Controalele pornite de CNI în privința lui Vladimir Cebotari și Mircea Maleca, fără soluție. 80 de cauze vor fi arhivate

Victoria Dodon
28/03/2017
Vladimir Cebotari (stânga) și Mircea Maleca. Colaj CIJM. Foto: CIJM, Agora.md

Autoritatea Națională de Integritate nu va mai oferi răspuns la întrebarea dacă Vladimir Cebotari, ministru al Justiției, și Mircea Maleca, ex-director al Autorității Aeronautice Civile, au admis vreun conflict de interese în activitatea lor, după ce Anticoruptie.md a scos la iveală faptul că cei doi sunt parteneri de afacere în cadrul noii companii aeriene Fly One. Controalele inițiate pe numele oficialilor vor fi arhivate împreună cu alte aproape 80 de proceduri, fără ca ANI să adopte soluții în cazul funcționarilor vizați.

Vladimir Cebotari și Mircea Maleca au ajuns în vizorul membrilor CNI după ce reporterii au scris despre faptul că Maria Cebotari, soția ministrului, deținea o cotă-parte de 40% din firma Fly One SRL, în timp ce sora demnitarului, Mariana Tabuica, a devenit director executiv al companiei. De cealaltă parte, directorul Autorității Aeronautice Civile era afiliat firmei prin intermediul fostului său socru de la Leova. După publicarea anchetelor jurnalistice, activitatea Fly One şi conflictul de interese admis de Mircea Maleca au ajuns în vizorul CNA. Ofiţerii Anticorupție au cerut și Comisiei Naţionale de Integritate să se expună, procedurile fiind pornite la 30 iunie 2016.

Chiar dacă, anterior, Maleca a negat legăturile cu firma Fly One SRL, informația a fost confirmată de Serviciul de Informații și Securitate, iar de curând ex-demnitarul a devenit oficial administrator al firmei. În octombrie 2016, Anticoruptie.md a scris despre faptul că soția ministrului a renunțat la cota-parte. Pachetul a intrat în posesia lui Andrei Țurcan, fost director comercial al companiei Air Moldova în perioada în care Cebotari ocupa postul de director al Departamentului juridic. Totodată, potrivit ultimelor date de la Camera Înregistrării de Stat, Mircea Maleca și Mariana Tabuica sunt membri ai Consiliului de administrare al firmei, alături de românul Nicu Berla. Ultimul a deținut calitatea de administrator până nu demult, în prezent rămânând în afacere doar cu cota de 20%.

În luna august 2016, Anatolie Donciu, președintele CNI, promitea că cele circa 80 de dosare pornite de Comisie, pe marginea cărora nu au fost adoptate soluţii, vor fi transmise inspectorilor Autorităţii Naţionale de Integritate (ANI), iar angajaţii noii structuri vor începe să le examineze atunci când instituţia va fi funcţională. Acest fapt nu s-a mai întâmplat.

„Procedura de control a fost suspendată la 1 august și până în prezent nu s-a făcut nicio verificare. Consider că este vina conducerii Comisiei, care nu  a întreprins nicio măsură ca în proiectul de lege care a ajuns în Guvern să fie inclusă recomandarea experților europeni care propuneau ca pe perioada reorganizării, membrii CNI să exercite în continuare atribuțiile inspectorilor de integritate. Recomandarea a fost neglijată, fapt care a dus la o ruptură în efectuarea controlului. Noii inspectori nu vor putea examina dosarele arhivate”, a precizat Victor Strătilă, membru CNI, la ședința Consiliului de Integritate de luni, 28 martie.

Victoria Dodon
28/03/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii