația să efectueze plățile curente pentru lunile octombrie–noiembrie curent. Gigantul rusesc a avertizat miercuri că intenționează să deconecteze gazele naturale pentru Moldova din cauza că aceasta nu a efectuat achitarea în cele 48 de ore acordate.

„Gazprom, cu titlu de excepție, a fost de acord cu solicitarea Guvernului Republicii Moldova de a nu opri de miercuri livrările de gaze naturale”, a spus secretarul de presă al Gazprom, Serghei Kuprianov. Partea moldovenească s-a angajat să plătească integral datoria actuală pe 26 noiembrie.

În pragul deconectării, Moldova și-a anunțat disponibilitatea să își achite datoria față de Gazprom.

„Guvernul Republicii Moldova a cerut Gazprom să nu oprească livrările de gaze de astăzi [miercuri]. În același timp, partea moldovenească recunoaște pe deplin legitimitatea acțiunilor Gazprom și se angajează să efectueze pe deplin plățile curente vineri, 26 noiembrie curent. Manifestând bunăvoință și înțelegere a situației dificile în care se pot afla cetățenii Republicii Moldova, Gazprom a fost de acord cu această solicitare”, a spus el.  

În același timp, holdingul rus a subliniat faptul că contează ferm pe îndeplinirea absolută de către Moldova a obligațiilor contractuale pe viitor și pe efectuarea la timp a plăților curente. „Obligațiile contractuale trebuie îndeplinite”, a subliniat Kuprianov.

Gazprom a anunțat mircuri dimineață că nu a recepționat plata curentă pentru gazele naturale furnizate Republicii Moldova în octombrie–noiembrie curent, iar cele 48 de ore oferite pentru efectuarea plății expiră miercuri. 

Ilie Gulca
24/11/2021Become a Patron!

TestRapid

Comentarii