Comisia parlamentară a aprobat candidatura ambasadorului Republicii Moldova la Moscova

Ilie Gulca
22/12/2021
Lilian Darii cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg (dreapta)

Comisia politică externă și integrare europeană, cu șase voturi ale membrilor prezenți la ședință, a avizat pozitiv miercuri desemnarea lui Lilian Darii la funcția de ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Moldova în Federația Rusă.

Publicația rusă „Kommersant” scrie la începutul lui decembrie că Lilian Darii a fost agreat de Moscova pentru a fi noul ambasadorul al Republicii Moldova în Rusia. Partea rusă i-ar fi acceptat candidatura lui Darii încă de pe 25 noiembrie.

Lilian Darii este un diplomat de carieră în vârstă de 51 de ani, care, anterior acestei numiri la Moscova, a fost ambasador al Republicii Moldova în Belgia, Luxemburg și la NATO, începând cu 2018.

Publicația rusă „Kommersant” scrie că Darii este un susținător ferm al apropierii țării de Uniunea Europeană. El a vorbit la în cadrul întâlnirilor OSCE despre „anexarea ilegală a Crimeii” de către Rusia, acțiune pe care a condamnat-o.

Darii a început să lucreze în Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova la sfârșitul anilor ’90. Are experiență de lucru în Rusia – în 2000-2001, a fost membru al grupului de asistență OSCE în Cecenia. A deținut funcția de șef al Departamentului de cooperare multilaterală din cadrul ministerului, apoi postul de viceministru de externe.

Poziția de ambasador al Republicii Moldova în Federația Rusă este vacantă încă din luna august, după scandalul sexual în care a fost implicat fostul ambasador Vladimir Golovatiuc. El a fost acuzat că ar fi agresat o angajată a ambasadei, după ce a chemat-o la el în apartament.

Golovatiuc a fost implicat în mai multe incidente în mai puțin de jumătate de an de la numirea sa în funcție în februarie 2021. Primele încălcări, potrivit reprezentanților MAEIE, au început în perioada propunerii candidaturii sale la funcția de prim-ministru de către fosta majoritate PSRM–Șor.

Ilie Gulca
22/12/2021Follow us on Telegram

Comentarii