Doc // Ex-demnitar, administrator al companiei aeriene Fly One

Victoria Dodon
22/03/2017
Foto. facebook.com / Fly One

Mircea Maleca, fostul director al Autorității Aeronautice Civile (AAC), a devenit oficial administrator al firmei Fly One SRL, care operează zboruri din luna mai 2016. Anticoruptie.md a scos la iveală afilierea acestuia cu noua companie aeriană acum un an, oficialul ascunzându-se în spatele fostului său socru de la Leova. Totodată, potrivit ultimelor date de la Camera Înregistrării de Stat, Mircea Maleca și Mariana Tabuica, sora ministrului Justiției, sunt membri ai Consiliului de administrare al firmei, alături de românul Nicu Berla. Ultimul a deținut calitatea de administrator până nu demult, în prezent rămânând în afacere doar cu cota de 20%. 

Anterior, Maleca a negat legăturile cu firma Fly One SRL. Informația a fost confirmată însă de Serviciul de Informații și Securitate, iar după publicarea anchetelor ale Centrului de Investigaţii Jurnalistice despre legăturile demnitarilor în cadrul companiei aeriene, Maleca și-a dat demisia din funcție, la solicitarea premierului Pavel Filip.

Fly One operează zboruri din luna mai 2016, transportând călători spre mai multe oraşe europene. Firma, înregistrată în toamna anului trecut, o avea printre fondatori pe Maria Cebotari, soţia actualului ministru al Justiţiei, Vladimir Cebotari, în timp ce sora acestuia, Mariana Tăbuică, este noul director executiv. În octombrie 2016, Anticoruptie.md a scris despre faptul că soția ministrului a renunțat la cota-parte de 40% din cadrul companiei Fly One SRL. Pachetul a intrat în posesia lui Andrei Țurcan, fost director comercial al companiei Air Moldova în perioada în care Cebotari ocupa postul de director al Departamentului juridic.

După publicarea anchetelor jurnalistice, activitatea Fly One şi conflictul de interese admis de Mircea Maleca au ajuns în vizorul CNA. Ofiţerii Anticorupție au cerut și Comisiei Naţionale de Integritate să se expună dacă fostul şef al AAC a admis un conflict de interese. Totodată, la începutul lunii iunie 2016, Iurie Chirinciuc, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, a expediat în adresa Întreprinderii de Stat Moldatsa un demers potrivit căruia Fly One nu dispunea de nicio cursă regulată. Între timp, CNA a încetat cauza pornită, motivând că faptele expuse în presă nu s-au adeverit, iar Autoritatea Națională de Integritate (ANI) nu s-a expus încă dacă Vladimir Cebotari și Mircea Maleca au admis vreun conflict de interese, instituția, reformată de curând, nefiind încă funcțională.

DOC // Un nou regulament privind ajutoarele de stat în sectorul aerian. CNA: „Promovează doar interesele Aeroportului concesionat și ale companiei Fly One”

Victoria Dodon
22/03/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii