Cazul fostului președinte al Georgiei, discutat în Parlamentul European // Tot mai multe voci îngrijorate cu privire la sănătatea lui

Cornelia Cozonac
02/02/2023
FOTO: Cornelia Cozonac

Cazul fostului președinte al Georgiei Mihail Saakașvili, aflat într-o închisoare, a devenit săptămâna aceasta subiectul unor aprinse dezbateri atât în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, cât și a Parlamentului European. Saakașvili a fost transferat într-o clinică medicală privată din Tbilisi, întrucât se află într-o stare fizică și psihică deplorabilă. Familia sa care se teme pentru viața lui și opoziția parlamentară nu reușesc deocamdată să convingă actuala guvernare de la Tbilisi că viața fostului președinte este în pericol și că el ar avea nevoie de tratament în străinătate.  

Presa georgiană scrie că Saakașvili este mai slab cu aproximativ 50 de kg față de momentul în care a revenit în Georgia, când a și fost arestat și condamnat, și arată ca un bolnav foarte grav în pragul unui colaps generalizat al organismului. Un raport medical efectuat de către o echipă de medici din SUA a stabilit că Saakașvili fusese otrăvit. În organismul său au fost identificate peste douăzeci de substanțe care ar putea să-i cauzeze moartea, inclusiv arsenic și mercur. 

„Se speculează cu privire la cine și unde ar fi putut să-l otrăvească pe Saakașvili, și mai ales cine ar fi putut să dea comanda ca fostul președinte al Georgiei să fie otrăvit. Ar exista două ipoteze în acest sens. Prima este că Saakașvili ar fi fost otrăvit în penitenciarul din orașul Gldani, la sud de Tbilisi, în primele luni ale detenției sale după revenirea în Georgia, adică în primăvara sau vara lui 2021. Ce am văzut începând cu primăvara și vara anului trecut, adică degradarea accentuată a stării sale de sănătate, ar fi doar o consecință de lungă durată a acelei otrăviri suprapusă pe multiplele greve ale foamei pe care ex-președintele georgian le-a urmat sub formă de protest față de detenția sa”, scrie RFI.

O altă ipoteză, potrivit sursei citate, ar fi că Saakașvili ar fi fost otrăvit de serviciile secrete ruse, cu asistența autorităților georgiene capturate de interesele oligarhice ale clanului miliardarului pro-rus Bidzina Ivanișvili. Se știe foarte bine că Saakașvili este un dușman personal al lui Putin, iar cel din urmă este pasionat de practica asasinării prin otrăvire a rivalilor săi din spațiul politic rusesc și post sovietic. Nu a fost trecut cu vederea un detaliu important: clinica privată în care este deținut Saakașvili se numește Vivamed este proprietatea unui cetățean rus - Ali Tenriverdiev, considerat apropiat al unor clanuri oligarhice de la Kremlin.

În capitala Georgiei, protestele în susținerea fostului președinte care luaseră amploare la momentul întoarcerii lui în țară, au scăzut din intensitate. Acum, în fața parlamentului gerogian pot fi văzute doar grupuri mici de susținători (FOTO). Oamenii se strâng des în Biblioteca prezidențială deschisă de Mihail Saakașvili în perioada când era șef al statului. Într-una din săli sunt atârnate de o bară sacoourile purtate de Mihail Saakașvili, alături fiind atârnate niște cătușe (FOTO)...  

În anul 2016 Mihail Saakasvili a fost invitat la o școală de iarnă organizată la Odesa de Centrul de Investigații Jurnalistice și Freedom House. Atunci el, în calitatea sa de guvernator al regiunii Odeasa, Ucraina, a vorbit despre schemele de corupție din regiunea Odesa. 

  

Costumele fostului presedinte Saakasvili în Biblioteca Prezidențială din Tbilisi, Georgia. Foto: Cornelia Cozonac 

   

Foto: Cornelia Cozonac

 

Cornelia Cozonac
02/02/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii