Cine este responsabil de angajarea Valentinei Buliga la CNAMUP

Ilie Gulca
09/11/2021
Boris Golovin

Ministerul Sănătății susține că numirea Valentinei Buliga în calitate de șef al Centrului de instruire în domeniul medicinei de urgență și calamităților, subdiviziune a Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP), este responsabilitatea directorului CNAMUP, Boris Golovin.

Ministerul precizează într-un comunicat că Valentina Buliga a fost numită prin ordinul directorului CNAMUP, Boris Golovin, fără consultarea prealabilă a Ministerului Sănătății.

„Pentru a verifica cerințele postului menite să asigure o bună funcționare a instruirilor și calității programelor de instruire în domeniul medicinei de urgență și calamităților și condițiile de angajare, ministerul a solicitat de la CNAMUP Regulamentul acestui Centru și modalitatea de numire a șefului”.

Valentina Buliga a fost numită pe 1 noiembrie în funcția de director al Centrului de instruire în domeniul medicinei de urgență și calamităților din cadrul CNAMUP.

La sfârșitul anului 2018, Buliga a fost numită șefă la Casa Națională de Asigurări Sociale. S-a menținut în funcție doar șase luni, fiind demisă, în iunie 2019, de Guvernul Sandu.

Pe 20 mai 2020, Valentina Buliga a fost numită director general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

Actualul director al CNAMUP, Boris Golovin, responsabil de numirea Valentinei Buliga, este la rândul său un fost deputat democrat. El este vizat de scandalurile în perioada guvernării democraților, în special achiziționarea biosimilar Strim și a unor ambulanțe asamblate în Turcia.  

Boris Golovin a fost reținut pe 15 octombrie 2019 pentru că ar fi prejudiciat statul cu 2 milioane de lei în urma altui contract de achiziții a 69 de ambulanțe de producție rusească, Sobol. Drept urmare, la 10 octombrie același an, el a fost suspendat din funcția de director al CNAMP.

În timpul perioadei de arest, șefului CNAMUP i s-a făcut rău și a solicitat oamenilor legii să fie chemată o ambulanță a unei companii private, și nu una de stat, de la instituția pe care o conduce de cinci ani de zile.

Pe 7 decembrie 2019, Golovin a fost reinstalat în fruntea CNAMUP, după ce a atacat în instanță ordinul Ministerului Sănătății privind suspendarea sa.

Ilie Gulca
09/11/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii