O nouă funcție pentru democrata Valentina Buliga – director al unui centru de instruire la CNAMUP

Ilie Gulca
08/11/2021
Valentina Buliga

Democrata Valentina Buliga a fost numită luni în funcția de director al Centrului de instruire în domeniul medicinei de urgență și calamităților. Această informație a fost confirmată pentru Portalul Anticoruptie de către fosta parlamentară. 

Pe 20 mai 2020, Valentina Buliga a fost numită director general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

Valentina Buliga a devenit pentru prima oară deputată în 2005. Până atunci a deținut mai multe funcții în sistemul medical. În septembrie 2009, a fost numită ministră a Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, post pe care l-a ocupat până la alegerile parlamentare din 2014. La alegerile locale din 2011, a candidat la funcția de primar general al municipiului Chișinău din partea PDM și a obținut în primul tur doar 2,56% din sufragii. După alegerile parlamentare din 2014, a acces în Legislativ și a fost numită în calitate de preşedintă a Comisiei parlamentare pentru protecţie socială, sănătate şi familie.

În 2013, Valentina Buliga a fost unul dintre miniștrii sancţionați de fosta Comisie Națională de Integritate (CNI) pentru că nu a depus în termen declaraţia de avere. În octombrie 2014, CNI a mai iniţiat o procedură de control pe numele Valentinei Buliga.

Potrivit investigaţiei RISE Moldova, „Miniştri cu afaceri secrete”aceasta nu ar fi declarat cotele părți deținute de ea și soțul său în câteva firme. Buliga a argumentat atunci că una dintre firme, Valex-Farm, a fost lichidată încă în 2001. În februarie 2015, CNI a clasat cazul, constatând că „abaterile admise de Buliga nu sunt esențiale și nu s-au produs cu rea-credință.

În perioada mandatului său de ministră a Muncii, la o întâlnire cu câteva tinere mame care se plângeau că banii din indemnizațiile pentru îngrijirea copiilor nu le ajung nici de scutecte, Valentina Buliga le-a răspuns sentențios: „Scutece... spălați pelincuțe!”. În consecință, ministra a fost criticată că, în loc să elaboreze politici de majorare a indemnizațiilor pentru nou-născuți, propune metode de îngrijire a copiilor folosite în secolul trecut.

În mai 2014, în cadrul unei întâlniri cu locuitorii raionului Glodeni, fostul inginer Mihail Dogotari a întrebat-o pe ministra Muncii, Protecției Sociale și Familiei de ce i-a calculat Casa Națională de Asigurări Sociale o pensie mai mică decât i s-ar cuveni. 

Dogotari susținea că modalitatea de calculare a pensiei a fost una greșită. Drept răspuns, ministra i-a spus cu ironie bătrânului că pensia îi este suficient de mare. Răspunsul l-a înfuriat pe pensionar, care a lovit-o pe Valentina Buliga peste față. 

Oamenii legii i-au deschis pensionarului un dosar penal pentru huliganism. La solicitarea procurorului, Judecătoria sectorului Glodeni a dispus o examinare medico-psihiatrică staționară a lui Mihail Dogotari.

La 18 septembrie 2014, bătrânul a fost arestat de un grup de cinci ofițeri de poliție și transportat la Spitalul de Psihiatrie Chișinău, unde a fost ținut mai bine de șapte zile. În februarie 2015, pensionarul a depus o plângere la Înalta Curte de la Strasbourg. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a obligat Guvernul Republicii Moldova să achite 7.680 de euro despăgubiri pentru pensionarul din Glodeni.

La sfârșitul anului 2018, Buliga a fost numită șefă la Casa Națională de Asigurări Sociale. S-a menținut în funcție doar șase luni, fiind demisă, în iunie 2019, de Guvernul Sandu.

Ilie Gulca
08/11/2021Become a Patron!

Comentarii