Comisia Vetting reacționează la declarațiile premierului Recean: „Procesul de evaluare nu e folosit ca și instrument de „înlăturare” a unor judecători”

Anticoruptie.md
25/01/2024
Colaj CIJM

Declarațiile politice critice în adresa judecătorilor sau deciziilor judiciare nu influențează în niciun fel evaluările Comisiei Vetting. Sunt asigurările pe care le dau membrii Comisiei, într-o notă care a fost făcută publică joi, 25 ianuarie. Fără a comenta direct criticile aduse de prim-ministrul Dorin Recean unor judecători și deciziilor acestora, Comisia face referință la misiunea sa de evaluare, dar atenționeaă că „independența sistemului judiciar este compromisă atunci când judecătorii se confruntă cu amenințări menite să le influențeze deciziile.”

„Mai multe îngrijorări au fost exprimate cu privire la procesul de evaluare, în special în lumina declarațiilor făcute de unii politicieni, care au criticat anumite hotărâri judecătorești în ultima perioadă. Cei care și-au exprimat îngrijorările au interpretat declarațiile politicienilor, spunând că procesul de evaluare va fi folosit ca și instrument de „înlăturare” a unor judecători din sistem, în semn de dezacord față de deciziile acestora. Declarațiile politice critice în adresa judecătorilor sau deciziilor judiciare nu influențează în niciun fel evaluările Comisiei Vetting. Criteriile de evaluare sunt specificate obiectiv în lege și se referă la integritatea financiară și etică a judecătorilor. Comisia Vetting aplică anume aceste criterii și nu este influențată de factori externi. Comisia Vetting și-a asumat angajamentul de a desfășura evaluarea extraordinară, întrucât integritatea judecătorilor este crucială pentru statul de drept și încrederea societății în sistemul de justiție. Principiul statului de drept include și existența unor instanțe independente, conform atât Constituției Republicii Moldova, cât și prevederilor Convenției Europene a Drepturilor Omului. Independența sistemului judiciar este compromisă atunci când judecătorii se confruntă cu amenințări menite să le influențeze deciziile. Asemenea acțiuni subminează încrederea societății în sistemul de justiție”, se menționează în comunicatul publicat de  Comisie.

Premierul Dorin Recean a criticat deciziile pronunțate de unii judecători. În ședința Guvernului de miercuri, 24 ianuarie, acesta a menționat numele altor doi judecători și a făcut comentarii despre unele soluții judecătorești recente. Într-o reacție, Asociația Judecătorilor din Republica Moldova i-a solicitat prim-ministrului „să se abțină de la asemenea declarații care pot compromite independența și integritatea sistemului judiciar”.

Premierul Dorin Recean a făcut publice numele altor doi magistrați, nemulțumit de deciziile luate de aceștia.

„Avem judecătoarea Angela Catană, care a dispus că Banca Națională a Moldovei este civilmente responbasilă în dosarul frauda bancară, unde procurorii învinuiesc factorii de decizie ai BNM care au admis și au contribuit la furtul miliardului. Ce înseamnă civilmente responsabilă? Asta înseamnă că Ion fură de la Vasile, Vasile caută în justiție și se  adresează în justiție, iar justiția dispune ca nu Ion să recupereze prejudiciul, ci familia lui Vasile. Și asta e complet inacceptabil într-o societate normală. Mai avem judecătoarea Ludmila Beșliu, care a decis că dosarul unui incuplat de furtul miliardului, Plahotniuc, trebuie să fie comasat în unul mai mare. Cum era anterior, să dăm tot la colhoz, că acolo se fură și nimeni nu e responsabil. Intenția, probabil, era ca toate aceste procese să deruleze la nesfârșit”, a precizat Recean. 

Premierul a specificat că va continua să dea nume, „indiferent câte proteste și nemulțumiri vor fi de la diferite asociații”. 

De altă parte, membrii Asociației Judecătorilor din Republica Moldova s-au arătat îngrijorați de „atacuri repetate la adresa independenței judiciare” făcute de premierul Dorin Recean. 

„Atacurile verbale aduse judecătorilor de către membri ai Executivului sau alte autorități, indiferent de motivație, pot avea un efect dăunător asupra încrederii publice în justiție și pot submina imparțialitatea și eficacitatea sistemului judiciar”, se arată în declarația publicată de Asociație.

În context, Asociația a făcut „un apel către prim-ministrul Dorin Recean să se abțină de la asemenea declarații, care pot compromite independența și integritatea sistemului judiciar”.

Pe lângă apelul adresat personal prim-ministrului, membrii asociației au solicitat implicarea Consiliului Superior al Magistraturii, ambasadelor acreditate și instituțiilor internaționale cu sediul în Moldova.

„Independența justiției nu este un privilegiu, ci o necesitate esențială pentru buna funcționare a unei societăți democratice. Ne exprimăm solidaritatea cu colegii noștri și cu toți judecătorii din Republica Moldova și reiterăm angajamentul nostru comun în apărarea independenței și integrității profesionale a magistraturii”, a conchis instituția. 

Nu este pentru prima dată când prim-ministrul țării face publice numele magistraților care se ocupă de dosarele de rezonanță. O reacție similară a avut-o și în cadrul ședinței de Guvern din 13 decembrie 2023,  după ce Curtea de Apel a anulat decizia Comisiei pentru Situații Excepționale, prin care concurenții electorali ai Partidului „Șansă” au fost scoși din cursa electorală. „Vă rog să reținem trei nume din completul de judecată: Palanciuc Ecaterina, Negru Veronica și Dutca Ina”, a declarat Recean. Atunci, CSM i-a solicitat premierului Dorin Recean „abținerea de la catalogările și etichetările judecătorilor”.

Anticoruptie.md
25/01/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii