Concursul de selectare a doi judecători la Curtea Constituțională din partea Guvernului // Între cine se dă bătălia

Anticoruptie.md
08/08/2019

Comisia de selectare a doi judecători la Curtea Constituțională din partea Guvernului va alege în cursul zilei de joi câștigătorii concursului. Compeția constă din evaluarea dosarelor și interviuri cu candidații. Inițial s-au înscris în competiție  24 de candidați. De filtrul Comisiei au trecut 13 candidați. Portalul Anticoruptie.md a radiografiat CV-urile și trecutul acestora.

Maria Strulea

Maria Strulea este doctor în drept, conferențiar universitar. Anterior a fost prodecan al Facultății de Drept a USM, șefa Direcției generale relații internaționale și integrare europeană a Ministerului Justiției și șefa Direcției cercetare și analiză a Curții Constituționale.

Alexandru Postica. Foto: ipn.md

Alexandru Postica este avocat, director de program la Asociația Promo-LEX, expert în domeniul libertății de întrunire, analist și cercetător științific la Institutul de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice din cadrul MECC. Anterior a fost jurist, consultant și expert în cadrul mai multor organizații. Este doctorand.

Nicolae Roșca. Foto: bizlaw.md

Nicolae Roșca este avocat, doctor în drept, profesor universitar, șef al Departamentului Drept Privat al Facultății de Drept la Universitatea de Stat din Moldova (USM). Din anul 1992 activează ca profesor la Facultatea de Drept a USM. Anterior a activat în calitate de membru al Consiliului de experţi a Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, membru al Comisiei de Licenţiere a Activităţii Notariale, membru al Comisiei de Licenţiere a Profesiei de Avocat, membru al Consiliului ştiinţific consultativ de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie, a fost președinte al Colegiului Disciplinar al Consiliului Superior al Magistraturii. La congresul din luna mai 2016 al Partidului Acțiune și Solidaritate, Nicolae Roșca a fost ales membru al Biroului Permanent al formațiunii.

Mihai Corj

Mihai Corj este avocat, doc­tor în Drept și peședinte al ONG-ului Institutul de Creație Legislativă „Lex Scripta”. Anterior a fost decan al Facul­tă­ții de Drept a Insti­tu­tu­lui Nis­trean de Eco­no­mie și Drept. În noiembrie 2015, Corj s-a numărat printre cei șapte candidați la funcția de judecător al Curții Constituționale, care era vacantă încă din octombrie 2014. Comisia specială de concurs, instituită de Guvernul Streleț, l-a selectat însă pe Veaceslav Zaporojan în calitate de magistrat, candidatura acestuia fiind aprobată de Guvern. În toamna lui 2016, a participat și în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale, dar s-a retras cu o lună înainte de scrutin. De asemenea, la alegerile parlamentare din februarie 2019, a candidat independent pentru fotoliul de deputat în circumscripția nr 5, Glodeni. În declarația de avere pentru 2017-2018, Mihai Corj a indicat venituri de peste 2,6 milioane de lei, două terenuri intravilane, două automobile și patru apartamente cu suprafața de 28,8, 115,5, 44,1, respectiv 257 de metri pătrați, a căror valoare cadastrală totală se cifrează la circa 1,3 milioane de lei.

Dorin Cimil este doctor în drept, avocat și conferențiar universitar la Facultatea de Drept a USM. Anterior a predat la Institutul Național al Justiției.

Eduard Serbenco, Foto: gov.md

Eduard Serbenco este doctor în drept și lector universitar, exercitând până în 2015 funcția de prodecan, Facultatea de Drept a Universităţii de Stat din Moldova. anterior a activat în calitate de avocat la Ministerul Justiţiei din Québec, Canada. Din toamna lui 2015 este viceministru al Justiției, iar ulterior secretar de stat în acest minister.

Andrei Guștiuc este conferențiar universitar la Academia de Administrare Publică și cercetător științific la Institutul de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice, MECC. Anterior a activat la Academia de Științe și la Academia „Ștefan cel Mare” a MAI. În 2010, timp de patru luni a fost șeful Secției Integrare Europeană de la Ministerul de Interne. Este doctor în drept.

Vladimir Grosu. Foto: Radio Europa Liberă

Vladimir Grosu este în prezent conferențiar universitar, avocat și exercită interimatul funcției de șef al Departamentului de Drept Penal al Facultății de Drept din cadrul USM. În 2015 Grosu a ocupat funcția de ministru al Justiției. Într-o anchetă din martie 2015 a Centrului de Investigații Jurnalistice, realizată în comun cu Ziarul de Gardă, se arată că Vladimir Grosu a ajuns la şefia ministerului Justiției şi datorită PCRM-ului. „În 2006, în perioada de guvernare a PCRM, Vladimir Grosu a fost numit agent guvernamental, reprezentantul Guvernului R. Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO). De numele acestuia se leagă multe dosare controversate, pierdute la CtEDO de R. Moldova. De exemplu, în 2004, Partidul Popular Creştin Democrat s-a adresat la CtEDO după ce autorităţile locale şi mai apoi instanţele de judecată le-au interzis să protesteze, pe motiv că, la protest, urmau a fi lansate chemări la război, la agresiune, ură etnică şi violenţă publică. Instanţa şi-a motivat decizia prin faptul că, în cadrul protestelor, urmau a fi răspândite sloganuri precum: „Jos regimul totalitar al lui Voronin” şi „Jos regimul de ocupaţie al lui Putin”. La CtEDO, Guvernul, reprezentat de Vladimir Grosu, a susţinut că organizarea demonstraţiei în faţa clădirii Guvernului ar fi putut provoca tensiuni între electoratul majoritar al PCRM şi electoratul minoritar al PPCD, degenerând în acţiuni de violenţă. Guvernul a mai susţinut că interesul electoratului majoritar, care a votat pentru PCRM, prevala faţă de cel al electoratului minoritar, care a votat partidul reclamant. Suplimentar, limitând libertatea de întrunire a reclamantului, autorităţile au luat în considerare interesul R. Moldova de a menţine relaţii bilaterale bune cu Federaţia Rusă, se spune în hotărârea CtEDO. Ulterior, Grosu a susţinut la CtEDO că Andrei Taraburcă nu a fost maltratat la 7 aprilie 2009. Curtea însă a precizat că Guvernul nu a oferit o explicaţie acceptabilă a originii leziunilor reclamantului suferite în timp ce se afla în detenţie şi a obligat Guvernul să-i ofere tânărului 15 mii de euro”, mai scriau jurnaliștii.

Liuba Șova este, începând cu 1994, lector în cadrul catedrei de Drept Constituțional și Drept Administrativ, iar din 2010, lector superior în cadrul Departamentului de Drept Public al Facultății de Drept a Universității de Stat. Între 2005 și 2007 a fost consilier al președintelui Curții Constituționale.

Andrei Groza este prim-prorector al Academiei de Administrare Publică. Între 2005 și 2011 a fost membru al Curții de Conturi. Anterior a fost lector la Universitatea Liberă Internațională, la Universitatea Cooperatist-Comercială din Moldova, la Academia de Poliție și la Universitatea de Stat. Este doctor în științe istorice.

Mihail Buruiană este avocat și lector la Facultatea de Drept a Universității de Stat. Din 1997 până în prezent este arbitru la Curtea de Arbitraj comercial internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova. Anterior a fost expert juridic și consultant în mai multe proiecte.

Dumitru Pavel este avocat. Anterior a fost jurist la Jurnal de Chișinău. Din 2004 până în 2010, a fost referent al judecătorului la Curtea Supremă de Justiție. Dumitru Pavel oferă asistență juridică membrilor PPDA și liderului acestui partid Andrei Năstase. El a fost avocatul lui Năstase în dosarul invalidării alegerilor locale din mun. Chișinău.

Galina Bostan este doctor în drept, avocată și președintă a Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției. Anterior a activat la Ministerul Justiției, ajungând până în funcția de consilier al ministrului. Anterior a fost lector la Facultatea de Drept a Universității de Stat.

Precizăm că Vladimir Grosu, deși a fost admis la etapa interviurilor la concursul organizat de Guvern, deja a fost desemnat unul dintre cei doi câștigători în competiția organizată de Parlament.

Aici puteți vedea cine face parte din Comisia pentru selectarea candidaților la funcția de judecător al Curții Constituționale din partea Guvernului.

Anticoruptie.md
08/08/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii