Bunurile lui Plahotniuc și Șor vor putea fi transferate statului

Mihaela Cibotaru
03/10/2023
Colaj CIJM

Bunurile persoanelor fizice și juridice supuse sancțiunilor internaționale vor putea fi transferate către o autoritate sau instituție publică sau întreprindere cu capital majoritar de stat, iar autoritățile vor putea executa activități care ar facilita transferul și/sau convertirea bunurilor şi drepturilor acestor persoane. Prevederi în acest sens au fost adoptate, luni, de Comisia Situații Excepționale (CSI) prin completarea deciziei emise acum un an.

Modificările aprobate vor permite administrarea bunurilor infracționale în vederea recuperării prejudiciului cauzat statului, unei instituții publice sau întreprinderi cu capital majoritar de stat și vizează persoane fizice și juridice supuse sancțiunilor și cele în privința cărora există suspiciuni că sunt asociate cu acestea.   

În cadrul aceleiași ședințe, CSE a decis închiderea solicitării de asistență internațională pentru gestionarea crizei refugiaților, lansate în februarie 2022, după izbucnirea războiului purtat de Rusia în Ucraina.

Comisia a alocat 128,17 mii de lei din Fondul de intervenție al Guvernului Consiliului orășenesc Bucovăț (r. Strășeni), pentru elaborarea măsurilor de împotriva alunecărilor de teren cauzate de ploile abundente din aprilie curent. La fel, Consiliul sătesc Corpaci (r. Edineț) va primi 250 de mii de lei pentru reparația acoperișului Centrului de zi pentru persoanele în etate, care a fost distrus în urma ploilor torențiale cu grindină și vânt puternic din luna iulie a acestui an.

În aprilie curent, Miniștrii de Externe din țările UE au aprobat o listă de sancțiuni în adresa oligrahilor care stau în spatele tentativelor de destabilizare a situației din Republica Moldova. Noul mecanism a fost creat special pentru Republica Moldova și a fost aprobat în doar patru zile de la prezentarea inițiativei. Ulterior, și România a anunțat că va institui un regim separat de sancțiuni împotriva celor care vor să destabilizeze ordinea publică în  Republica Moldova, similar celui adoptat de UE și SUA. 

Mihaela Cibotaru
03/10/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii